zondag 14 juli 2013

Hoeveel moet je drinken na het sporten bij warm weer en moet je ook extra zout nemen?

Moeten we ook extra zout tot ons nemen?
Eindelijk kunnen we van een paar heerlijke zonnige dagen genieten. Sporten bij zomerse temperaturen maakt dat we meer zweten en vocht verliezen. Door het zweten verliezen we niet alleen vocht maar ook zout. We weten allemaal dat we voldoende moeten drinken bij warm weer. Bij een verlies van twee tot drie procent aan vocht zul je dit al merken in je prestaties en bij zes procent kan dat al serieuze gevolgen hebben voor het lichaam. Het is afhankelijk van de omstandigheden maar het is zeer wel mogelijk om twee liter vocht te verliezen per uur tijdens het sporten. Het is dus belangrijk om dit vocht aan te vullen. Het vochtverlies kan prima worden aangevuld met bijvoorbeeld water en sportdranken.

Hoe bepaal ik hoeveel vocht ik verloren ben?

Wil je weten hoeveel vocht je verloren hebt tijdens het sporten? Daar is een eenvoudige manier voor. Weeg jezelf in ondergoed voordat je gaat sporten en doe dit ook weer na het sporten. Doe dit weer in ondergoed. Eén kilogram staat gelijk aan één liter water. Dat is de hoeveelheid vocht die je moet drinken om alles weer aan te vullen. Heb je eventueel nog gedronken tijdens het sporten dan moet je die hoeveelheid optellen bij het gewichtsverlies om je totale vochtverlies tijdens het sporten te kunnen bepalen.
Moeten we ook extra zout tot ons nemen? 
Je leest wel eens het advies om extra zout in te nemen. Zout heeft de bijwerking dat het vocht vasthoudt, waarmee je bij warm weer dus minder vocht zou verliezen. Bovendien heeft zou, of beter gezegd natrium, een aantal belangrijke functies in het lichaam. Het reguleert de vochtbalans en de zuurgraad van de weefselvloeistof. Ook zorgt natrium voor het doorgeven van zenuwprikkels en het samentrekken van de spieren. Ook speelt natrium een rol bij het reguleren van de bloeddruk. Moeten we daarom extra zout tot ons nemen bij warm weer?
Dat blijkt echter niet nodig. We consumeren gemiddeld namelijk zo’n 9000 milligram zout per dag. Het lichaam heeft echter maar tussen de 1000 en 2000 milligram nodig per dag. We hebben dus meer dan voldoende buffer. Eigenlijk kan alleen bij extreme vormen van diarree een tekort aan zout in het lichaam ontstaan. Bovendien is teveel zout slecht voor de nieren en vergroot het de kans op hart- en vaatziekten (bron).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten