donderdag 3 oktober 2024

De Hondsrug bij Exloo(Drenthe)

Hunebed D31

Vanuit onze vakantiebestemming op het Landalpark is het een paar kilometer rijden naar het centrum van Exloo, waar de wandeling start. De tocht van ruim 12 km gaat door het buitengebied van Exloo waar je een mooi beeld krijgt van het glooiende landschap van de Hondsrug. De tocht gaat langs diverse grafheuvels en het Hunebed D31 en sluit af met een grote ronde over natuurgebied het Molenveld.

Midden in Exloo, tegenover het gemeentehuis staat de schaapskooi. Van oudsher heeft Exloo al een schaapskudde. Vroeger waren de schapen eigendom van diverse boeren. De herder (of “scheper”) haalde ’s morgens de schapen op en bracht ze ’s avonds weer terug. Deze unieke en prachtige wandeling van de schapen dwars door het dorp is er nog altijd.

Van april tot oktober trekt de herder dagelijks om 10.00 uur met zo’n 250 Drentse heideschapen vanuit de schaapskooi in het dorp naar het schitterende natuurgebied Molenveld. Soms blijft de kudde overnachten in een wolvenraster maar meestal gaan de schapen terug naar de schaapskooi. Er liggen hier een paar mooie grote heidevelden met jeneverbesstruiken in het gebied. Bij mist werden de schapen nog wel eens aangezien voor ‘witte wieven’, vooral door lieden die te diep in het glaasje hadden gekeken.

Schitterende oude eiken en linden stofferen de dorpsrand. In de boswachterij van Exloo wisselen gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden elkaar af. Het glooiende landschap maakt het een heerlijk gebied om een paar uur rond te dwalen. 

Tussen de dorpen Exloo en Valthe in het Hunzebos ligt hunebed D31. In feite gaat het hier om de restanten van een hunebed. Van de vijf dekstenen is er nog slechts één bewaard gebleven en die rust niet meer op de draagstenen, waarvan er nog zes over zijn. De beide sluitstenen zijn er nog wel. Ook is de aanzet van de dekheuvel te herkennen. Het hunebed is oost-west georiënteerd en is ongeveer 7 meter lang en ruim 3 meter breed.

Tijdens mijn wandeling over de Hondsrug kom ik een aantal keren een keienweg tegen. Deze keienwegen zijn gemaakt van veldkeien die lang geleden met het landijs vanuit Scandinavië zijn aangevoerd. Tijdens het omspitten van de grond voor de bosaanplant kwamen ze tevoorschijn en ze zijn toen gebruikt om de zandwegen te verharden.

Als ik weer terug ben in het dorp, lees ik op een informatiebord dat de schapen deze week verblijven in de Odoornerdennen en dat ze dus vandaag niet om 16.00 uur terugkeren bij de schaapskooi, jammer ik had het graag gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten