zondag 6 april 2014

Henrie Drenthel loopt BiMa (Bilstein Marathon) Ultra 2014 - 55 km

55 kilometer van de BiMa Ultra
Zo rond de jaarwisseling, als het Kerstspook weer rond waart, was ik op een dag met Heini Rave aan het brainstormen wat onze wilde plannen voor 2014 zouden worden. In 2013 had ik de Zugspitze en de X-Trails in Zuid-Limburg gedaan en dat smaakte naar meer. Heini kwam aan met een 100 km loop in het Sauerland. Het bleek de 101 km lange Bödefelder Hollenlauf te zijn op zaterdag 10 mei. Een voorbereidingsschema was gauw gemaakt; Klavertje-4-Olne, Hivernal Trail in Landgraaf, Salland Trail en de Bima Ultra. Deze laatste ligt globaal in het gebied waar ook de Hollenlauf gelopen wordt en gaat over 55 km met daarin ca. 1400 hoogtemeters. Een goede training dus 5 weken voor de 101 km.

Op zaterdagmiddag met de camper richting Kassel getrokken, naar het nostalgische plaatsje Kleinalmerode in het Kaufungerwald. Twee straten, een kerk en een Burgerhaus, alwaar vanaf 18.00 uur de startnummers werden uitgedeeld en er een Pasta-Party georganiseerd werd door de plaatselijke organisatoren. Wederom op z’n Duits perfect geregeld; 12 soorten pasta en salades en 7 soorten bier. Laat maar komen die loop.

Zondagmorgen half zeven loopt de wekker af op de camper-parkeerplaats. Het was een koude nacht, graad  of 4, dus nog stiekem een warm half uurtje doorgepit. Kannetje koffie met wat krentebollen en klokslag half negen is de start. Ik schat zo’n 150 deelnemers op de Ultra-afstand. Mooi compact. Eerst gaat het met een noord-oostelijke lus van zo’n 7 km richting Witzenhausen. Aangezien het nog behoorlijk koud en mistig is lopen de meesten nog met een dun jasje. Bovenop de eerste klim na zo’n 4 km lopen we ineens boven de bewolking en schijnt de zon. Het is gelijk een paar graden warmer. We dalen weer door de mist af richting eerste verzorging, daar gaat het jasje uit. Looptempo de eerste 10 km iets boven het uur, dus het mag iets rustiger.

Het volgende stuk naar de verzorging bij de voetbalclub is af en toe steil en technisch. Het klaart langzaam op en het uitzicht is fenomenaal. Vanaf 15 km is er een lange klim tot circa 21 km en eigenlijk gaat het best lekker bergop. Eindelijk boven voel ik toch wel dat het iets te hard is gegaan, krijg wat maagklachten en moet even een sanitaire stop maken. Bij de verzorging bij 24 km is het inmiddels gewoon warm geworden; twee colaatjes en een banaantje en weer verder. Banaantje wil niet blijven liggen en is er voor de 25 km al weer uit. Klim toch iets te gek gedaan. Rustig doorgegaan al is het gevoel verre van optimaal. Bij de 29 km heel even kort getwijfeld wat te doen; niet zeuren door gaan. De BiMa wordt toch wel even een uurtje afgekort tot BIjzondere MArteling. 

Van 30 tot 37 is er eerst een afdaling en daarna wederom een lange klim naar de verzorging van 24 die hetzelfde is als die van de 37 km. Hier was ook de splitsing van de 21,1/42,2 km met de ultra. Het extra lusje heeft er flink ingehakt en de laatste klim naar de Bielsteinturm gaat op het tandvlees. Één maal boven gaat het weer wat beter en ik begin een lekkere afdaling te lopen. Het slechte gevoel is helemaal weg en loop de 41ste km zelfs als snelste van de dag. Haal ook weer wat medestrijders in en kom marathonners en wandelaars achterop. Nog twee verzorgingen en wat korte beklimmingen die nu een stuk beter gaan en ik loop Kleinalmerode weer binnen.

Redelijk kapot zak ik na de finish op een bankje. 6 uur en 12 minuten. Uiteindelijk zeer tevreden. 18 minuten sneller dan de voorspelde eindtijd en de tweede helft maar een paar minuten verval t.o.v. de eerste. Uiteindelijk waren het 1303 hoogtemeters en 54,86 km. Klasseringen zijn momenteel niet bekend maar dat vind ik ook niet echt belangrijk. Goeie training voor de Hollenlauf; wijze les door daar echt nog langzamer te starten. Een paar dagen rust, lekker herstellen en donderdag weer de eerste duurloop bij AVA.

Groeten, Henrie

2 opmerkingen:

  1. Mooi verslag weer Henrie en je hebt de nodige kilometers al weer in de benen. Als donderdag die 12 kilometer Duurloop 1 maar niet te lang voor je is!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. André Bleumink9 april 2014 om 19:10

    Mooi verhaal Henrie, ik heb een kopie op mijn site gezet... Zo'n prestatie verdient een groot publiek ;-)

    BeantwoordenVerwijderen