maandag 26 januari 2015

Lopen met griep

Trainen als je griep hebt kan ernstige gevolgen hebben en zorgen voor een lange herstelperiode
Een verstopte neus en een regelmatig terugkerende niesbui? Je hebt wellicht een verkoudheid opgelopen. Mits je geen andere klachten hebt hoeft een verkoudheid geen reden te zijn om niet te gaan hardlopen. Bij griep is dat een ander verhaal. Trainen als je griep hebt kan ernstige gevolgen hebben en zorgen voor een lange herstelperiode. Griep en verkoudheid: wat te doen?

Door: Miriam van Reijen

In deze tijd van het jaar neemt het aantal mensen met griep langzaam toe. De piek ligt doorgaans in de eerste weken van januari zoals ook te zien is in onderstaande grafiek. Griep en verkoudheid, beide een infectie, worden vaak als synoniem gezien. Het gaat echter om twee verschillende ziektebeelden. Verkoudheid kan veroorzaakt worden door verschillende virussen. De symptomen zijn vermoeidheid, keelpijn, hoesten en soms een lichte verhoging. Griep wordt altijd veroorzaakt door het influenzavirus met ernstigere symptomen: koorts, rillingen, hoofdpijn en/of spierpijn.

Wanneer je verkouden bent krijgt je lichaam te maken met extra lichamelijke stress. Je immuunsysteem gaat hard aan de slag om de verkoudheid af te weren. Dit, in combinatie met zware trainingen, kan wel eens teveel worden. Hierdoor kan trainen bij een verkoudheid ervoor zorgen dat de verkoudheid langer aanhoudt en kun je erg vermoeid worden. Het advies bij een verkoudheid is daarom je trainingsomvang te reduceren en zware trainingen te vermijden. Dat je een verkoudheid er ‘uit kunt zweten’ is overigens een fabel. Dat kippensoep kan helpen bij een verkoudheid is geen fabel. Kippensoep bevat onder andere carnosine – een stof die het immuunsysteem ondersteunt.

Trainen met griep moet je ten alle tijden vermijden. Het influenzavirus kan zorgen voor ontstekingen in het slijmvlies in de neus, mond, longen en bijholten. Wordt er toch gesport dan kunnen er ontstekingen optreden aan de hartspier met (chronische) bronchitis of een longontsteking tot gevolg.

Een stelregel om te bepalen of je griep of een verkoudheid hebt is te lokaliseren waar je klachten zitten. Beperken de klachten zich voornamelijk rondom je hoofd (hoofdpijn, keelpijn, verstopte neus)? Dan gaat het doorgaans om een verkoudheid. Zijn je klachten ook lager gelegen (nekpijn, pijn op de borst, spierpijn) dan is het waarschijnlijk griep. 

Een griep of verkoudheid is niet altijd te voorkomen. Het gaat in beide gevallen om zeer besmettelijke ziektes. Je doet er goed aan je handen regelmatig te wassen, geen glazen/bidons te delen met anderen en op te passen voor zieke collega’s/vrienden. In een zware trainingsperiode heb je vaak te maken met een verminderde weerstand. Door er op te letten dat je voldoende slaapt en voldoende eet kun je de schade beperken. Het innemen van extra vitamine C kan een griep of verkoudheid niet voorkomen. Maar het kan er wel voor zorgen dat je verkoudheid sneller verdwijnt en minder ernstig is (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten