vrijdag 30 mei 2008

Uit de oude doos Gerard Tebroke, een kampioen uit Aalten

Gerard Tebroke
Morgen, zaterdag 31 mei 2008, vindt alweer de achtste Gerard Tebroke Memorialloop plaats in Aalten. De rondjes van 2500 meter komen langs het ouderlijke huis van Gerard Tebroke. Wie was nu Gerard Tebroke?
Gerard Tebroke was een topatleet uit Aalten. Als kind hoefde hij op school niet mee te doen met gym, zo stijf was hij. Een paar jaar later was hij een langeafstandsloper van wereldniveau.
Opvallend was zijn onverzettelijkheid: hij trainde enorm veel, werkte daarnaast en studeerde ook nog erbij. Hij ging vooral in het hardlopen erg ver, trainde harder dan zijn lichaam eigenlijk aankon en werd daardoor door veel blessures geteisterd, maar hij ging toch altijd door.
Tebroke was een wat zonderlinge man, erg op zichzelf en heel bescheiden. Wie Gerard Tebroke zegt, zegt ook al snel Jos Hermens. De topatleet uit Nijmegen uit dezelfde tijd. De twee waren erg aan elkaar gewaagd en zweepten elkaar op. De verschillen werden breed uitgemeten in de pers: Gerard Tebroke, de bescheiden boerse man uit Aalten die zich niet bekommerde om financieel gewin. Jos Hermens, de slimme en commerciële stadse jongen die zijn zaken goed voor elkaar had qua sponsoring en pers. In de pers werd gesuggereerd dat het een hevige strijd was tussen de twee atleten, maar in feite hadden ze groot respect voor elkaar.
Tebroke behaalde vele successen. Op 18-jarige leeftijd won Gerard Tebroke zijn eerste wedstrijd op gymschoenen, de Loohuiscross in Aalten. In 1970 had hij al zijn eerste nationale titel op de 5000 meter op zak. In 1980 werd Gerard Tebroke tijdens de internationale Meeting in het Zwitserse Zürich Nederlands recordhouder op de 5000 meter in 13:21,68. Dit record heeft hij bijna 22 jaar in zijn bezit gehad. Op de 10.000 meter is hij bijna twintig jaar Nederlands recordhouder geweest. Op 29 augustus 1978 werd Tebroke zesde tijdens het Europese kampioenschap in Praag (Tsjechië) in een tijd van 27:36,64. Met deze tijd verbeterde hij zijn eigen Nederlands record. Inmiddels zijn beide records overgenomen door Nederlands beste wegatleet van dit moment, Kamiel Maase.
Gerard Tebroke was dus zijn tijd ver vooruit met zijn snelheid. Door zijn vele blessures miste hij ook grote evenementen. De Olympische Spelen van 1972 en 1976 gingen daardoor aan hem voorbij, terwijl hij daar goed genoeg voor was. In 1980 kon hij dan eindelijk voor het eerst naar de Olympische Spelen in Moskou. Daarvoor moest hij echter van het NOC een limiet halen waarmee hij zich forceerde en daardoor in Moskou uiteindelijk niet goed presteerde. Anderen zeggen ook dat het absurd was dat hij die limiet nog moest halen: Tebroke had zich allang bewezen. En het was bekend van Tebroke dat hij altijd slecht uit de winter kwam. Pas in juli/augustus kwam hij echt goed op dreef vanwege de warmere temperatuur. Maar ook in Moskou, waar het 35 graden was, sliep hij met zijn trainingspak aan onder 3 dekens.
Tebroke was een toonbeeld van bescheidenheid en doorzettingsvermogen. Doe maar gewoon, dat was zijn levensmotto. Tebroke was ook een enorme dierenliefhebber. Zijn laatste levensjaren woonde hij op een boerderijtje in Silvolde. Hij bezat in die laatste jaren enorm veel schapen die niet voor de handel bestemd waren maar gewoon als huisdieren en die hij allemaal bij naam kende. Ook had hij een hond, Danja, die nooit van zijn zijde week. Ook hierin was Tebroke extreem. Gerard Tebroke is een aantal jaren trainer van de herengroep van de atletiekvereniging AVA’70 uit Aalten geweest. De laatste jaren werd hij een kluizenaar die met bijna niemand contact had. Op 45-jarige leeftijd overleed hij aan een herseninfarct.
bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten