vrijdag 30 april 2010
Filmpje van de Koninginneloop in Aalten
Vanmorgen tijdens de eerste ronde van de vijf kilometer heb
ik met mijn fototoestel ook eens geprobeerd om enkele minuten de atleten te
filmen en het later op You Tube te zetten. Het is allemaal gelukt maar het zijn
niet de duidelijkste beelden. Wel leuk om eens te doen en ik weet in ieder
geval nu hoe het moet. Mijn werk als verkeersregelaar leed er deze ronde wel
iets onder want er stak nogal eens iemand over maar het is gelukkig allemaal
goed gegaan.
Foto’s van de Koninginneloop in Aalten – deel 2
donderdag 29 april 2010
Uit de oude doos Koninginneloop Aalten 1972
Jan te Brake senior in zijn actieve periode tijdens de Koninginneloop in 1972
Morgen wordt de traditionele Koninginneloop in Aalten weer gehouden. Ik weet het niet precies voor de hoeveelste keer maar ik denk dat het één van de oudere nog bestaande wedstrijden uit de buurt is. Waarschijnlijk in 1972 al nam Jan te Brake senior deel aan de Koninginneloop. De gewaardeerde trainer van de zaterdag recreantengroep van AVA’70 liep in zijn actieve periode talrijke marathons en een aantal 100 kilometer wedstrijden. Kenmerkend is het labeltje dat op zijn borst gespeld is en dat nog lang als inschrijvingsbewijs bij deze loop diende.
zondag 25 april 2010
Foto’s van de 42e Marathon van Enschede
Enschede Estafette Marathon 4:06:22 – 27e Plaats
Frank, Maarten en Wim begeleiden me op het laatste gedeelte van de Marathon
Estinea, een werkgever waar beweging inzit, dat had de kop boven dit artikel kunnen zijn. Aan het eind van het jaar 2009 komt voor het eerst ter sprake om met onze werkgever mee te doen aan de Estafette Marathon van Enschede. Er worden twee teams van zes personen gemaakt die bijna van gelijke sterkte zijn en in de voorbereiding wordt er een aantal keren gezamenlijk getraind. Sommige atleten hebben nog bijna nooit de hardloopschoenen aangehad maar de vorderingen die ze maken zijn al snel zichtbaar.
Op de dag zelf vertrekken we met de Estinea auto om 8.15 uur uit Aalten. We halen Monique in Lichtenvoorde op en komen ruim op tijd bij het Saxion aan. De meeste anderen zijn er ook al en na het maken van een groepsfoto en het aannemen van een lunchpakket gaat iedereen zijn eigen weg. Ik moet de laatste 8.195 meter lopen en voor mijn gevoel zal dat ergens tussen 14.00 en 15.00 uur zijn. Ik ga met enkele anderen richting de start van de marathon om mijn clubgenoten Gerrit, Henk en Eric alle succes te wensen voor de marathon die ze vandaag gaan lopen.
Het weer is bijzonder mooi om te gaan kijken maar om te lopen mag het wel 10 graden koeler zijn. Na de start van de lange afstand loop ik door naar mijn startvak en hier kan ik de deelnemers aan de marathon vier keer voorbij zien komen. Het is dus een mooie plaats om de dag door te komen. Ik maak wat foto’s, praat wat met andere atleten en zie een aantal bekenden voorbij komen. Maar wat zien sommigen er al uit en ze zijn nog maar op een derde gedeelte van de wedstrijd. Het water is niet aan te slepen en ik deel heel wat sponzen uit aan de lopers, wat erg gewaardeerd wordt. Ongeveer een uur later beginnen de eerste politieauto’s en ambulances met loeiende sirenes langs te komen en dit gaat hierna eigenlijk constant zo door. Het doet me steeds meer denken aan de marathon van Rotterdam in 2007 waar het ook ineens zo warm werd en het lijkt wel of het nog steeds warmer wordt.
Ik heb me zelf intussen al voorgenomen dat ik er een goede trainingsloop van ga maken en dat ik niet op een paar minuten ga kijken. In de verte komt Maarten aanlopen en hij geeft het lintje over aan Petra, de laatste loopster van de eerste groep van Estinea is weg. Ruim 10 minuten later komt Frank eraan en dan mag ik ook eindelijk gaan. Ik moet de lange rechte wat saaie Gronauseweg naar Glanerbrug lopen maar in het dorp zelf hebben de inwoners er alles aangedaan om de lopers het naar de zin te maken. Veel belangstelling en enthousiaste mensen die drinken en sponzen staan uit te delen. Iedere loper krijgt het applaus dat hij of zij verdiend en ik loop onder verschillende tuinsproeiers door, wat een heerlijke afkoeling geeft.
Ook krijg ik verschillende opmerkingen onderweg te horen. Die heeft zijn marathon ten minste goed ingedeeld is er één van want ik haal tientallen mensen in. Geen wonder dat ik veel fitter oog omdat ik net ben begonnen en de meesten er daar al ruim 37 kilometer op hebben zitten. Net buiten het dorp haal ik mijn ex-clubgenoten Petra en Jet in en even later mijn collega Petra. Op mijn vraag hoe het gaat antwoordt ze van goed, die komt er dus wel.
In Enschede zelf staan Maarten, Frank en Wim me op te wachten en de laatste 250 meter lopen we gezamenlijk met de vlag van Estinea op het parcours. Thuis voor de buis zien ze ons binnenkomen en de verslaggever van TV Oost becommentarieerd het met "alsof de Olympische vlag naar de volgende bestemming gebracht moet worden". Een stukje gratis reclame voor onze werkgever is natuurlijk nooit weg! De andere atleten van Estinea staan ons aan te moedigen en na afloop hebben we nog een uurtje zitten napraten bij het eetcafe Sam Sam op de Markt in Enschede. Genietend van een heerlijk biertje en een lekker broodje warme beenham, hoor en zie ik dat iedereen trots is op zijn of haar prestatie. Mijn team blijkt uiteindelijk 4:06:22 over de afstand gedaan te hebben terwijl het andere team er enkele minuten langer over doet (4:10:41).
zaterdag 24 april 2010
There is always a way out
Iedereen heeft het al wel eens een keer meegemaakt. Als je heerlijk door de bossen aan het hardlopen bent en je krijgt ineens een vlieg of een ander insect in je mond. Al hoestend en proestend probeer je dan verder te lopen en even later stop je toch maar. Je hebt het gevoel dat je bijna moet overgeven en na veel speeksel aanmaak kun je uiteindelijk de vlieg wegspoelen. Het overkwam mij van de week op het Rozendaalse veld, een eindje voor de brandtoren. Toen ik even later weer normaal verder kon lopen moest ik gelijk denken aan een filmpje dat ik vorig jaar van iemand kreeg opgestuurd. Zo gek was het bij mij gelukkig nog niet!
donderdag 22 april 2010
Uit de oude doos Marathon van Enschede 1947
De start van de eerste marathon in Enschede in 1947
Komende zondag wordt alweer de 42e editie van de Marathon van Enschede gehouden. De eerste Marathon vindt plaats op 12 juli 1947 en er staan 51 deelnemers aan de start. Van hen slagen 33 atleten er in om de Marathon uit te lopen en deze wordt gewonnen door de Fin Eero Riikonen in een tijd van 2:44:13. Bij de finish staat de dan al bekende atlete Fanny Blankers-Koen hem op te wachten. Ruim negen minuten later arriveert de eerste Nederlander Joop Overdijk in een tijd van 2:53:59.
Vanwege de grote publieke belangstelling mag de organisatie reppen van een geweldig succes. Zeker bij de straten rond het van Heekpark staat het zwart van de mensen. Een dergelijk succes kan niet eenmalig zijn, de oudste Marathon van Nederland is geboren.
Trainig in Rozendaal (bij Velp)
De brandtoren met een hoogte van 34 meter |
Zo heette de route die ik vandaag heb gelopen en ik heb dan ook prachtige vergezichten waargenomen. Nadat ik Bram voor een digitale intake test voor zijn vervolgstudie heb afgezet in Velp, rijd ik enkele kilometers verder naar de parkeerplaats van het kasteelpark Rozendaal. Ik ken het gebied een beetje van de Bedriegertjesloop, de Rozendaalse Veldloop en de Posbankloop en ik vind het altijd een schitterende omgeving om in te lopen.
Ik begin mijn route bij de Beekhuizenseweg en sla rechtsaf door de toegangspoort van Kasteel Rozendaal. Bij de monumentale boerderij, waar tegenwoordig de start van de eerste twee wedstrijden plaats vind, sla ik linksaf het landgoed Rosendael in. In een mooie omgeving volg ik het pad tussen de hoge Douglassparren door en enkele kilometers later zie ik op het Rozendaalse Veld in de verte de brandtoren staan. Ik lees dat het huisje dat er bovenop gebouwd is, op een hoogte van 34 meter staat en dat het beklimmen ervan op eigen risico is. Ik twijfel nog even om naar boven te gaan maar loop toch maar door.
De volgende kilometers ga ik over de heidevelden in de richting van Rheden. Deze heidevelden zijn hooggelegen en tamelijk heuvelachtig, met name het deelgebied Herikhuizerveld waar de bekende Posbank staat. Op sommige plekken is het zand erg mul en vrij moeilijk om te door heen te komen. Bovenop een heuveltje zie ik de resten van radiostation Teerose. Dit is de naam van een drietal Duitse radiopeilstations uit de tweede wereldoorlog. De stations gebruikten toendertijd een nieuwe methode, de zogenaamde Y-peil methode, waarmee de locatie van de eigen jachtvliegtuigen kon worden bepaald terwijl tegelijkertijd met het gepeilde vliegtuig gesproken radiocommunicatie mogelijk was. De stations zijn na de oorlog ontmanteld maar de betonnen fundamenten en sokkels zijn nog te zien.
Ik loop verder door het Rozendaalse Zand en deze doet zijn naam ook alle eer aan. Even later kom ik bij de bekende Emmapiramide waar in 1891 meer dan 150 werklozen wekenlang bezig zijn geweest aan het ophogen en met zoden bekleden van deze uitzichtsberg. Vlak naast deze piramide is een gedenksteen geplaatst voor de tien mannen, die op 13 december 1944 daar in de omgeving gefusilleerd zijn. Het grootste gedeelte van de route heb ik er op zitten en ik wijk er even van af. Ik wil nog graag de "muur van Aalbers" beklimmen, die de meesten van jullie wel kennen van de Posbankloop en na deze beklimming gaat het gelukkig alleen nog maar naar beneden. Een schitterende route, die ik bij een heerlijk hardllooptemperatuur gelopen heb.
fotoalbum
De betonnen fundamenten, een overblijfsel van het voormalige Duitse radiopeilstation Teerose |
Mooie beklimmingen in de buurt met de Emma Pyramide, de Zijpenberg en de Posbank |
Gelopen route |
zaterdag 17 april 2010
Stadskanaal Race the Train 10 km – 40,37 min – 2e Plaats
van links naar rechts Jan Wevers, Dano Harmsen, Gerrit Dijkslag en Geert Wevers |
.
Het traject van de langste museumspoorlijn in Nederland waar we langs gaan lopen moest een spoorverbinding gaan vormen met het Ruhrgebied maar zover is het nooit gekomen. Als ik in de trein zit, lijkt het dat de afstand meer is dan 10 kilometer wat ik terug moet lopen maar dat zal het oponthoud ook wel met zich meebrengen. Bij iedere onbewaakte overgang stopt de trein namelijk omdat één van de medewerkers, die in de trein zit, het verkeer moet tegenhouden. Vervolgens stapt hij na de overgang weer in om zijn reis te vervolgen.
Even na tweeën kom ik in Musselkanaal aan en moet ik ongeveer 600 meter naar de start lopen. Ik lever mijn trainingspak in, loop nog een goede kilometer warm en zie in de verte Gerrit, Dano en Jan al aankomen. Ze komen op de helft van hun wedstrijd net onder de veertig minuten door en beginnen aan de terugweg. Vijf minuten later mogen ook de deelnemers aan de 10 kilometer starten en ik heb precies 42 minuten om de trein voor te blijven. Ik vind het vrij warm om te lopen en na een paar kilometers neem ik graag een bekertje water in ontvangst van de mensen die langs het parcours wonen. Ook staat er vrij veel wind en ik heb het idee dat ik er meer nadeel dan voordeel van heb.
Even na tweeën kom ik in Musselkanaal aan en moet ik ongeveer 600 meter naar de start lopen. Ik lever mijn trainingspak in, loop nog een goede kilometer warm en zie in de verte Gerrit, Dano en Jan al aankomen. Ze komen op de helft van hun wedstrijd net onder de veertig minuten door en beginnen aan de terugweg. Vijf minuten later mogen ook de deelnemers aan de 10 kilometer starten en ik heb precies 42 minuten om de trein voor te blijven. Ik vind het vrij warm om te lopen en na een paar kilometers neem ik graag een bekertje water in ontvangst van de mensen die langs het parcours wonen. Ook staat er vrij veel wind en ik heb het idee dat ik er meer nadeel dan voordeel van heb.
.
Het 5 kilometer punt kom ik door in precies in 20 minuten en ik heb de trein nog niet gezien. Als ik niet de pech heb om bij een spoorwegovergang voor de trein te moeten wachten dan redt ik het wel, denk ik bij mezelf. Tussen kilometer 7 en 8 hoor ik de trein ineens achter mij aankomen en even later zie ik hem ook. Toch blijf ik hem steeds voor maar ik loop ook steeds verder in op de nummer twee van de wedstrijd, de koploper loopt hier ongeveer 100 meter voor. Ik ga de laatste kilometer in en ik zie dat ik het win van de trein. In de laatste 300 meter ga ik de nummer twee ook nog voorbij en ga de finish op het perron over in een mooie tijd. Een prachtig resultaat en ik kan mij niet herinneren dat ik al eerder een 2e plaats in het totaal klassement van een 10 kilometer heb behaald!
.
Het 5 kilometer punt kom ik door in precies in 20 minuten en ik heb de trein nog niet gezien. Als ik niet de pech heb om bij een spoorwegovergang voor de trein te moeten wachten dan redt ik het wel, denk ik bij mezelf. Tussen kilometer 7 en 8 hoor ik de trein ineens achter mij aankomen en even later zie ik hem ook. Toch blijf ik hem steeds voor maar ik loop ook steeds verder in op de nummer twee van de wedstrijd, de koploper loopt hier ongeveer 100 meter voor. Ik ga de laatste kilometer in en ik zie dat ik het win van de trein. In de laatste 300 meter ga ik de nummer twee ook nog voorbij en ga de finish op het perron over in een mooie tijd. Een prachtig resultaat en ik kan mij niet herinneren dat ik al eerder een 2e plaats in het totaal klassement van een 10 kilometer heb behaald!
.
Gerrit, Dano en Jan heb ik voor de finish niet weer gezien dus zij hebben de trein ook achter zich gelaten. Na de wedstrijd wordt er een groepsfoto van de atleten gemaakt die de trein hebben verslagen en de vier Aaltenaren staan er mooi bij op. We rijden terug naar de Achterhoek en pakken als afsluiting nog even een buffet bij de Chinees in Winterswijk mee om onze calorieën weer aan te vullen. Net voor negen uur rijden we Aalten weer binnen en hebben een prachtige dag gehad.
Uitslagen – 20 kilometer: Gerrit Dijkslag 1:19.32 (4e), Jan Wevers 1:20.49 (1e), Dano Harmsen 1:22.09 (6e) – 10 kilometer: Geert Wevers 40.37 (2e).
.
.
Foto’s van Race the Train in Stadskanaal – deel 1
Filmpjes en foto’s van Race the Train in Stadskanaal – deel 2
De familie Borgman heeft twee leuke filmpjes gemaakt van de start van de 20 kilometer en de aankomst van de trein. Klik rechts onderaan het filmpje op de vier pijltjes voor een groter beeld.
Flip Slik heeft veel mooie foto’s geschoten. Klik hier
voor zijn foto’s. Leuk om even kennis gemaakt te hebben Flip!
dinsdag 13 april 2010
Hamelandcompetitie 2e wedstrijd – 800 meter - 2,21 minuten
Vanavond
heb ik meegedaan aan de 800 meter, de tweede wedstrijd voor de
Hamelandcompetie. Op 18 maart heb ik in de eerste wedstrijd van deze competitie
de 1.500 meter gelopen in een tijd van 4,56 minuten en volgens mijn inschatting
moest het vanavond enkele seconden sneller kunnen dan de helft van deze tijd.
En dat klopte aardig.
In een tijd van 2,21 minuten kom ik over de finish, een
gemiddelde van ruim 20 km/uur. Zondag in Rotterdam liepen de toplopers dit
gemiddelde op een hele marathon, mijn respect voor hun wordt hierdoor alleen
maar groter!
Uitslagen: Erwin Wamelink 2,10 min, Hidde Elfrink 2,11 min,
Bjxc3xb6rn Demkes 2,13 min, Gerrit Dijkslag 2,17 min, Geert Wevers 2,21 min,
Kevin Kugathasan 2,22 min, Luuk te Brake 2,25 min, Frank Roos 2,27 min, Tom
Waalder 2,33 min, Victor Duurland 2,38 min, Chantal Klein Gunnewiek 2,39 min,
Tim te Brake 2,47 min, Robert Temming 2,55 min, Henk Navis 3,20 min, Sien
Meinen 3,23 min, Gerrit ter Haar 3,44 min en Christel te Lindert 4,00 min.
zondag 11 april 2010
Verslag en uitslagen Marathon van Rotterdam
Patrick Makau wint de Rotterdam Marathon |
Winnende Makau onderstreept stategie Marathon Rotterdam
Met een uitgekiende strategie en brede groep goede lopers is
het mogelijk ver te komen. Ook al zit niet alles mee. Patrick Makau
onderstreepte zondag dat de Fortis Marathon Rotterdam bijzonder is. De 25-jarige Keniaan snelde als winnaar naar opnieuw een
toptijd: 2.04.48. In zijn kielzog ging landgenoot en nummer twee Geoffrey Mutai
mee naar 2.04.55.
,,Onder deze omstandigheden is het optimale resultaat
behaald”, constateerde directeur Mario Kadiks na afloop van het mega-evenement
in Rotterdam. Het was voor hem zondag in de dertigste aflevering moeilijk het
succes van vorig jaar te kopiëren, toen Duncan Kibet en James Kwambai met
beiden 2.04.27 Rotterdam mondiaal in de schijnwerpers zetten. Rotterdam was de
snelste marathon van het jaar, het wereldrecord kwam zelfs in zicht.
Een verbetering van dat wereldrecord (2.03.59 van Haile
Gebrselassie) had Kadiks uit voorzorg maar verzekerd. ‘s Ochtends bij de start
wakkerde de wind echter aan tot een forse tegenstander en was het ook nog eens
steenkoud. De vooruitzichten op een mondiale toptijd leken vervlogen, maar
onder strakke regie namen de ‘hazen’ de groep toplopers zo’n 30 kilometer lang
mee aan de hand. De uitgekiende strategie leverde op dat punt, toen de
tempobeulen kapot gelopen vanwege de straffe wind definitief pasten, nog een
grote groep kanshebbers op. Die ook nog het wereldrecord in het vizier had.
Moeilijke omstandigheden
Eendrachtig werkten de lopers samen om onder moeilijke omstandigheden tot een toptijd te komen. ,,Ik heb geduld gehad”, zei Makau, die vorig jaar in Rotterdam als vierde debuteerde in 2.06.14 en dit jaar de CPC Loop in Den Haag won. De Keniaan geldt als topper op de halve marathon, liep die afstand het meest onder het uur. ,,Als je een goede halve kunt lopen, ben je ook in staat een goede marathonloper te worden”, verklaarde hij zijn succes.
Makau raakte na Rotterdam 2009 geblesseerd. ,,Dat was een
moeilijke periode. Ik heb geduld gehad met mijn lichaam, zoals ik in marathon
geduld heb gehad. De tempomakers deden het voortreffelijk in deze wind. Toen
zij weg waren, was ik klaar om te winnen.” Alleen Mutai, de afgelopen twee jaar
winnaar in Eindhoven, kon volgen. Daar achter liep de Keniaan Vincent Kipruto,
die in 2009 Parijs won in 2.05.47 en zondag daaronder dook met 2.05.13. De pas
20-jarige Feyisa Lelisa (Ethiopië) bleef ook onder de 2.06 met 2.05.23.
Het was het resultaat van het beleid van de organisatoren om
liefst elf atleten op de startlijst te zetten die een pr van onder de 2.09
hadden staan. ,,Het wereldrecord was geen primair doel”, gaf Kadiks na afloop
aan. ,,Wel een parkoersrecord. Dat is net niet gelukt, maar ik ben trots.”
Kadiks had recht om trots te zijn. Na Gebrselassie volgen op de ranglijst
allertijden vier atleten die in de 2.04 hebben gelopen en dat allemaal in
Rotterdam deden. Winnaar Makau: ,,Ik kan in de toekomst een wereldrecord
lopen.” Kadiks hoopt dat hij daarvoor Rotterdam in zijn agenda zet. ,,We
bewijzen een snel parkoers te hebben.” (ANP/BVDL)
Volgens de eerste berichten van Ineke Mengers zijn
"onze Rotterdammers" allemaal gefinished in een prachtige tijd. Wim
Brinkman in 3:18.24, Gerrit Heersink in 3:21.51 en Evelien Hillen in 3:59.29.
Henk Mengers liep de 10 kilometer in 42,29 minuten, Jan Rademaker in 44,44
minuten en Theo Stronks in 50,06 minuten.
Henk Lammers heeft een geweldige Marathon van Parijs
gelopen. In stralend weer liep hij naar een mooie 3:42.07
150.000 bezoekers op dit web-log
150.000 bezoekers |
Bedankt voor jullie blijvende en groeiende interesse en blijf vooral ook foto’s, stukjes, informatie en links sturen.
Verloop bezoekersaantal:
van 0 naar 50.000 bezoekers – 18 maanden
van 50.000 naar 100.000 bezoekers – 10 maanden
van 100.000 naar 150.000 bezoekers – 8 maanden
zaterdag 10 april 2010
Training voor de Marathon van Enschede
Voor het kantoor van Estinea in Aalten, staand vanaf links naar rechts: Geert, Nienke, Tatjana, Rudi, Romy en Petra. Zittend: Wim, Marieke en Monique
|
Vanmiddag vond de tweede en laatste gezamenlijke
training plaats van de lopers, die via hun werkgever Estinea, over twee weken
meedoen aan de estafette marathon in Enschede. Een aantal lopers heeft tot voor
enkele maanden terug de hardloopschoenen nog bijna nooit aangehad, terwijl er
ook lopers bij zijn die regelmatig een duurloopje maken. Het verschil in niveau
is dan ook vrij groot maar dat maakt het er alleen maar leuker op.
Wim Brinkman heeft een route van 7,6 kilometer uitgezet vanaf het kantoor van Estinea in de Herenstraat. Via het Nannielaantje lopen we naar het Walfortbos om vandaar via de Spoordijk, achter het Karpermeer langs, weer terug naar het centrum van Aalten te gaan. Vergeleken met de training op zondag 17 maart bij het Rutbeek heeft iedereen in een korte tijd al een behoorlijke conditie opgebouwd. Op zondag 25 april zal in Enschede blijken of dit voldoende is!
Wim Brinkman heeft een route van 7,6 kilometer uitgezet vanaf het kantoor van Estinea in de Herenstraat. Via het Nannielaantje lopen we naar het Walfortbos om vandaar via de Spoordijk, achter het Karpermeer langs, weer terug naar het centrum van Aalten te gaan. Vergeleken met de training op zondag 17 maart bij het Rutbeek heeft iedereen in een korte tijd al een behoorlijke conditie opgebouwd. Op zondag 25 april zal in Enschede blijken of dit voldoende is!
Wim en Nienke |
Monique en Petra |
Gelopen route |
vrijdag 9 april 2010
Uit de oude doos Marathon van Rotterdam 1997
Op de foto staand van links naar rechts: Jan te Brake, Henk Lammers, Job Fles, Gerrit te Lindert, Gerrit Ormel, Johan Assink, Theo Stronks en Ronald Pastoors. Zittend: Petra Nachtegaal, Brigitte Lubbers, Lia Assink, Jan Raben en Henk Aalbers
AVA atleten in Rotterdam aan de start
Op zondag 20 april 1997 heeft de marathongroep van atletiekvereniging AVA’70 uit Aalten goede prestaties geleverd tijdens de grote marathon in Rotterdam. In totaal verschenen twaalf Aaltenaren aan de start van de loop die voerde over 42.195 meter.
Terugkijkend op die ‘tocht der tochten’ zijn de AVA-ers bijzonder tevreden over de geboekte prestaties. Naast dat diverse persoonlijke records werden verbeterd was er ook een aantal primeurs bij. Helaas waren de weersomstandigheden niet optimaal. Voor de start kregen we nog een sneeuwbui over ons heen. Later klaarde het wel op maar de wind was op sommige punten toch wel heel erg hinderlijk. Zelfs zo erg, dat sommige atleten zelfs wilden afhaken, maar dan op andere gedachten werden gebracht door steun van de trouwe supporters.
De uitslagen zijn als volgt: Ronald Pastoors 2:56, Gerrit te Lindert 3:05, Jan Annevelink 3:07, Theo Stronks 3:10, Henk Lammers 3:26, Gerrit Ormel 3:28, Wim Tijs 3:30, Jan Raben 3:41, Lia Assink 3:46, Petra Nachtegaal 4:03, Job Fles 4:06, Brigitte Lubbers 4:49.
Jan Raben |
maandag 5 april 2010
Kilder 27e Paasloop 5,2 km - 20,08 min - 6e Plaats M40
Ongeveer 200 meter na de start met nummer 1901 Kevin Kugathasan. Peter Wissink loopt voor me en Stefan Scanu achter me (foto Marco van Rijs)
De laatste jaren hebben we tijdens het Paasweekeinde hier in de buurt altijd de keus om in Neede, Lichtenvoorde of Kilder te gaan lopen. De wedstrijd in Neede op zaterdag is echter van de kalender geschrapt, paaszondag moest ik werken dus ben ik maandags naar de Paasloop in Kilder gegaan.
Voor de wedstrijd hoor ik dat het parcours van de 5 kilometer sinds vorig jaar iets langer is geworden. Doordat er een gedeelte van het parcours over een bestaande mountain-bike route loopt is er een lus bij gekomen en is de afstand 5,2 kilometer geworden. Dan moeten we maar 200 meter verder lopen en heb ik een streeftijd van 20 minuten in gedachten.
Het is heerlijk weer en er zijn veel lopers naar Kilder gekomen. Bij de start van de 5 kilometer staat Europees kampioen op de 800 meter Bram Som enkele plaatsen bij mij vandaan. Bij hem staat alles momenteel in het teken van het EK in Barcelona waar hij zijn titel wil verdedigen. Leuk om eens tegen zo’n wereldtopper te lopen, al zie ik hem bij de finish pas weer.
Het lopen op zich gaat redelijk goed. Ik loop de hele weg ongeveer 50 meter achter mijn jonge clubgenoot Kevin Kugathasan maar ik heb er steeds een mooi richtpunt aan. Ik heb ook steeds het idee dat hij zich nog wel wat moet laten zakken maar hij houdt het prima vol en ik kom niet veel dichterbij. Bij het verlaten van het bos schreeuwt Johan Assink mij nog toe dat ik hem wel kan pakken. Dit lukt inderdaad al is het bijna op de streep. Net boven de 20 minuten kom ik binnen, nog geen drie en halve minuut achter Bram Som.
Dimitri Stefas in gesprek met Bram Som en Arnoud Okken |
Foto’s van de 27e Paasloop in Kilder
Verslag van de Paasloop in Kilder
Wouter Gijsberts |
Door Benno Stevering
Wouter Gijsberts uit Doetinchem liep maandagochtend subliem en overtuigend. Hij pakte de winst op de pittige tien kilometer. De krachtig lopende Gijsberts zegevierde in 34.41 minuten. Jelmer van Leeningen uit Beekbergen, lid van av veluwe die in de eerste drie kilometers flink tegenstand bood, finishte als tweede in 35.23 minuten. Duatleet Gerben Schreurs uit Winterswijk kwam naar zijn zeggen de nodige inhoud tekort en werd derde in 35.54 minuten, gevolgd door de sterk lopende vijftiger Chris Henet uit Bemmel in 36.12 minuten. De snelste tijd bij de vrouwen werd gelopen door Manon Mensink uit Arnhem in 43.31 minuten. Ingrid van Zolingen uit Aalten nestelde zich op de tweede plek met 47.21 minuten. Wouter Gijsberts uit Doetinchem was zichtbaar blij met zijn zege op de tien kilometer, een kuitenbijter bij uitstek. Het parcours in Kilder kenmerkt zich door haar vennijnige heuvels. Alleen de besten weten de krachten efficiënt te verdelen en daar waar nodig tijdig te versnellen. Typerend is dat veel lopers goede herinneringen overhouden aan het lopen in de fraaie Montferlandse heuvels. Dit had ik niet verwacht. Na de halve marathon van Doetinchem waarin ik tweede werd, kwam ik in een dipje en trainde niet serieus. Als je dan de draad weer kunt oppakken is dit een echte meevaller. Natuurlijk kom ik nog inhoud tekort en moet ik bewust hard werken om mijn conditie weer op peil te brengen, maar deze winst in de zware Paasloop van Kilder geeft me een extra stimulans om dit te realiseren. In de eerste vier kilometer had ik genoeg concurrentie. Na de lange klim creeerde ik een gaatje op de achtervolgers en leek het alsof ik vleugels kreeg en kon snel afstand nemen. Bewust wil ik nu meer wedstrijden lopen en bij de Liemers zullen ze me ook weer vaker zien! In oktober zal Gijsberts zich melden bij de commando's.
De 22-jarige Jelmer van Leeningen uit Beekbergen van Av de Veluwe kon tot drie kilometer Gijsberts volgen aan kop. Tot drie kilometer liepen we nog met zijn vijf-en aan kop. Ik wist nog iets te versnellen, maar Wouter nam al snel de kop over. Op de lange klim waarbij Wouter Gijsberts versnelde moest Van Leeningen die ruim vijf jaar ervaring heeft op de lange afstand, terrein prijsgeven. Eenmaal verzuurd moest hij in eigen tempo de wedstrijd vervolgen en werd wederom tweede net als in Hengelo. Wel wist hij het rondje Busloo onlangs op naam te zetten. Gerben Schreurs uit Winterswijk kon niet volgen na de eerste klim en bleef tot de finish op de derde plek lopen. Duatleet Schreurs gaf aan hard gefietst en getraind te hebben in de dagen voor Kilder. Twee jaar geleden werd hij nog tweede. Master Chris Henet die snelste vijftiger werd op een vierde plek gaf de complimenten aan winnaar Gijsberts en aan de organisatie. Het is prachtig hier te kunnen lopen. Ik heb de afgelopen tijd hard getraind en in Kilder puur op basis gelopen. Samen met de terugkomende Peter Huls uit Nijmegen – die strijd in dezelfde categorie ″ ben ik hard gestart vanuit een positie achter in het veld . Op drie kilometer raakte ik los van de kopgroep. Over twee weken gaan we de weg weer op in Hilversum en richten we ons op het NK tien kilometer op de baan. Henet behaalde het afgelopen seizoen zilver op het NK indoor en behaalde brons bij het NK cross. Veteraan Peter Huls gaf aan dat Chris momenteel echt een klasse beter is. Ik heb de training weer opgepakt. In Kilder ging het goed. Ik heb hier altijd lekker gelopen. Het is een erg mooi parcours. Voor mij is dit de laatste cross van het seizoen. Net zoals Chris al aangaf zoeken we nu de weg weer op. Om me op te geven voor het NK baan wil ik nog wel meer trainen.
Fred Keurentjes uit Zevenaar liep lange tijd samen op met Ronald Derksen uit Beekbergen. De rappe Keurentjes wist uiteindelijk van Derksen los te lopen en te finishen als vijfde in 36.27 minuten en snelste veertiger. Derksen noteerde 37.20 minuten. Keurentjes trachtte in de slotfase nog dichter bij Chris Henet te komen, maar de afstand was te groot. Argonaut Marco Rutgers uit Doetinchem liep een halve minuut sneller dan vorig jaar. Ik kwam in de laatste kilometers nog dicht bij Peter Huls te lopen, maar op 500 meter voor de finish versnelde hij. Voor mij dit keer geen voorbereiding voor een marathon. Ik bekijk het even van wedstrijd tot wedstrijd. Manon Mensink uit Arnhem klokte een winnende tijd bij de vrouwen van 43.31 minuten. Met 47.21 minuten finishte van Zolingen als tweede. De AVA'70 atlete: Ik geef de voorkeur aan de verharde weg. Na het vijf kilometer punt wordt het cruciaal en voel je de Paascross in de benen. Mijn start was wat te hard, maar de eerste dame was voor mij te sterk en niet meer in te halen. Clubgenote Heidi Jentink liep eveneens sterk en werd derde.
Topper Bram Som snelste op de vijf kilometer
Niemand minder dan topatleet Bram Som uit Gaanderen won de vijf kilometer. Met een tijd van 16.51 minuten bleef hij slechts 1 tel van het parcoursrecord verwijderd dat Wouter Gijsberts vorig jaar realiseerde maar dat was voor hem geen doel op zich. Het is fantastisch voor de organisatie van de Paasloop Kilder dat de Europees Kampioen 800 meter Bram Som zich in Kilder kwam testen. Som hierover: Het is genieten om hier in Kilder te lopen. In deze fantastische omgeving train ik regelmatig. Onlangs ben ik vader geworden van een zoon . Mijn vorm is stijgende in mijn voorbereiding voor de EK 800 meter. Ik ben de goede weg ingeslagen en daar wil ik op voortborduren. Alles staat momenteel in het teken van het EK in Barcelona waar ik een poging wil wagen om mijn titel te verdedigen. Voor mij is hiervoor vormbehoud van 1.46.30 minuten noodzakelijk. Barcelona is een belangrijke tussenstop op weg naar de Olympische Spelen van 2012. Daar zal extra aandacht op komen te staan. Sinds vorig jaar ben ik blessurevrij en lekker bezig. Binnenkort zal ik wellicht nog een 1500 meter meepakken als training. Wellicht staat ook het NK 1500 meter op de planning. Een goede afstemming met training en wedstrijd is essentieel. Er is concurrentie genoeg. Er is nu een goede Duitser en een Pool die ik al eerder tegenkwam en dan die atleten bekend van de WK finale van vorig jaar. Het zal zeker een interessant baanseizoen worden. Som die verwacht volop mee te gaan draaien aan de top gaf aan dat de bekende Golden League veranderd in de Diamond League. In april en juli zal hij in Spanje acclimatiseren voor het EK. In juni zullen de meest ideale piekmomenten voor een hoogtestage bekeken worden.
De 30-jarige Barbara Steenbergen van Argo uit Doetinchem had al ervaring met de zware 15 kilometer Montferlandrun. Dit keer rekende ze in de slotfase van de wedstrijd af met de Duitse atlete Marianne Spronk en haar clubgenote Els Moorman die overigens kort achter haar finishten. Barbara: Het ging goed, maar was wel zwaar en modderig. Onlangs was er nog een loop achter het Slingelandziekenhuis van haar werk. Daar liep ze over een afstand van negen kilometer gemiddeld 4.30 minuten per kilometer. Progressie is er zeker aanwezig. Als keeper bij de hockeyclub van dames I vielen de lopen vaak samen met een hockeywedstrijd. In de toekomst zal ik zeker aan meer lopen meedoen. Voor Els Moorman die derde werd, was het erg leuk dat haar broer, Hein weer eens aan een wedstrijd deelnam na veel blessureleed. Even had ze nog gehoopt dat ze sneller zou zijn dan haar broer, maar de taaie Hein liep verbeten naar een tijd boven de twintig minuten. Bij gedegen training zal hij daar zeker binnenkort weer onder gaan duiken. Met ruim 320 deelnemers was de organisatie van de Paasloop Kilder bijzonder tevreden. Voor iedere deelnemer was er na afloop traditioneel een doosje eieren.
zondag 4 april 2010
Verslag van de Paasloop in Lichtenvoorde
Door Benno
Stevering
De
Paasloop in Lichtenvoorde leverde zondagochtend een winst op voor de 18-jarige
Marijn Domhof uit Harreveld. Domhof realiseerde een eindtijd van 36.45 minuten. Ik voetbal bij KSH in Harreveld vanaf mijn tiende. Daarnaast
ben ik actief lid van de survivalgroep Harreveld. Ik draai daar voor het eerste
jaar mee in het Run up Circuit. Het begin verliep heel goed in Lichtenvoorde.
Het aanvangstempo hield ik samen met mijn broer Joris hoog. Het parcours ging in
de begin en eindfase door de woonwijken heen. De laatste vijf
kilometer waren het zwaarst. Het was echt doorbijten. Dit was mijn eerste
overwinning. Toen ik eenmaal een gaatje op mijn achtervolgers kreeg heb ik niet
meer omgekeken en ben flink doorgetrokken. Rond de zesde kilometer ondervond ik
nog wat hinder van steken in mijn zij. Rudy
Spekschoor uit Mariënvelde haalde er in de laatste meters er nog een flinke
eindspurt in en werd tweede in 37.07 minuten. Met 37.19 minuten
was het Joris Domhof uit Harreveld die derde werd. Freddy Dekker
uit Lichtenvoorde die onlangs nog won in de Engbergenloop te Gendringen opperde
te snel van start te zijn gegaan. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met een
vierde plek op de tien kilometer. Ik kon mijn tempo redelijk
vasthouden, maar 's avonds heb ik meer energie.
Jacqueline Klein Gunnewiek uit Nijmegen, heeft haar roots in Lichtenvoorde liggen. Zij won bij de vrouwen: Het waaide flink op dit vlakke parcours. Er was genoeg concurrentie bij de dames. Gelukkig wist ik uit te lopen bij de rest van de dames en kon de zege pakken. Ik richt me nu op de 3 en de vijf kilometer voor masters op de baan. Gerrit Dijkslag uit Aalten, lid van AVAx'70 won de 5 kilometer in een tijd van 22.15 minuten. In de slotfase rekende hij af met zijn clubgenoot Arjan Weijenborg uit Lichtenvoorde. Er was veel deelname van jeugd. Het is uniek dat vier leden van AVA'70 de eerste plekken bezetten. Hidde Elferink van AVA'70 liep op kop in de eerste kilometer. Hij verspeelde gedurende de wedstrijd zijn krachten. Na drie kilometer kon Arjan Weijenborg goed volgen. Ikzelf voelde me sterk en wist in de slotfase van de rest weg te lopen. Er stond veel wind. De Paasloop in Neede ging niet door, daarom heb ik bewust voor de vijf kilometer in Lichtenvoorde gekozen. Twee jaar geleden won ik hier ook. Arjan Weijenborg gaf aan dat het weer aan kwam op de befaamde eindspurt van Gerrit waarbij hij moest loslaten. Twee jaar geleden werd hij eveneens tweede.
Lisa te Molder uit Zieuwent, lid van het Running Team Achterhoek won bij de vrouwen voor Chantal KleinGunnewiek uit Lichtenvoorde in 18.57. Ik wist flink door te trekken om uiteindelijk onder de 19 minuten te finishen. Hiermee ben ik tevreden. Tijdens het NK cross werd ik 12e. Dat moest beter kunnen. Binnenkort gaan we op trainingsstage in Portugal. Momenteel ben ik nog niet echt in vorm, maar met zes keer per week gaat dat binnenkort verandering in komen. Vorig jaar werd ik derde op het NK vijf kilometer. Ik streef ernaar mijn pr verbeteren en wederom een podiumplek opeisen. Chantal Klein Gunnewiek was content met haar tweede plek in de thuiswedstrijd. Vanaf start was Lisa voor me. Na het keerpunt kon ik herstellen van de tegenwind. Zo heel veel wedstrijden heb ik niet gelopen. De Kanonsloop in Groenlo, de Scharenborgcross en de Batavierenrace zijn lopen die ik niet zou willen missen. Speaker Arnold Boschker van de organiserende Lopersvereniging Lichtenvoorde praatte het evenement aaneen. De organisatie was content met de deelname en de kwaliteit van het deelnemersveld.
Jacqueline Klein Gunnewiek uit Nijmegen, heeft haar roots in Lichtenvoorde liggen. Zij won bij de vrouwen: Het waaide flink op dit vlakke parcours. Er was genoeg concurrentie bij de dames. Gelukkig wist ik uit te lopen bij de rest van de dames en kon de zege pakken. Ik richt me nu op de 3 en de vijf kilometer voor masters op de baan. Gerrit Dijkslag uit Aalten, lid van AVAx'70 won de 5 kilometer in een tijd van 22.15 minuten. In de slotfase rekende hij af met zijn clubgenoot Arjan Weijenborg uit Lichtenvoorde. Er was veel deelname van jeugd. Het is uniek dat vier leden van AVA'70 de eerste plekken bezetten. Hidde Elferink van AVA'70 liep op kop in de eerste kilometer. Hij verspeelde gedurende de wedstrijd zijn krachten. Na drie kilometer kon Arjan Weijenborg goed volgen. Ikzelf voelde me sterk en wist in de slotfase van de rest weg te lopen. Er stond veel wind. De Paasloop in Neede ging niet door, daarom heb ik bewust voor de vijf kilometer in Lichtenvoorde gekozen. Twee jaar geleden won ik hier ook. Arjan Weijenborg gaf aan dat het weer aan kwam op de befaamde eindspurt van Gerrit waarbij hij moest loslaten. Twee jaar geleden werd hij eveneens tweede.
Lisa te Molder uit Zieuwent, lid van het Running Team Achterhoek won bij de vrouwen voor Chantal KleinGunnewiek uit Lichtenvoorde in 18.57. Ik wist flink door te trekken om uiteindelijk onder de 19 minuten te finishen. Hiermee ben ik tevreden. Tijdens het NK cross werd ik 12e. Dat moest beter kunnen. Binnenkort gaan we op trainingsstage in Portugal. Momenteel ben ik nog niet echt in vorm, maar met zes keer per week gaat dat binnenkort verandering in komen. Vorig jaar werd ik derde op het NK vijf kilometer. Ik streef ernaar mijn pr verbeteren en wederom een podiumplek opeisen. Chantal Klein Gunnewiek was content met haar tweede plek in de thuiswedstrijd. Vanaf start was Lisa voor me. Na het keerpunt kon ik herstellen van de tegenwind. Zo heel veel wedstrijden heb ik niet gelopen. De Kanonsloop in Groenlo, de Scharenborgcross en de Batavierenrace zijn lopen die ik niet zou willen missen. Speaker Arnold Boschker van de organiserende Lopersvereniging Lichtenvoorde praatte het evenement aaneen. De organisatie was content met de deelname en de kwaliteit van het deelnemersveld.
vrijdag 2 april 2010
Uit de oude doos 5e Paasveldloop in Neede 1975
Gerard Tebroke |
Opvallende come-back van Gerard Tebroke met een superieure zege in Paasveldloop Neede
De vijfde Needse Paasveldloop is geëindigd in een sublieme overwinning voor Gerard Tebroke uit Lichtenvoorde. Tebroke heeft wegens omstandigheden de laatste twee jaar nauwelijks kunnen lopen, sinds enkele maanden is hij weer volop in training. Het resultaat daarvan openbaarde zich zaterdagmiddag tijdens de indrukwekkende Needse Paasveldloop. Kiens uit Enschede, Luttikhold uit Eibergen en Postuma uit Hengelo liet Tebroke ver achter zich.
De vijfde Needse Paasveldloop was een fantastisch gebeuren. Niet alleen waren de weersomstandigheden ideaal, was er een record aantal deelnemers maar ook de sfeer, de sportiviteit en de organisatie was een voorbeeld voor vele andere koersen. Naast het uitgebreide wedstrijdprogramma was er de spectaculaire scholenloop, met maar liefst 150 deelnemers. Het sportgebeuren werd besloten met een trimprestatieloop, waarvoor ruim 70 deelnemers van start gingen.
De vijfde Needse Paasveldloop was een fantastisch gebeuren. Niet alleen waren de weersomstandigheden ideaal, was er een record aantal deelnemers maar ook de sfeer, de sportiviteit en de organisatie was een voorbeeld voor vele andere koersen. Naast het uitgebreide wedstrijdprogramma was er de spectaculaire scholenloop, met maar liefst 150 deelnemers. Het sportgebeuren werd besloten met een trimprestatieloop, waarvoor ruim 70 deelnemers van start gingen.