woensdag 2 mei 2012

Vragender-Lievelde-Meddo-Corle (16 km)

de ruïne van de Sint Jacobskapel
Ik begin mijn training midden op het dorpsplein in Vragender en de laatste keer dat ik daar stond was in juli 2010 toen met een flinke storm de toren van de kerk was gewaaid. Inmiddels is er weer een nieuwe toren geplaatst en ziet alles er weer uit of er nooit wat gebeurd is. Ik vertrek in noordelijke richting en als ik het dorp uitloop kom ik bij de oude ruïne van de laatgotische Sint Jacobskapel. Dit was de vroegere kerk van het dorp, gesticht in het jaar 1444 maar na 1650 is het in verval geraakt.

Een kilometer verder laat ik het natuurgebied 't Kamper rechts- en het circuit De Schans links van me liggen. Ik kom in de buurt van Lievelde dat ontstaan is uit een oude boeren gemeenschap. De naam komen we in de geschiedenis tegen als Livelo, Levele en Leveldt en betekent 'bos op hoogte bij grafheuvel'. In de omgeving van privéterrein 'n Onderholt grazen de koeien in een gele wei vol met paardenbloemen wat een mooi gezicht geeft.

Net voor Meddo wordt ik nog uitgenodigd om 'rösteg efkes te goan zitten' maar ik loop liever verder om het Korenburgerveen heen, in de toekomst wil ik er ook nog een keer doorheen. Het is een restant van het uitgestrekte veenmoeras dat ooit grote delen van de Achterhoek bedekte, tot voorbij de Duitse grens. Hier leven dieren en planten die elders in Nederland zeer zeldzaam zijn.

Over de Korenburgerveenweg kom ik op landgoed Mentink dat rond 1920 werd gesticht door een textielbaron. Hij liet er heide ontginnen voor de bosbouw en legde er een aantal eiken- en beukenlanen aan. Er staat een beeld ter nagedachtenis aan Victor Westhoff met de tekst: 'Hij observeert-hij beschrijft de natuur-in al haar verscheidenheid-telkens weer-hij volgt de natuur'. Dat laatste blijf ik doen en vervolg mijn weg in de richting van Corle. 

Op de Dag van de Arbeid hebben de Duitsers een vrije dag en ik ben er dan ook tientallen tegengekomen op de fiets tijdens deze training. In de laatste kilometers word ik onverwachts begroet door twee Duitse fietsers en blijken het Klaus en Karin Schlueter te zijn, die ik al bij enkele hardloopwedstrijden ben tegen gekomen. We praten even wat bij en als ik even later het dorp Vragender weer binnenloop kom ik langs de achtkantige Korenmolen 'De Vier Winden'. Bij volle wind is deze alle dagen nog in gebruik voor het malen van consumptiegranen, hoofdzakelijk tarwe, boekweit, rogge, gerst en maïs. Na precies 16 kilometer ben ik terug bij de parkeerplaats tegenover café Beneman.(fietsknooppunten 38-33-5-6-13-12-38)

fotoalbum

6 opmerkingen:

katja zei

Geert, had dat even gezegd. Dan was ik meegelopen. Wat is het toch een prachtige omgeving he?

Marco zei

Geert mooi verslag en prachtige zonnige foto's! ik zie op jouw GPS site ook dat je nog even bij Cafe Beneman naar binnen bunt gewest...

ingrid zei

ik had ook wel mee willen lopen. jammer.

t zei

Heb je de dag v/d arbeid nuttig besteed,in een mooi stukje natuur.

Harro zei

Weer een leuk stukje om te lezen.

Geert zei

Ik heb dit pas op het laatste moment bedacht Katja. Bram vroeg of ik hem naar Lievelde kon brengen en ik wilde nog een stukje hardlopen en zo is de combinatie ontstaan.