donderdag 6 maart 2014

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 19

Run Vision Mijlenloop Winterswijk
Organiseren voor Dummies

Chaos bij de finish, woedende atleten in de kleedkamer, een tekort aan drinken en medailles en verwarring bij de organisatie. Kortom: de RunVision Mijlenloop van 2014 was een puinhoop. Ik bied jullie daarom gratis en voor niets een spoedcursus organiseren aan, zodat in de toekomst iedere wedstrijd vlekkeloos kan worden afgewerkt.

Tip 1: Wees onpartijdig:

Als organiserende vereniging is het heel belangrijk dat je je onpartijdig opstelt. Wanneer je dit niet doet, val je genadeloos door de mand. De organisatie van de Mijlenloop in Winterswijk is in handen van atletiekvereniging AV Archeus. Het is algemeen bekend dat de Winterswijkers een gezonde hekel hebben aan hun grote broer, Ava’70, uit Aalten. Een gezonde hekel hebben aan je concurrent is de normaalste zaak van de wereld, maar overdrijf dit niet. Bij de jeugdafstanden was tachtig procent van de deelnemers gekleed in een geel-blauw tenue. Het bestuur van AV Archeus had hier zo verschrikkelijk de pest over in, dat enkele pupillen van Ava’70 geen herinneringsmedaille kregen. Later die middag liet de organisatie zich wederom van hun slechtste kant zien. Maria Griffioen, een gerespecteerd Ava-lid, liep een uitstekende wedstrijd. De Aaltense laatbloeier werd knap tweede op de 5 Engelse mijl. Maar tot haar eigen verbazing mocht ze geen plaats nemen op het podium. Dit is natuurlijk belachelijk en het lijkt mij ook vanzelfsprekend dat Maria, door de organisatie, alsnog wordt beloond met een medaille plus een mooie bos bloemen. Dit heeft ze met deze prachtige tweede plaats namelijk meer dan verdiend. TIP: Voorkom partijdigheid en ere wie ere toekomt!

Tip 2: Houd overzicht
Wanneer je drie afstanden op het zelfde moment laat starten, vraag je natuurlijk om moeilijkheden. Dit jaar ging het dan ook fout. Alle lopers van de 3 Engelse mijl, met uitzondering van de latere winnaar, werden de verkeerde kant op gestuurd. Door deze misser liepen de dames en heren geen 4,8 maar 8,0 kilometer. Als je in een wedstrijd nog nooit verder dan vijf kilometer hebt gelopen of als je net terug komt van een blessure is drie kilometer extra een akelig pokkenstuk. Bij de groep atleten die de verkeerde kant op werden gestuurd, bevonden zich opmerkelijk veel Ava-leden. Toeval bestaat niet zeggen ze wel eens... Mijn welgemeende advies is daarom ook: laat de atleten van de 3 Engelse mijl, vijf minuten eerder starten. Hierdoor voorkom je vervelende situaties. Dit is zowel voor de atleet als voor de vrijwilliger een stuk overzichtelijker. TIP: Voorkom zelfoverschatting en doe als organiserende vereniging geen dingen die je niet aankunt.

Tip 3: Houd altijd je poot stijf
Wanneer er organisatorisch iets mis gaat, steek dan nooit, ik herhaal nooit, je hand in eigen boezem. Het is erg belangrijk om de schuld altijd bij iemand anders neer te leggen. Zeg bijvoorbeeld iets in de trant van: “De eerste loper liep zo snel, dat hij uit het zicht van de overige lopers verdween. Hierdoor namen zij de verkeerde afslag.” Wanneer je als organisatie een fout toegeeft, is dit de doodsteek voor je autoriteit. TIP: Poot stijf houden!!

Tip 4: Limiet aan deelname:
Als organisatie kun je het jezelf een stuk gemakkelijker maken door limieten te stellen. Laat bijvoorbeeld op iedere afstand een maximum van zes lopers starten. Naast dat dit heel overzichtelijk is, is het ook nog eens heel praktisch. Op deze manier is het heel eenvoudig om gericht inkopen te doen. Zo is de kans heel klein dat je atleten zonder medaille en/of drinken naar huis moet sturen. TIP: Neem niet te veel hooi op de vork en werk met limieten.

Wijze raad voor deelnemers:
Dan wil ik tot slot een aantal lopers nog een goede raad meegeven. Wanneer het, door wat voor reden dan ook, niet helemaal gaat zoals je had gehoopt, mag je best even boos of teleurgesteld zijn, maar ken hierin je grenzen. Ik heb met plaatsvervangende schaamte toegekeken hoe volwassen mannen hun frustraties van een slecht huwelijk botvierden op een weerloze vrijwilliger. Laten we niet vergeten dat er zonder diezelfde vrijwilligers helemaal geen wedstrijd gehouden kan worden. Daarnaast moeten ook de leden van Ava’70 niet voor hun beurt spreken. De laatste editie van de Zomeravondloop was ook een zootje ongeregeld. Het valt mij overigens op dat de grootste zeikerds zelf vaak te schijterig of te beroerd zijn om zelf enige verantwoordelijkheid te nemen. Een fout maken is menselijk en er was, hopelijk, geen opzet in het spel. Wat mij betreft zetten we er nu ook een dikke vette streep onder en gaan we er volgend jaar met zijn allen weer een prachtig hardloopevenement van maken.
TIP: Niet zeiken maar lopen!

6 opmerkingen:

  1. Als ik er ook een keer niet bij ben :) Heldere kijk op de gang van zaken Erwin!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De tips zijn echt geweldig!! daar kan menige organisatie veel van leren!! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar de koffie is gratis van Berghe koffie Winterswijk ook nog de beste koffie imho… dat dan wel weer

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik mag toch hopen dat ik dit met een korreltje zout moet nemen anders "zakt mien de bokse af van Archeus"

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dave Posthumus7 maart 2014 om 19:58

    Als een vrijwilliger wordt afgeblaft, mag die vrijwilliger hoog op het schild geheven worden. Kom niet aan vrijwilligers! Ze zijn goud waard en iedereen maakt wel eens een fout. Mag hopen dat niemand van Ava'70 deze Archeus man of vrouw op zijn of haar nummer heeft gezet.
    Iedereen heeft enorm zijn best gedaan om een mooie wedstrijd neer te zetten Archeus bedankt. Met name de vrijwilliger in kwestie. ... keep your head high!
    Dave Posthumus

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geweldig geschreven Erwin!

    Jozo Vulic

    BeantwoordenVerwijderen