maandag 27 februari 2023

Scholtenpad 4e etappe: Ratum

De Steengroeve, de trots van Winterswijk

De 8 dagwandelingen van het Scholtenpad zijn tussen de 19 en 23 km lang, voeren door de fraaie buurtschappen van Winterswijk en gaan zoveel mogelijk over onverharde paden. Het gaat om 7 rondwandelingen en één wandeling van station naar station. Het doet het stadje Bredevoort aan en verder de buurtschappen rond Winterswijk zoals Woold, Kotten, Corle, Ratum, Brinkheurne, Miste, Huppel en het dorp Meddo. Daarnaast ook de kerkdorpen Vragender en Lievelde in de gemeente Oost Gelre. We willen proberen om ieder kwartaal één van deze tochten te gaan lopen.

Scholtenpad 4e etappe Ratum: maandag 27 februari 2023 (19.5 km)

Lente in Ratum 

Ons Scholtenpad-avontuur gaat in 2023 natuurlijk verder en we zijn inmiddels aangekomen bij de 4e etappe, die zou worden afgelegd op maandag 27 februari jl. Grote vraag vooraf was uiteraard hoe fit we uit de winterslaap zouden komen? Tuurlijk, de hardloopschoenen werden met grote regelmaat uit de kast gehaald, Geert verbleef zelfs voor een hoogtestage in Spanje, Theo liet bij AVA`70 wekelijks zien in topvorm te verkeren en ook koukleum Frank deed zijn uiterste best om het ranke lijf te trotseren aan de frisse buitenlucht. Echter is dit alles natuurlijk geen garantie dat het wandelen ook weer van een leien dakkie zal gaan. Gekozen werd voor een route waarbij de Wenterse buurtschappen Vosseveld en Ratum zouden worden doorkruist. Nou ja, gekozen… Geert bepaalt en de rest volgt trouw is eigenlijk een betere benaming.

Desalniettemin vertrokken we goedgemutst om een uurtje of 8 in de morgen naar ons startpunt, de Steengroeve, de trots van Winterswijk met een rijke historie. De totaal rustige omgeving werd op dit tijdstip al gelijk opgeschrikt door de aankomst van het Aaltense trio. Alleen al het gewoon parkeren van de auto is al een schouwspel op zich en gaat met een hoop tralater gepaard. Even rustig het vehikel langs de kant van de weg zetten is er niet bij. De chauffeur van dienst, Theo in dit geval, had zijn bolide keurig naar de rand van de afgrond gestuurd, maar hij had de motor nog niet uitgezet, of het commentaar begon al. Met name Geert bleef zeiken of dit nu wel zo`n verantwoorde plek was en dat Winterswijkers van huis uit slechte leu zijn, die alleen maar rottigheid uithalen. Pffff… en dat te bedenken dat de route een lengte had van 19,31 kilometer en er altijd minimaal  twee keer een afslag wordt gemist. Feitelijk geen best begin zullen we maar zeggen.

Afijn, de proviandbuidels werden op de rug geslingerd en er werd tred gezet. De temperatuur was eigenlijk best fris, maar met de zon erbij was het toch best aangenaam. Na een kilometer of wat passeerden we “de Koos Prinsveste.” Voor de kenners, de plek waar voetbalclub Vosseveld haar domein had. Ooit scoorde Geert hier bijna een hele mooie hattrick en was dit de plek waar het grote AJAX,  uit Breedenbroek overigens, met schrik in de benen en kramp in de buik naar toe afreisde. In 2017 stonden hier nog dik 537 hardlopers uit de hele regio aan de start van de Kroese Weversloop. Waaronder meer dan 50 AVA-janen, die ook nog eens 6 prijzen mee kaapten. Allemaal pure nostalgie, want de Vossen zijn dood en begraven. Wat nog rest zijn slecht 4 lichtmasten, een stuk veldomheining en een vervallen clubhonk. Slechts enkele vogels en een flink aantal mollen vormen de huidige bewoners van het ooit zo knusse sportpark.

De kilometers werden niet geheel stilzwijgend afgelegd. Met name Theo graaft flink in zijn geheugen en staat voortdurend aan. Regelmatig klinkt het “gosjemeine” als hij weer een anekdote oprakelt. Frank moet regelmatig zijn zakdoek uit de broekzak tevoorschijn halen. Niet dat het nu allemaal zo erg emotioneel is, maar de grijzende krullenbol heeft al een maand of 4 last van een loopneus en verslijt rollen papier en repen katoen om dit euvel de baas te blijven. Geert heeft heel andere problemen. Hij heeft net een fonkelnieuwe bril van de Action, maar zeker een keer of 6 lazert hem dit kleinood op de grond. De ene keer op de klinkers, een andere keer in de modder. Allemaal niet zo erg goed uiteraard voor de krasbestendigheid, maar Geert wijst het allemaal toe aan toeval en pure pech.

De drie slenterende raspaardjes hebben inmiddels ook de fraaie passage van de Ratumse beek achter zich gelaten, maar wat hebben ze daar van genoten. Het kabbelende water, het aanhoudende gekwetter van vogels, het getokkel van de bonte specht, gecombineerd met de aanblik van duizenden sneeuwvlokjes, vormde een aanslag op de gemoedstoestand. Met name Theo hield het bepaald niet droog en pinkte regelmatig een traantje weg. Het werd de hoogste tijd voor de lunch, maar vindt eens een plekje, waar drie totaal verschillende ego`s het unaniem over eens zijn. Een onmogelijke missie. Uiteindelijk lukte het dan toch, geleuf het of neet!

De actieve zorgmedewerkers Geert en Frank haalden hun broodje uit de rugzak. Geert, normaal gesproken toch zeker niet het luiste jongetje van de klas, had zich een zak met krentenbollen uit de diepvries gegrist en zonder ook maar iets te snijden of te smeren, was dit zijn proviand. Frank had zich al wat beter voorbereid, want hij had nog halvarine gesmeerd en zijn tijgerbolletjes belegd met 3 streppeltjes kaas. Het grote wachten was begonnen en heel demonstratief goochelde de nestor zijn broodzak uit de koeltas. Voorzichtig knoopte hij zijn toetje los en het water liep hem inmiddels al in de mond. Logisch overigens, want de bruine puntjes waren belegd met zalmmootjes. Ja, niet 1 maar liefst 3 mootjes per broodje. Geert en Frank keken elkaar aan en toen werd de blik naar Theo gericht. Glimlachend liet deze weten, dat het pensioengeld fors was opgekrikt en hij had besloten om zichzelf maar eens flink te verwennen. En toen werd het stil, want praten en zalm eten is natuurlijk geen geslaagde combinatie. Om het feestje helemaal compleet te maken, had Theo van thuis ook nog een hele fijne beker chocomelk meegekregen. Allemachtig wat zat dat kereltje intens te genieten.

De eindspurt werd ingezet en na nog een flink aantal klinkermeters, gravelstroken en zandpaden, gebeurde er in het zicht van de haven toch nog iets opmerkelijks. Theo, die overal toch best aardig de weg weet, zag ineens de ooit fameuze locatie ‘Lappenschaar’ voor zich opdoemen. Frank, die overal komt, maar niets kan of wil onthouden deelde de informatie en bedankte Theo voor de verstrekte toeristische informatie. Geert antwoordde stoïcijns, dat Theo er werkelijk geen zak van had begrepen, want de blikvanger was zeker niet Lappenschaar, maar een gewoon boerderijtje. Theo schudde zijn hoofd, maar bleef bij zijn bewering. Een nederlaag toegeven, komt immers in zijn woordenboek niet voor. Om zijn kompanen wat af te leiden, begon hij maar snel over zijn clubliefde voor Feyenoord en om vlak voor de finish de fijne sfeer niet te bederven, mocht de oude rot even helemaal los gaan over zijn Rotterdamse trots. Na exact 19,44 kilometer werd de Steengroeve bereikt en kon ook de vierde etappe worden bijgeschreven. We zijn inmiddels op de helft van het traject en er komen nog een aar hele fijne wandelparcoursen aan. Hopelijk een volgende keer in de korte bokse.      

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

zondag 26 februari 2023

Verslag van de Engbergenloop in Gendringen

Mark te Brake

Jubileum Engbergenloop afgetekende zege Mark Te Brake

Door Benno Stevering

De 40e editie van de Engbergenloop van Atletico’73 uit Gendringen stond zondag in het teken van een halve marathon. Winnaar Mark te Brake won afgetekend in 1.12.27 uur en greep deze loop aan voor zijn voorbereiding op de Hamburg marathon, eind april. ’’Het gebied ken ik hier redelijk goed. Ik werk immers ook in de regio. Bij de mannen was er vandaag geen tegenstand voor mij. De afstand is niet exact voor een halve marathon. Maar dat hoeft ook niet voor een cross. Ik wilde niet volle bak lopen maar liep nog wel 3.30 minuten per kilometer. Dan zou je terechtkomen op 1.14.30 uur, waar ik ook best tevreden mee ben. Ik heb de marathon van Amsterdam en Rotterdam al gedaan. Hamburg is ook een snel parcours met een goed deelnemersveld vandaar mijn keuze. Maar eerst loop ik eind maart in Venlo nog voluit op een halve marathon.’’ Te Brake, lid van AVA’70 eindigde 1,5 kilometer voor topatlete Saskia Weinans van het Titus Liemers topteam. Zij noteerde 1.29.49 uur, een prima voorbereiding en prikkel voor haar deelname aan de Rotterdam marathon die ze al eerder liep in 2.45 uur. Lange afstand atlete Sandra Wassink uit Meddo werd op ruime afstand tweede in 1.34.30 uur. De enthousiaste atlete met haar roots in Gendringen was dan ook erg tevreden. Het parcours liep langs het Engbergenbos, via Voorst als verste punt. 

Toptriatleet Mathijs Weijkamp uit Nijmegen pakte de winst op de tien kilometer in een snelle tijd van 33.31 minuten. ’’Ik heb jaren in Gendringen gewoond en dan is het ook leuk onder de aanwezigheid van veel familie hier te mogen winnen na vier zware trainingsweken. De vorm is goed. Voor mij is het goed om de prikkel van het tempo van de halve marathon te voelen in Gendringen, maar niet de belasting ervoor ervaar. Op 4 juni wacht het NK Halve triatlon waar ik goed wil presteren.’’ Net als Saskia Weinans zal hij ook starten op de halve marathon tijdens de Stevensbeek. Weijkamp zal proberen daar onder de 1.07 uur te lopen. 

In een flink tempo liep Tijmen Wisselink uit Zelhem van het Argotopteam naar een tijd van 17.43 minuten op de vijf kilometer. Hij liep samen op met zijn opponent Thijs van Aalten uit Arnhem. In de laatste 200 meter wist routinier Wisselink toe te slaan en een gaatje te slaan. Onlangs werd de argonaut, trainende onder Stefan Scanu nog een bronzen medaille te halen op het NK Juniorenkampioenschap waarbij hij verraste. Met een goede basis op de 800 en de 1500 meter wil hij later in het seizoen ook op de drie en de vijf kilometer snellere tijden gaan lopen. Inmiddels heeft Wisselink de overstap gemaakt naar de seniorenatletiek. Gerard Jansen praatte het evenement op voortreffelijke wijze aaneen. Atletico’73 kon weer terugkijken op een geslaagd atletiekevenement.

Gendringen 40e Engbergenloop 5.1 km - 26.07 min - 25e plaats

Het Estinea team

Via mijn werkgever Estinea is er een mogelijkheid om je op te geven voor de jubileum editie van de Engbergenloop in Gendringen. De loop wordt dit jaar voor de 40e keer gehouden en is deze keer uitgebreidt met een halve marathon. Een aantal clubgenoten die in training zijn voor de Marathon van Rotterdam staan hiervoor op de startlijst, nadat ze eerst mee gedaan hebben aan de korte afstand. 

Zelf houd ik het vandaag ook liever bij de 5 kilometer, die om 11.00 uur van start gaat. Mijn dienst is deze zondagmorgen om 10.00 uur afgelopen en ik rij dan ook gelijk door van mijn werk in Varsseveld naar Gendringen, een andere plaats in de gemeente Oude IJsselstreek. De trainingen liepen in de afgelopen week ontzettend wisselvallig. De waarschijnlijke oorzaak is mijn corona periode van begin februari.

Ik wil proberen om rond de 25 minuten te gaan lopen en ik begin bewust wat rustiger. Toch kom de 1e kilometer nog door in 4.37 minuten maar daarna wordt het ook al snel minder. De volgende drie kilometer gaan allemaal boven de 5 minuten en halverwege de wedstrijd lopen de kilometers zelf op naar boven de 5 1/2 minuut. Voor mijn gevoel zijn de bulten wat hoger dan jaren geleden en bovenop sta ik dan ook bijna stil.

Als ik het prachtige natuurgebied Engbergen weer verlaten heb, is het nog ruim een kilometer naar de finish. Op de 400 meter baan van Atletico '73, gaat de Garmin al door de 25 minuten grens heen en moet ik nog een eindje. Later blijkt dat de afstand iets langer is, ik klok zelf 5.1 kilometer maar hoor ook al dat sommigen atleten er 5.2 kilometer op hebben staan. Net boven de 26 minuten kom ik over de finish. Dan moeten we met de Track&Field Run, op zaterdag 11 maart, maar weer een nieuwe poging wagen.
De eerste wedstrijd van 2023 zit er weer op

Foto's van de 40e Engbergenloop in Gendringen

Evelien Hillen, Walter Vaags en Gabrielle Bruil

Klik op de link voor de foto's van Eddy Boerman

fotoalbum

Sandra Wassink en Rudi Meinen

zaterdag 25 februari 2023

Foto's en uitslagen van de Jutbergtrail in Dieren

Eric Klein Holkenborg en Hans Winkelhorst

Klik op de link voor de foto's van Eric Beatse, de Kiekjesdief

deel 1

deel 2

deel 3

deel 4

deel 5

uitslagen

site organisatie

Harm te Hennepe

Verslag van de Volkslauf in Vreden(D)

De start van de halve Marathon, met nummer 635 Hans Monasso

Verslag van de Vredense Volkslauf - de halve marathon

Op zaterdag 25 februari vertrokken we naar Vreden om daar deel te nemen aan de halve marathon. Het aanvangstijdstip was 13:05 uur en de startlocatie was bij het Georgianum Gymnasium waarnaast het Widukind stadion ligt. Het was een koud dagje met volop zon en een stevige noordenwind. Ik zou deze dag graag mijn PR proberen te verbeteren dat alweer van een jaar geleden was (1:39:12), gelopen bij de 30km 8-kastelen loop in Vorden. Dat PR had ik neergezet mede omdat ik meeliep in een grote groep onder leiding van een pacer die op 4:45 liep.

Daarna had ik nog verschillende pogingen gedaan waaronder op 20 maart 2022, de Stevensloop in Nijmegen, in 1:40:12 zonder tijdsdruk en twee die toch min of meer in het water vielen. Bocholt 4 september 2022 in 1:47:58 en Doetinchem 30 oktober 2022 in 1:46:28.

In Bocholt kreeg ik bij 10km al een klap te verduren, te snel van start gegaan en de hartslag niet goed in de gaten gehouden. Ik had het tempo moeten aanpassen aan de warmte en rustiger moeten beginnen. In Doetinchem liep ik een rustiger tempo maar had de laatste 5km toch problemen het tempo vast te houden. Ik had gewoon mijn dag niet.

Ondertussen had ik mijn trainingsschema wat aangepast. Normaliter loop ik heel veel 5km loopjes als training, die heb ik vanaf januari zoveel mogelijk vervangen door loopjes van ongeveer 10km. Ook om mijn maandelijkse kilometers wat proberen te verhogen. Waar ik in 2022 slechts sporadisch aan de 200km per maand kwam wil ik in 2023 elke maand minimaal 200km per maand lopen.

Goed, terug naar Vreden. Het startnummer kon opgehaald in het Gymnasium. Een uitstekende voorziening met voldoende toiletten en een fantastische catering met allerlei soorten Kuchen. Ik had het deelnemersveld uitgebreid bekeken en ik zag een aantal Duitse Strava vrienden die ook aan de start verschenen. De moed zakte me aardig in de schoenen toen ik zag welke kanonnen er aan de start stonden. Jongens die tijden van 1:30 op hun palmares hebben staan. Ik besloot maar gewoon op mijn eigen tempo te beginnen en bij het startschot vertrok een mooi gezelschap vanuit Vreden richting het buitengebied van Vreden. Ik probeer het tempo bij de start laag te houden maar ondanks dat gingen de eerste meters snel. Zolang het gecontroleerd voelt leek me dat niet erg en omdat ik het vermoeden had dat we de wind ook mee hadden in het begin liep ik de eerste 5km in 22:30. Ik besefte me toen dat dit voor mij niet vol te houden was omdat in de volgende kilometers wel regelmatig de wind schuin of vol tegen hadden. Dat in combinatie met af een toe een lichte helling naar boven maakten het zwaarder. Toch kwam ik de 10km door in 45:05. Een tijd waar ik vorig jaar bij een 10km wedstrijd ook heel tevreden mee zou zijn.

Ik viel helaas tussen twee groepjes in en moest de meeste meters alleen maken. Wilde ik bij de jongens voor me aanhaken dan had ik me moeten forceren en de mensen achter mij waren te ver weg om er op te gaan wachten. Rond de 10km kwam ik de eerste lopers tegemoet die al aan de terugweg waren begonnen. Ik telde er een stuk of 18 waaronder een paar Duitse Strava vrienden die de energie hadden om me nog enthousiast aan te moedigen.

De 15km kwam ik door in 1:08:37. Ik besloot bij de verzorgings post even een paar seconden de tijd te nemen wat te drinken. De benen begonnen aardig zwaar te voelen maar ik kon de hartslag mooi onder controle houden. Die paar seconden rust liet de hartslag ook mooi een stuk dalen waardoor ik het tempo gelijk weer goed op kon pakken. Een groot deel van de laatste kilometers gingen vol in de wind. Gelukkig kwamen nu ook de 5 en 10km lopers op traject. Die kon ik een voor een inhalen. Dat gaf me de bevestiging dat het nog wel goed zat met mijn tempo en het is heerlijk om van de ene loper naar de andere loper te kunnen rennen. 

Eenmaal terug aangekomen bij het Widukind stadion moest er nog een rondje door het stadion gerend worden. Het lukte me net niet om de loper voor me nog in te halen waardoor ik bleef steken op plek 20 overall. Mijn horloge gaf 1:37:41 aan, 1:31 sneller dan mijn vorige PR, en dit keer zonder pacer onder redelijk zware omstandigheden. In de tweede helft van de wedstrijd heb ik aardig wat tijd toe moeten leggen maar ik kwam nooit boven de 5:00 per km uit. Wellicht dat de omstandigheden in Nijmegen in maart beter zijn maar voor nu was ik heel tevreden. 

Hans Monasso

zondag 19 februari 2023

Marijek Esselink (AVA'70) wint goud bij NK horden in Apeldoorn

Marijke Esselink (foto Erik van Leeuwen)

Afgelopen zondag vond in het Omnisportcomplex in Apeldoorn het Nederlands Kampioenschap Indoor voor Senioren plaats. De top van Nederland was aanwezig, waaronder AVA`70-lid Marijke Esselink, die uitkwam op de 60 meter horden. De uit Winterswijk afkomstige meerkampster heeft de basis voor dit seizoen gelegd tijdens een warmte-stage in Tenerife en dat lijkt een hele goede uitwerking te hebben op haar resultaten, zo bleek de afgelopen weken. Ze was hoopvol gestemd op een snelle tijd. 

De 3 series vonden plaats om 15.30 uur en Marijke plaatste zich als snelste voor de finale, later op de middag, met een tijd van 8,39 seconden. De strijd om het eremetaal vond nauwelijks anderhalf uur later plaats en de in Heerenveen woonachtige Esselink gold daarbij als één van de favorieten, maar de concurrentie was groot. De finale leverde een zeer spannende strijd op en uiteindelijk klopte Marijke tegenstandster Anouk Vetter met een honderdste van een seconde. De blonde AVA`70-atlete klokte een nieuw persoonlijk record van 8,36 seconden en pakte daarmee de Nederlandse titel. Uiteraard was ze dolblij met haar eerste plek en trots op de geleverde prestatie. Echt lang nagenieten van haar kampioenschap kan Marijke Esselink overigens niet, want volgend weekend komt ze alweer uit op het EK Indoor in het Turkse Instanboel.

Uiteraard feliciteren we Marijke van harte met het behalen van dit geweldige kampioenschap en wensen haar veel succes bij het Europees Kampioenschap! (FR)

Video van de 60 meter horden op het NK in Apeldoorn

Marijke Esselink verrast zichzelf op de valreep met de gouden medaille en het Nederlands Kampioenschap in deze 60m horden finale. Ze wint in een tijd van 8.36 en dat is 0.01 seconde sneller dan de nummer 2 en zilveren medaille winnares  Anouk Vetter. De 3e plek en bronzen medaille is voor Emma Oosterwegel die finisht in 8.44.

Femke Bol verplettert 41 jaar oud wereldrecord op 400 meter indoor

Femke Bol

Femke Bol heeft zondag voor een sensatie gezorgd bij de NK indooratletiek in Apeldoorn. De Amersfoortse liep met 49,26 seconden het 41 jaar oude wereldrecord van de Tsjechische Jarmila Kratochvílová uit de boeken.

De 22-jarige Bol dook ruim drie tienden onder de tijd van Kratochvílová. De Tsjechische zette in 1982 een tijd van 49,59 neer.

Bol liep na een ronde weg bij Lieke Klaver en bleef haar enige concurrente ver voor. Klaver werd op meer dan een seconde (50,34) tweede. Het brons was in 53,11 voor Cathelijn Peeters.

Dankzij haar wereldrecord werd Bol voor de vierde keer Nederlands indoorkampioen op de 400 meter. Ook in 2019, 2021 en vorig jaar veroverde ze de titel.

Bol verkeert deze maand in topvorm. Begin februari brak ze met 1.05,63 ook het wereldrecord op de incourante 500 meter.

Bol verdedigt begin maart Europese titel

Een week later snelde Bol in Metz naar de vierde indoortijd ooit op de 400 meter (49,96). Daarmee dook de Europees kampioene voor het eerst in haar carrière onder de vijftig seconden. Op dezelfde avond liep ze een Nederlands indoorrecord op de 200 meter (22,87).

Bol geldt over twee weken als topfavoriet op de EK indoor, waar ze haar Europese titel op de 400 meter verdedigt. Het toernooi in het Turkse Istanboel staat van 2 tot en met 5 maart op het programma.

In 2021 veroverde Bol met 50,63 Europees goud in het Poolse Torun. Die titel vormde de opmaat naar haar bronzen medaille op de 400 meter horden bij de Olympische Spelen in Tokio. (bron)

Marijke Esselink Nederlands kampioen op de 60 meter horden

Marijke Esselink

AVA'70 lid Marijke Esselink is zondag in Apeldoorn Nederlands kampioen op de 60 meter horden geworden. In de halve eindstrijd was ze ook al het snelst (8.39 seconden). In de finale liep ze naar een persoonlijk record van 8.36 seconden. Ze bleef de nummer twee Anouk Vetter 0.01 seconde voor.

10 meest voorkomende hardloopblessures

Meer dan de helft van de lopers heeft weleens last van pijnklachten of een blessure

Blessures. Het is – helaas – een risico van het vak. Meer dan de helft van alle lopers heeft weleens last van pijnklachten of een blessure. Bij iedere blessure is het van belang om de oorzaak te achterhalen, zodat je er met een juist behandelplan sterker uitkomt! De 10 meest voorkomende hardloopblessures op een rijtje.

Achillespeesblessure

Bij het hardlopen is de belasting op je achillespezen hoog, waardoor deze geïrriteerd kunnen raken. Blijf je hiermee doorlopen, dan kan de irritatie zich ontwikkelen tot een chronische blessure. Een achillespeesblessure staat bekend als een van de meest hardnekkige blessures. Dit komt omdat de doorbloeding van pezen van nature niet optimaal is, waardoor herstel relatief lang duurt. Hoe eerder je ingrijpt bij achillespeesklachten, hoe groter de kans op volledig (en sneller) herstel!

Lopersknie

De lopersknie is een veelvoorkomende blessure onder hardlopers. Het is een stekende of zeurende pijn aan de buitenkant van de knie die soms zelfs kan uitstralen naar de voorkant van de knie, de knieholte, of de zijkant van het onderbeen. Met name redelijk onervaren lopers en atleten die veel kilometers maken, hebben een verhoogd risico op een lopersknie door overbelasting. Ook kleine anatomische afwijkingen, zoals pronatie of O- of X-benen kunnen je vatbaarder maken voor een lopersknie. Het belangrijkste wapen zijn oefeningen om de relevante spiergroepen sterker te maken.

Shin splint

Heb je last van een zeurende en stekende pijn aan (de binnenkant van) je scheenbeen tijdens het hardlopen? Dit kan duiden op een shin splint of scheenbleesvliesontsteking. Met name onervaren hardlopers hebben een vergroot risico op scheenbeenklachten. Het is een typische overbelastingblessure en kan het gevolg zijn van een te snelle opbouw of een verkeerd looppatroon. De spieren in het onderbeen zijn niet sterk genoeg om de impact van het hardlopen op te vangen, waardoor de aanhechting van het botvlies aan de spieren geïrriteerd en ontstoken kan raken.

Enkelblessure

Bij hardlopen ligt hij nu eenmaal altijd op de loer: de enkelblessure Je maakt een keer zomaar een misstap, en zwikt je enkel om of krijgt na verloop van tijd meer last. Je enkel kan hierdoor opzwellen, waardoor hardlopen pijnlijk is. Neem rust - en koel eventueel met een ice pack – tot de zwelling is verdwenen en je weer belastbaar bent. Bouw daarna rustig op, een brace of sporttape kan je verzwakte enkelbanden versteviging bieden. Regelmatige balans- en spierversterkende oefeningen, verkleinen de kans op een enkelverzwikking.

Kniepeesklachten

Als de knieschijfpees langdurig wordt overbelast, bijvoorbeeld bij een hoge trainingsfrequentie met onvoldoende rust tussendoor, kunnen er kleine beschadigingen in het peesweefsel ontstaan. De pees hecht aan de achterzijde van de onderste rand van de knieschijf. Als je op het aangedane weefsel drukt, doet dit pijn. Dit is vaak een zeurende, wat stekende pijn die gepaard gaat met een stijf gevoel aan de onderkant van de knieschijf. De meest effectieve aanpak voor kniepeesklachten bestaat uit een excentrisch spierversterkingsprogramma.

Hamstringblessure

De hamstringblessure is een regelmatig voorkomende blessure van het bovenbeen bij lopers. Het gaat daarbij om een (gedeeltelijke) scheur in de spieren of pezen van de hamstrings, de grote spiergroep aan de achterzijde van het bovenbeen. De spierscheur kan ontstaan door plotseling krachtig aanspannen van de hamstrings, bijvoorbeeld tijdens een sprint. Snel handelen is belangrijk voor optimaal herstel.

Hielspoor

Bij hielspoor voel je een lokale, stekende pijn onder je hiel. Hielspoorsymptomen zijn heel verraderlijk: in het begin verdwijnt de pijn na een poosje hardlopen of wandelen en denk je dat de klacht vanzelf over gaat. Maar als je niet tijdig ingrijpt, zal de pijn verergeren en wordt het herstel een langdurig verhaal.

Zweepslag

Een overbelastingsblessure van de kuitspier, variërend van een haarscheurtje tot een echte scheur, wordt ook wel zweepslag genoemd. Bij hardlopers komt de blessure vaak geleidelijk opzetten en ontstaat er tijdens of na het lopen een zeurende pijn in de kuit, meestal aan de binnenzijde. De spierbeschadiging heelt vanzelf, maar een goed opgezet behandelplan is belangrijk.

Heupklachten

Heupklachten zijn vaak terug te leiden naar een instabiliteit of zwakte elders in het lichaam. Wanneer je bilspieren, buikspieren en bovenbeenspieren niet sterk genoeg zijn, moeten de heupen veel meer krachten opvangen. Dat kan klachten veroorzaken, zoals een slijmbeursontsteking. Pas je trainingen aan op basis van de pijn, en ga aan de slag met oefeningen zoals het trainen van bilspieren, heupspieren en beenspieren.

Stressfractuur

Bij een stressfractuur of vermoeidsheidsbreuk heb je te maken met een overbelasting van het bot. Dit kan in alle botten ontstaan die zwaar belast worden. Bij hardlopen treden dit soort breukjes vaak op in het onderbeen, vooral in het scheenbeen, het kuitbeen of de voorvoet. Extra risico op een stressfractuur vormen atleten met een beenlengteverschil en een verminderde botdichtheid. (bron)

zaterdag 18 februari 2023

Begin- en herstelclinic AVA'70

De deelnemers aan de voorjaarsclinic 2022

Fit het voorjaar in?  Dat kan..

Ben je benieuwd of hardlopen in groepsverband iets voor jou is? Heb je ooit een clinic gevolgd, maar heb je er geen vervolg aan gegeven? Ben je geblesseerd geweest en wil je het hardlopen eigenlijk wel weer op gaan pakken? Hoor jij bij het clubje ex-AVA-janen die het hardlopen en de gezelligheid toch is gaan missen?

Binnenkort wordt er bij AVA`70 wederom gestart met een cursus “Hardlopen voor beginners.” Tientallen lopers en loopsters hebben in het verleden reeds deelgenomen aan de cursus en velen hebben de smaak inmiddels flink te pakken. Onder deskundige leiding van de ervaren trainers Marco van Rijs en Geert Kip, wordt er gedurende 10 weken gewerkt aan de grondbeginselen van het hardlopen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteedt aan de warming-up, de lichaamshouding, het schoeisel e.d.

De start van de hardloopclinic is maandagavond 13 maart a.s. om 19.30 uur op het  AVA`70 complex, Bredevoortsestraatweg 110-a in Aalten. Het inschrijfgeld bedraagt € 50,00 voor de gehele cursus van 12 trainingen, inclusief koffie en thee na afloop. Aan deze clinic voor beginners kunnen maximaal 20 lopers en loopsters deelnemen. Voor dit aantal is gekozen om de deelnemers voldoende aandacht te kunnen geven tijdens de trainingen.

Voor nadere informatie en aanmelding kun je mailen naar: clinic@ava70.nl

“Sportief Wandelen” vormt binnen AVA`70 ook een onderdeel  van de activiteiten en mag zich verheugen in een steeds groeiende belangstelling. Voor verdere inlichtingen kunnen geïnteresseerden contact opnemen met;

Dirk ter Maat:

T: 0543-474027

E: dirktermaat@hetnet.nl

Neem de stap en kom in beweging!

vrijdag 17 februari 2023

Vetloopje: nuttig voor iedereen, maar hoe pak je dat aan?

Een vetloop is een zeer rustige, korte duurloop die je 's ochtends op een lege maag uitvoert
Vetloopjes kunnen je niet alleen helpen om wat overbodige kilo's te verliezen, ook voor langeafstandslopers zijn nuchtere duurlopen een interessante trainingsvorm. Energy Lab-coach Paul Van Den Bosch legt uit.

Wat is een vetloopje?
Een vetloop is een zeer rustige, korte duurloop die je 's ochtends op een lege maag uitvoert. Je loopt in de hartslagzone LSD (Long Slow Distance, 70 - 75% van je maximale hartslag). Via deze trainingsvorm ben je er zeker van dat de energie geleverd wordt door de verbranding van vetten. Na een nachtje slapen zijn je suikerreserves immers zo goed als volledig opgebruikt en wordt in de plaats daarvan je vetmetabolisme in gang gezet.

Interessant om kilo's kwijt te spelen ...
Vetloopjes zijn dus per definitie interessant voor mensen die willen afvallen. Nog al te vaak wordt gedacht dat je kilo's kwijtraakt door goed te zweten en buiten adem te zijn na je training, maar door zo intensief te sporten verbrand je in hoofdzaak suikers. Een trage duurloop op een lege maag is dus veel efficiënter. Het helpt je af te vallen, maar enkel in combinatie met een gezond voedingspatroon, want dat blijft uiteraard nog altijd de basis.

Ze zijn ook nuttig voor langeafstandslopers
Ook heel wat langeafstandslopers nemen vetloopjes op in hun trainingsschema. Als je het uiterlijk van een doorsnee marathonloper bekijkt, weet je dat ze dat niet meteen doen om af te vallen. Door veel op een nuchtere maag te trainen, zullen deze atleten in een wedstrijd langer hun vetreserves kunnen aanspreken. Die zijn in tegenstelling tot suikers namelijk bijna onuitputtelijk. De op deze manier opgespaarde suikers kunnen later in de race nog aangesproken worden om energie te leveren als het tempo de hoogte in gaat.

Tips voor een geslaagd vetloopje
1. Een nuchtere duurtraining uitvoeren is niet altijd gemakkelijk. Zeker in het begin zal je soms starten met een ijl gevoel. Niet eten betekent trouwens niet dat je niet mag drinken voor de training. Integendeel: minstens een glas water voor je vetloopje is ten zeerste aangeraden.

2. Het kan een tijd duren vooraleer je echt gewend bent aan deze vorm van trainen. Als je een onervaren vetloper bent, begin je het best met sessies van een twintigtal minuten. Na verloop van tijd kan je je nuchtere duurtrainingen opdrijven tot drie kwartier of maximum een uur, maar zeker niet langer! Wie in zijn trainingsschema echt het accent legt op vetloopjes, kan er tot drie per week doen. Het is dan wel aangewezen om telkens een dag tussen te laten.

3. Last but not least is het erg belangrijk om een stevig ontbijt te nemen na je vetloop. Alle suikers zijn dan immers opgebruikt, mochten die alsnog aanwezig zijn geweest na de nachtrust. Leg bij het eten dan ook een stevig accent op suikeropname, zoals pannenkoeken of brood met confituur. Zéker als je later op de dag nog een andere training op het programma hebt staan. (bron)

donderdag 16 februari 2023

5 kilometer in 20 minuten

5 kilometer in 20 minuten: voor velen een magische grens!
5 kilometer in 20 minuten: voor velen een magische grens. Dat kan voorkomen als een onoverkomelijke muur. Breek die grens af in kleine onderdelen en wie weet kun jij over een paar maanden in slechts 20 minuten 5 kilometer afleggen. Wil jij 5 kilometer lopen in minder dan 20 minuten? Hier volgen 10 tips. Je weet waar je voor traint: je wilt gemiddeld 4 minuten per kilometer lopen.

Tien tips
1) Train met in gedachten dat je laatste kilometer de snelste is. In het algemeen maak je een golf mee tijdens een wedstrijd, ook bij de 5 kilometer. Je start stevig, niet té snel, en daar zit je tempo goed. In het midden van de race klimmen de tijden iets op. Je moet daardoor wat goedmaken in de laatste kilometer. Visualiseer tijdens je trainingen al een snelle laatste kilometer. Dat helpt.

2) Je trainingen hoeven niet lang te zijn. Door minder kilometers te trainen, herstel je sneller en kun je intensiever trainen. Train op interval en veel minder op duurkilometers. 2 trainingen die je helpen bij je doel: 25 x 200 meter. Doe de 200 meters in 45 seconden en je wordt zeker sneller. 200 meter in 45 seconden is 3:45 per kilometer, dus dat tempo is goed. Daarnaast kun je nog een training doen van 10 x 400 meter (90-95 seconden) en 2 x 800 meter (3:10-3:15). Als je deze tijden (nog) niet haalt, doe je de trainingen wat minder hard, je merkt zelf dat je van deze trainingen sneller wordt en wanneer deze tijden haalbaar zijn. Als deze intervallen je goed afgaan, is de 20 minuten grens dichtbij.

3) Naast deze intervallen is het goed om één keer per week tijdens een training een kilometer in 4 minuten te lopen. Als dat lukt kun je de snelle kilometers stapelen. Kun je eenmaal 1 kilometer onder de 4 minuten hardlopen dan ga je door en stapel je er nog een op. Beperk deze test tot 1x per week. In week 2 probeer je 2 snelle kilometers achter elkaar te lopen. Met drie keer trainen in de week, loop je één duurtraining en een interval, de derde training is de test van de 4 minuten per kilometer.

4) Kracht is belangrijk in deze korte afstand. Neem in je training, of op andere dagen, oefeningen op met squats. Niet zomaar een squat maar squats waarbij je springt. Dat verbetert de afzet in je hardlooppas. Ook lunges zijn uitstekend voor een sterker setje benen.

5) Veel kilometers maken is niet direct nodig. Met 20 tot 30 kilometer in de week kan je poging om de 20 minuten grens te halen lukken. Krijg je door de intensiteit toch teveel last van pijntjes, dan verminder je de intensiteit. Je lichaam is er nog niet klaar voor en kan geen hogere stress – lees harder lopen – aan.

6) Stop in iedere training techniek en technische oefeningen. Zo goed en efficiënt mogelijk bewegen is naast het korte intensieve trainingswerk de basis voor je poging. Bezuinig hier niet op. Je training mag in kilometers kort zijn maar in tijd best lang omdat je veel werkt aan techniek en interval met voldoende herstelpauze tussendoor.

7) Om de pijntjes uit je lijf te houden en de techniek te bevorderen: zorg voor veel rekoefeningen. Dan denkt iedereen aan de benen maar denk ook aan je armen en torso. Je aandacht voor techniek maakt dat je bovenlichaam heel actief wordt ingezet. Geeft dat deel dan ook herstel en balans dat je krijgt door stretching.

8) Koolhydraatarm eten is een trend. Mijn tip: neem de dag voor de wedstrijd wél koolhydraten. Je stormt op topsnelheid over het parcours. Je verbrandt in hoog tempo je glycogeen. Zorg daarom dat je een voorraadje aan boord hebt. Je hoeft echt geen drie borden pasta en 5 bananen te eten maar bezuinig er even niet teveel op.

9) Geef niet te snel op. De sprong van 6 tot 5 minuten per kilometer naar slechts 4 is groot. Voor menig loper is de stap naar de eerste 3 kilometer in 4 minuten per kilometer enorm. Kom je eenmaal voorbij de 4 kilometer in 16 minuten dan staat de deur echt open. Veel lopers ervaren een omslagpunt bij de 3 kilometer.

10) Val wat kilo's af. Uiteraard kan niet iedere loper gewicht verliezen. Maar als je weet dat je nog wel één of twee kilo kan afvallen, dan is dat een makkelijke manier om sneller te worden. (bron)

Succes! 

dinsdag 14 februari 2023

Schaersvoorde loopt warm voor de Gerard Tebroke Memorialloop

Een bomvolle gymzaal 

Dinsdag 14 februari jl. vond in een bomvolle gymzaal van college Schaersvoorde de kick-off plaats van een sportieve activiteit. De ruim 500(!) 1e en 2e jaars leerlingen zullen worden klaargestoomd om deel te nemen aan de Scholierenrun, een onderdeel van de Gerard Tebroke Memorialloop. Tijdens de lessen LO gaan de leerlingen regelmatig oefenen, zodat ze goed en op een verantwoorde manier op zaterdag 20 mei a.s. aan de start zullen staan.

Wethouder Hans te Lindert, met Jeugd en Sport in zijn portefeuille, bracht beide speerpunten tijdens de startmiddag mooi samen tijdens de presentatie. Te Lindert, zelf ook een fanatiek hardloper, is uiteraard zeer enthousiast over het initiatief van Schaersvoorde. “Als het lukt ben ik zelf ook van de partij bij de Scholierenrun. Het is belangrijk dat de jeugd veel beweegt en sport, dus ik word hier als gemeentebestuurder wel erg blij van!”

Sportdocent Evert-Jan Westervelt kan zeker gezien worden als grote aanjager bij dit project en hij wist zijn directe collega`s te enthousiasmeren. Samen zullen ze er de komende maanden alles aan doen om de leerlingen te trainen en motiveren voor de Scholierenrun.

Namens de organisatie van de Gerard Tebroke Memorialloop waren Tim Mengerink en Joppe Roos bij de kick-off aanwezig en uiteraard hopen zij dat de voorbereidingen op de Scholierenrun succesvol verlopen en een bomvol startvak op gaan leveren. De leerlingen kunnen zich in ieder geval al verheugen op de aanmoedigingen van honderden toeschouwers en een prachtige finish in de hardlooparena op de Markt!

Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om van de Scholierenrun bij de GTM-Loop een prachtige sportactiviteit te maken…..(FR)

maandag 13 februari 2023

‘Hardlopen geeft mij het gevoel onsterfelijk te zijn’

Tom van Beusekom

Na maanden vol goede moed kreeg Tom van Beusekom opnieuw een tegenslag te verwerken. Hoge koorts bleek de oorzaak voor een nieuwe chemotherapie. Hardlopen blijft de 32-jarige rasoptimist hoe dan ook.

De TommyBeusRun van afgelopen 3 juli was met recht een succes te noemen. Kinderen, recreanten en topatleten brachten een ode aan de ernstig zieke Tom van Beusekom. Onder meer Frank Futselaar, Luuk Maas en Jasmijn Lau waren naar het Gelderse Bredevoort gekomen om hun loopcollega in Bredevoort een hart onder de riem te steken. In totaal werd er €13.500 opgehaald voor Toms drie goede doelen. ’Ik kijk nog vaak terug naar die wedstrijd’, geeft hij zeven maanden later aan. ’Het was echt een dag van goud en het heeft ons veel steun gebracht.’ Sindsdien heeft hij nog vele hoogtepunten beleefd. Zo woonde hij vele sportevenementen bij, mocht hij een vlucht in een vliegtuig maken en ging het hardlopen steeds een stuk beter. ‘Ik heb sindsdien veel kunnen doen en de chemokuren sloegen ook goed aan. Daardoor heb ik ook mee kunnen doen aan leuke hardloopevenementen.’

Combikuur

Eind januari ging het wat minder met Tom van Beusekom. Vijf dagen lag hij op een ziekenhuisbed, inmiddels is hij weer thuis. ’Op vrijdag kreeg ik hoge koorts en bij koorts moet je dit melden. Ik ging dus midden in de nacht naar het ziekenhuis, waar ik door de mallemolen werd gehaald om te kijken of er nergens ontstekingen waren. Hier kwam uit dat de ontstekingswaarden wat hoger waren en ik werd opgenomen. Door de slechte uitslag die ik eerder die week had gekregen, was ik mijn vertrouwen helemaal kwijt. Ik wist dat ik sowieso maandag alweer naar de oncoloog moest, dus ik dacht zoiets van: dan houden ze me maar tot maandag. Nadat ik dit gesprek had gehad, wist ik dat ik op dinsdag weer een kuur zou krijgen, dus toen werd er besloten om tot woensdag te blijven om ook te kijken of er geen bijwerken opkwamen. Nu word ik drie weken achter elkaar een keer per week behandeld. Daarbij hebben we steun van een maatschappelijk werker, die ons geestelijk bijstaat. Er is besloten om een combikuur met zowel chemo- als immunotherapie te geven. Hier merk ik vooral nu als bijwerking van dat mijn mondslijmvliezen zijn beschadigd. Dit maakt het eten lastig. Maar ik ben gelukkig weer thuis.’

Genieten in Schoorl

In die week kreeg de ex-marathonloper te horen dat de chemo nog een andere bijwerking met zich mee zou brengen: haaruitval. ’Mijn vriendin Paula heeft mijn wilde haren eraf gehaald, nadat ik te horen kreeg dat de chemo haaruitval zou geven. Ik wilde de confrontatie niet aan dit te merken’, kijkt hij terug. Deze week onderging Tom opnieuw met goede moed de chemo. Gelukkig haalt hij ook nu voldoening uit het hardlopen. Onlangs gaf hij bij thuisvereniging AVA ’70 in Aalten een lezing voor lopers die zich voorbereiden op de marathon van Rotterdam. Uit eigen ervaring, want Tom liep er zijn snelste marathon, 2:45.00 in april 2019. Zelf liep hij deze week nog bij de recreantengroep mee op de atletiekbaan en genoot hij van het gezelschap van zijn clubgenoten. ’Ik haal genoeg voldoening uit onder de mensen zijn. Het is heerlijk om bij de atletiekvereniging te zijn geweest. Afleiding is nu heel belangrijk, omdat ik vooral geestelijk een mokerslag heb gekregen.’ 

Tom probeert het lopen weer, net als vorig jaar, op te pakken naar zo’n drie maal per week. In acht genomen dat hij weer meer moet luisteren naar het lichaam vanwege de kuren. Als zijn lichaam het toelaat, pakt hij graag een wedstrijdje in de regio mee. ’Hardlopen geeft mij het gevoel onsterfelijk te zijn. Het zet mij in mijn kracht. Wedstrijden vind ik leuk om te doen, ook om mijn Tom 2.0 PR’s neer te zetten. Gedreven blijf ik altijd.’ Komende zondag zal Tom in Schoorl getuige zijn van het Nederlands kampioenschap 10 kilometer op de weg, waar hij anderhalf jaar geleden nog zelf aan deelnam. ‘Ik kijk er naar uit. We maken er een heerlijk weekend weg van en ik ga genieten van alle bekende atleten waarmee ik heb gestreden in het verleden.’ (bron)

vrijdag 10 februari 2023

Samenwerking Ondersteuningsteam Oost Achterhoek en AVA’70

Links Arja te Brake (AVA'70) en rechts Elles Banda (Ondersteuningsteam OOst Achterhoek)

Voor vragen over opvoeden en opgroeien kan iedereen in de gemeente Aalten, Oost Gelre en Winterswijk terecht bij het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek. Meestal komen die vragen van ouders, opvoeders en mensen die vanuit hun werk met kinderen en jongeren te maken hebben. Vrijwilligers die met jeugd te maken hebben, doen zelden een beroep op het Ondersteuningsteam. Terwijl ook bij hen vragen en zorgen kunnen zijn over een kind of jongere. Om die ondersteuningsmogelijkheden onder de aandacht te brengen zoekt het Ondersteuningsteam samenwerking met (sport)verenigingen. Atletiekvereniging AVA’70 in Aalten is de eerste vereniging die zo’n samenwerking aangaat. Ondersteuningsteam maakten daar kennis met de jeugdtrainers en -leiders van AVA’70 en over en weer werden ervaringen uitgewisseld. Al snel bleek er een prima basis om met elkaar een volgende stap te zetten.

Arja te Brake is voorzitter van AVA’70. “Wij prijzen ons gelukkig dat we als AVA’70 heel veel jeugdleden hebben. Onze jeugdtrainers en -leiders hebben een belangrijke rol bij de begeleiding van al die kinderen en jongeren. Dat betekent ook dat ze signalen oppikken als het eens wat minder goed gaat met een kind. Bijvoorbeeld doordat een kind of jongere ineens anders als anders reageert. Jeugdtrainers en -leiders bespreken dit dan altijd eerst onderling en met de ouders. Maar hoe fijn is het dat je dan een kort lijntje hebt met deskundige mensen die weten waar ze het over hebben als het gaat om opvoedondersteuning? Waar je je vragen en zorgen mee kunt bespreken? En dat er vanuit die vraag/zorg dan verder wordt gekeken welke ondersteuning nodig is? Dus toen ik hoorde dat ook onze jeugdtrainers en -leiders contact op kunnen nemen met professionals van het Ondersteuningsteam, dacht ik gelijk ‘daar gaan we iets mee doen’!”

De kracht van de samenwerking tussen het Ondersteuningsteam en AVA’70 is dat de medewerkers van het Ondersteuningsteam náást de trainers en begeleiders gaan staan en hen coachen op een zo goed mogelijke wijze met de jeugd om te gaan. Niet alleen op het gebied van hoogspringen, verspringen en hardlopen - waar de trainers van AVA’70 verstand van hebben -, maar ook wanneer het gaat over opgroeien en opvoeden. Zeker als dat eens wat minder soepel loopt en wat specifiekere kennis vraagt. Jeroen Stevens, coördinator van het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek, vult aan: “We zijn als Ondersteuningsteam nog niet altijd voor iedereen zichtbaar en dat willen we graag veranderen. Daarom is deze samenwerking met AVA’70, hopelijk het begin van samenwerking met veel meer verenigingen, voor ons ook zo belangrijk. Want juist bij de eerste signalen die een kind of jongere afgeeft, kan iemand in zijn of haar omgeving zoveel betekenen. En daar willen wij heel graag een bijdrage aan leveren.”

Wethouder Hans te Lindert van Aalten is groot voorstander van de samenwerking. “Ik ben ervan overtuigd dat dit meerwaarde heeft. Kinderen in onze gemeente moeten veilig en gezond op kunnen groeien. Het is heel erg belangrijk als anderen, naast ouders en opvoeders, daar een handje aan meehelpen. En dan heb ik het nog niet over de situaties waar de veiligheid echt in het geding is. Want helaas zijn ook die er, en dan kan inbreng van een coach of iemand anders die het vertrouwen van een kind of jongere heeft, echt het verschil maken. Ik roep andere verenigingen in de gemeentes Aalten, Oost Gelre en Winterswijk dus op om contact te leggen met het Ondersteuningsteam via de website www.ondersteuningsteamoa.nl.” (bron)

donderdag 9 februari 2023

Hoe gaat het met doodzieke Tom?

Tom van Beusekom

'Voor iemand met kanker ben ik kerngezond'

Honderden hardlopers staken de ongeneeslijk zieke Tom van Beusekom uit Bredevoort afgelopen zomer een hart onder de riem. Ze deden mee aan de eerste en meteen laatste TommyBeusRun, een hardloopwedstrijd voor onder meer de kankerbestrijding. Hoe is het met hem?

Zijn haar is eraf. Preventief. "De kuur die ik nu krijg kan leiden tot haaruitval en daar heb ik geen zin in", zegt de hardloper.

Maanden ging het hem voor de wind, afgelopen week kreeg hij vanuit het ziekenhuis in Hengelo slecht nieuws. "Helaas heeft de laatste immuuntherapie die ik kreeg niets gedaan. De uitzaaiingen in de lever zijn gegroeid." Immuuntherapie stimuleert de natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen kankercellen.

Net terug uit het ziekenhuis

Tom is net weer thuis, vijf dagen lag hij op een ziekenhuisbed. Hij had koorts en de ontstekingswaarden in zijn bloed waren aan de hoge kant, een aanwijzing dat er mogelijk iets mis is. "Ze wilden me even in de gaten houden."

Hij krijgt opnieuw chemo. Deze nieuwe kuur is, kort door de bocht, een combinatie van imuuntherapie en standaardchemo.

De gegroeide uitzaaiingen in Toms lever leidden in zijn omgeving tot vragen en adviezen. Goedbedoeld, haast de Achterhoeker (32) zich te zeggen. "Of het niet mogelijk is om een nieuwe lever te krijgen. Dat snap ik best, maar voor een levertransplantatie leggen ze je immuunsysteem plat en dat zou dodelijk voor mij zijn."

Veelbelovende start

De start van de behandeling vorig jaar was veelbelovend. De eerste drie chemobehandelingen die hij kreeg zorgden voor 30 procent minder tumoren en uitzaaiingen. De daaropvolgende drie zelfs tot 50 procent minder.

Honderden hardlopers deden op de eerste zondag van juli mee aan de TommyBeusRun in Bredevoort. Tom had de wedstrijd zelf georganiseerd om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding, zijn trainer Titus Fierkens en zijn eigen hardloopgroep. In zes weken had hij het evenement uit de grond gestampt, hij haalde 13.500 euro op.

Het blijft bij de eerste editie. "Die run was zó geslaagd, dat ik besloot dat het meteen de laatste was. Deze wordt nooit overtroffen."

In de tussentijd pakte Tom het hardlopen weer op. De snelle tijden van vroeger behoren voorgoed tot het verleden. "Ik ben nu een soort Tom 2.0 en probeer af en toe een wedstrijdje van 5 kilometer mee te pakken. Zolang dat lukt, wil ik dat blijven doen. Afgezien van dat ik uitgezaaide kanker heb zeggen de dokters dat ik kerngezond ben. Ik ben ijzersterk."

Elke vrijdag laat hij zich bijstaan door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in patiënten met kanker. Hij voelt zich er goed bij.

Eenzaam

Tom van Beusekom voelt zich soms eenzaam, erkent hij. Veel kankerpatiënten erkennen dat, de belangstelling loopt terug en hoe praat je met iemand die ongeneeslijk ziek is 'en maar niet dood wil gaan'?

"Je komt erachter wie je echte vrienden zijn", zegt de inwoner van Bredevoort. "Het leven gaat door en je verliest uiteindelijk het contact met mensen. Mijn vrouw Paula werkt weer en dat is voor ons beiden belangrijk. Ze vertelt wat ze meemaakt en dat is gewoon fijne gespreksstof."

Kankerpatiënt zijn, Tom snapt dat het lastig is voor anderen, niet alleen voor vrienden maar zelfs voor familie. "Van de week was er zulk leuk nieuws, er was een bevalling. Maar de ouders durfden het bijna niet te vertellen. Ik zei: kom op. Ik ben gewoon Tom, hoor!" (bron)