vrijdag 12 juli 2024

Dry needling: wat is het en hoe werkt het?

Dry needling is geen acupunctuur
Dry needling is een techniek waarbij dunne naaldjes in je spieren worden gebracht waardoor spierverhardingen en verkrampingen ontspannen. Het klinkt misschien naar en pijnlijk, maar wat gebeurt er nu precies bij deze speciale techniek? En wat heb je als hardloper aan dry needling? Wij doken in deze effectieve behandelmethode.

Wat is dry needling?

Net als bij acupunctuur, helpt ook dry needling om spanningen in het lichaam te verlichten met behulp van ‘droge’ naalden. Het grote verschil is dat de naalden bij dry needling korter blijven zitten en iets dieper de huid in gaan dan bij acupunctuur. Daarnaast focust dry needling op de spieren, acupunctuur op (blokkades van) energiebanen.

Maar hoe weet je fysio dan waar 'ie precies moet prikken?

Je behandelaar gaat op zoek naar een plek waar hoge spierspanning is. Dat kan hij voelen, bepaalde plekken in een gespannen spier zijn dan namelijk harder (en pijnlijker). Dit wordt ook wel een triggerpoint genoemd. Zo’n triggerpoint kan ontstaan door overbelasting, plotselinge bewegingen, stress of een verkeerde houding.

Een triggerpoint in je spier kan er ook voor zorgen dat je verkrampte gevoel uitstraalt naar andere plekken van je lichaam en/of zenuwbanen, waardoor je bijvoorbeeld ook tintelingen, duizeligheid, hoofdpijn of verminderde spierkracht kun ervaren.

Goed om te weten: fysiotherapeuten moeten een speciale cursus volgen om dry needling te mogen toepassen. Je kunt dus niet zomaar bij elke fysio terecht als je het wilt uitproberen voor je blessure.

En hoe voelt dat dan, zo’n naald in je lijf?

Allereerst voel je een onschuldig prikje. Omdat de naald flinterdun is, voel je er bijna niets van. Wanneer de naald eenmaal een triggerpoint raakt, voel je je spier samentrekken, alsof je een korte, heftige kramp krijgt. Dat gevoel houdt gelukkig niet lang aan, de spier ontspant namelijk snel, waardoor je ook snel het positieve effect merkt. Direct na de behandeling kan de spier wel zwaar aanvoelen, vergelijkbaar met spierpijn. Verplaats je training dus liever naar de volgende dag en gun je spieren wat extra rust.

Bij welke blessures kan dry needling helpen?

Als je al een tijd last hebt van spierklachten, dan is dry needling misschien het proberen waard. Bij veel typische hardloopblessures kan dry needling helpen, zoals runners knee, achillespees en kuitklachten, plantaire fasciitis, hamstringklachten, shin splints. Maar ook andere pijnlijke plekken in het lichaam kunnen worden behandeld met dry needling, denk aan stijve schouders, nek- of rugklachten - overal waar een triggerpoint kan ontstaan dus.

Laat je bij twijfel altijd goed adviseren door je fysiotherapeut en probeer een combinatie van behandelmogelijkheden. Dry needling lijkt namelijk wel een quick fix doordat het snel helpt, maar er is waarschijnlijk meer nodig om daadwerkelijk van een (langdurige) blessure af te komen. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten