maandag 4 mei 2015

Arnhem Park Sonsbeek

Huis Sonsbeek - de Witte Villa in de volksmond
Ina heeft voor haar werk een examen in Arnhem en omdat ik vrij ben ga ik met haar mee om een mooi tochtje door het Sonsbeekpark te maken. Arnhem kan met recht een parkenstad worden genoemd. De Gelderse hoofdstad telt dertien prachtige parken en Sonsbeek is ongetwijfeld het bekendste park, op slechts vijf minuten lopen vanaf het centrum van de stad. Men noemt Sonsbeek ‘de parel in de Veluwezoom’.

Park Sonsbeek - genoemd naar de gelijknamige beek, oorspronkelijk: Sint-Jansbeek - is 67 ha groot. Het gebied is een beschermd stadsgezicht. Het park is voor het overgrote deel bebost met een eeuwenoud beukenbos. Opvallend is het heuvelachtige karakter, Verder bevat het een grote diversiteit aan bomen en planten, kent een groot aantal vijvers, fonteinen en twee watervallen. Aan de rand van het park is in de voormalige Begijnenmolen het Nederlands Watermuseum gevestigd. Daar vlakbij staat ook de De Witte Watermolen, de enige nog werkende watermolen van de negen die langs de St. Jansbeek hebben gestaan, vandaag in restauratie door de bekende molenmakersfamilie Vaags uit Aalten.

Verder vindt men op het grondgebied van het park Huis Sonsbeek ("De Witte Villa" in de volksmond), een theehuis (de Palatijn), twee restaurants (de Boerderij en het Sonsbeekpaviljoen), een ijskelder uit de vroege negentiende eeuw en een uitkijktoren. De Belvédère is in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van baron Van Heeckeren, de toenmalige eigenaar van Park Sonsbeek. Oorspronkelijk was de uitkijktoren 24 meter hoog. In de vijftiger jaren van de 20e eeuw is de toren met 5,60 meter verhoogd om boven de kruinen van de steeds groeiende bomen uit te komen. Op de top sta je op ongeveer 100 meter boven NAP, jammer dat de Belvedere gesloten is. Na een prachtige wandeling van ruim anderhalf uur zit mijn tocht en Ina's examen er op.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum
Molenmaker Vaags uit Aalten aan het werk bij de Witte Watermolen
Uitkijktoren De Belvédère

2 opmerkingen:

  1. De naam Sonsbeek is niet afgeleid van de Sint Jansbeek; een van de eerste moleneigenaren was Maria van Sonsbeck, afkomstig uit het Duitse dorp van die naam.
    Bij het horeca-overzicht mis ik Bezoekerscentrum Sonsbeek (voortaan genaamd Molenplaats), een heerlijke plaats voor een lunch, koffie met gebak of een lekker drankje op het terras.
    De Belvédère is van 1 juni tot midden september elke zondagmiddag te beklimmen tussen 2 en 4 uur.
    De parkgidsen van het bezoekerscentrum geven u graag een interessante rondleiding door Sonsbeek en de aangrenzende parken Zypendaal en Gulden Bodem.
    Elke zondagmiddag om 13.30 doen ze dat gratis.

    BeantwoordenVerwijderen