zondag 31 juli 2016

Verslag en foto's van de 2e Sommerlauf in Bocholt(D)

De start van de 2e Sommerlauf in Bocholt
Op de laatste dag van Juli organiseerde Björn Weier voor de tweede keer de Duo Sommerlauf. Vorig jaar verdronk je bijna als je tijdens het lopen naar boven keek, zo hard regende het. Bij deze tweede editie leken we meer geluk te hebben. Het dreigde wel maar op een spatje na bleef het droog. De TomTom wees ons keurig de weg naar de kruising ergens in de binnenlanden achter Bocholt waar het allemaal ging gebeuren. Er stonden al enkele tientallen auto’s geparkeerd in de berm, dus de opkomst was ook heel redelijk.

Naast enkele tientallen Duitse lopers was er ondanks de vakantieperiode, trainingslopen etc. toch nog een mooi aantal Nederlanders aanwezig. Het was erg gezellig voor de start, geen enkele stress zoals je die bij normale wegwedstrijden ziet. Helaas had Björn nog een aantal bospaadjes uit het parcours moeten halen die te erg overwoekerd waren door braamstruiken en dergelijke. Niet slim volgens mij voor een winkel die volop loopkleding verkoopt, dit was een mooie gelegenheid geweest om wat omzet te creëren… Volgende keer een bon voor degene met de meeste gescheurde kleding Björn? Wel kon je ook Icebug trailschoenen gratis testen tijdens deze loop, daar werd ook gretig gebruik van gemaakt.

Na een korte uitleg over de linten en pijlen die gevolgd moesten worden klonk al snel een fluitje en waren we weg. Eric en ik wilden gematigd snel starten en ik zou proberen hem naar een redelijke tijd te hazen. Als duo moesten we in ieder geval bij elkaar blijven lopen. De eerste kilometer ging het meteen al lekker omhoog en werd het veld meteen uit elkaar geslagen. Toen we het eerste bosje indoken werd het verschil tussen de echte asfaltlopers en de trail- of survivalrunners meteen duidelijk. De eerste categorie probeerde ieder modderpoeltje te ontwijken, de laatste categorie koos meestal voor de kortste route. Overal dwars door de plassen leverde meters terreinwinst op.

We liepen inmiddels met het team Henk/Tom Mengers en vormden een mooi samenwerkend viertal. Ondanks dat het tempo er mooi inzat was er toch voldoende ontspanning om lekker  te flauwekullen en wetenswaardigheden uit te wisselen. Tijdens de bospassages hadden we alle aandacht nodig voor de boomwortels, braamstruiken en brandnetels, maar op de stukken asfalt konden we weer even bijkomen. Vals plat omhoog werd afgewisseld met lekkere afdalinkjes, een parcours met voor iedereen wat dus.

In de laatste afdaling zetten we nog even lekker aan en probeerden het tempo de laatste kilometer vast te houden tot aan de streep. De doelstelling van Eric werd in ieder geval gehaald, alles er uit gehaald wat er in zat. De eerste lopers hadden ondanks het pittige parcours behoorlijk scherpe tijden gelopen  en ook de overige lopers kwamen vrij vlot na elkaar binnen. Björn had zijn tafeltje in tussentijd vol gezet met bekertjes water, watermeloen en ander lekkers. Een gezellige bijeenkomst was het, prima geregeld door Björn.

Aangezien we er toch waren hadden Eric, Linda, Angelique en ik bedacht om nog een uurtje te trailen in het gebied. Om één of andere vage reden wilde verder niemand met ons mee. We reden daarom nog een klein eindje verder en slingerden onze rugzakjes met water, repen en dergelijke op de rug. Met behulp van mijn GPS handheld zochten we ons vervolgens de weg door alle kleine paadjes die we konden vinden. Daar waren vast ook de paadjes bij die uit het parcours gehaald waren. Af en toe liepen we ons helemaal vast in de braamstruiken en dergelijke en op een gegeven moment waren we helemaal van het padje. Met modder tot achter de oren baanden we ons een weg door het struikgewas, bushwacken van de eerste orde. Grote witte slakken, gebleekte schedels, rare half begraven constructies, een mooie achtergrond voor horrorfilms was het.

Gelukkig vonden we het pad weer terug en konden we verder rennen. Eigenlijk een geweldig mooi gebied was het. Niet heel groot, maar met hele leuke paden en veel variatie in planten. Wel een beetje nat, hier en daar ontkwamen we er niet aan om door de lauwwarme poeltjes te lopen. Voelde een beetje aan als lopen door groentesoep. Na een uurtje waren we terug bij de auto met een grote grijns op het gezicht en onder de blubber. Wandelaars die toevallig aanwezig waren keken ons aan alsof we gek waren, maar wij hadden alles bij elkaar een geweldig leuke ochtend gehad.


site organisatie

Andre Bleumink
Een aantal Nederlandse deelnemers

zaterdag 30 juli 2016

Posbankloop: Nieuwe parcours en afstanden bekend

Posbankloop 2016: 4 en 10 Engelse Mijl
Zondag 25 september 2016 vindt voor de 22e keer de Posbankloop plaats. Deze editie wordt gekenmerkt door veranderingen; een nieuw logo en zowel het parcours als de afstanden zijn aangepast. Hierdoor is het parcours mooier en kan men nog meer genieten van de prachtige natuur en klimmetjes op de Posbank. Er kan gekozen worden voor 4 EM (6,1 km) en 10 EM (16,1 km). Voor de kinderen is een speciale Kidsrun georganiseerd. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen kiezen voor 500 of 1000 meter. 

De Posbankloop richt zich de aankomende jaren op de regionale toppers uit de regio Arnhem-Nijmegen (inclusief de atleten die trainen op Papendal). Daarnaast worden lopers die hardloopwedstrijden in de regio kleur geven, uitgenodigd. Arnhems Meisje Rent reikt bij regionale loopevenementen een aantal gratis startbewijzen uit. Momenteel hebben al ruim 1000 mensen zich ingeschreven voor de Posbankloop. Hofleverancier is Arnhem met 102 deelnemers, gevolgd door Velp met 77 en Rheden met 54. Loek Bekker uit Alphen aan den Rijn met 74 jaar is de oudste deelnemer en de 10 jarige Chris van de Heuvel uit Velp is de jongste deelnemer. Procentueel doen er net wat meer mannen mee aan de Posbankloop: 56% mannelijke vs. 44% vrouwelijke inschrijvers (bron)

Klik hier om het nieuwe parcours te bekijken

site organisatie

donderdag 28 juli 2016

Aankondiging van de Koopman Bergrun in Winterswijk

Winnaar Koen Vossers voorop in de beklimming van de oude vuilnisbelt tijdens de editie van vorig jaar
Koopman Bergrun zondag 7 augustus - Hardlopers strijden weer om titel Bergkoning(in)

Wie worden de nieuwe bergkoning, koningin en prins en prinses van de Achterhoek? Op zondag 7 augustus strijden weer honderden hardlopers uit de wijde omgeving om die titels bij de Koopman Bergrun van AV Archeus in Winterswijk. De titel Bergkoning is in ieder geval vacant voor een opvolger, want drievoudig winnaar Koen Vossers uit Hengelo (G.) verschijnt wegens vakantie niet aan de start op de voormalige vuilnisbelt achter recreatiemarkt Obelink.

Behalve voor de toppers is de Koopman Bergrun ook voor de recreanten een mooie uitdaging. De – op de langste afstand – vijf beklimmingen – de hitte, de bochten en de ruwe ondergrond maken de run tot een wedstrijd voor echte doorzetters. En vooral voor lopers die hun krachten goed weten te verdelen, want de 23 meter hoge kuitenbijter doet de spieren snel verzuren. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim bedraagt 12,5 procent, met uitschieters van bijna 40 procent aan het begin en het einde. De afdalingen gaan over een breed, meer gelijkmatig pad.

Programma Koopman Bergrun, zondag 7 augustus 2016
10.30 uur 1,6 km voor kinderen (t/m 12 jaar) (één beklimming)
10.45 uur 3,1 km (twee beklimmingen)
11.30 uur 7,6 km (vijf beklimmingen)

Voorinschrijving t/m zaterdagavond 6 augustus 20.00 uur via www.av-archeus.nl Na-inschrijving tot een half uur voor aanvang van de betreffende afstand.

Kosten 1,6 km en 3,1 km: 2,50 euro bij voorinschrijving en 3,00 euro ter plaatse. 7,6 km: 4,00 euro bij voorinschrijving en 5,00 euro bij na-inschrijving ter plaatse.

Start en finish is bovenop de oude vuilnisbelt  aan de Eekelerweg (achter vrijetijdsmarkt Obelink). Parkeergelegenheid is direct naast het parcours. Bewegwijzering en toegang vanaf de Misterweg. Watervoorziening onderweg. Er is géén omkleedgelegenheid op deze locatie maar wel een toilet.

woensdag 27 juli 2016

Burgh Haamstede 33e OVBH loop 10,25 km - 49.39 min - 20e plaats M55

Wachten op het startschot
Woensdag 20 juli wilde ik mee doen aan de 8,5 kilometer van de 37e Stratenloop in Westkapelle maar de thermometer gaf 32 graden aan en dat was me net iets te warm af om een wedstrijd te gaan lopen. Een week later staat de 33e OVBH loop, ik weet niet precies waar de afkorting voor staat, in Burgh Haamstede op het programma. Een afstand van 10,25 kilometer verdeeld over drie ronden. 

De rit over de eilanden er naar toe is al prachtig. De heenweg rijden we vanaf Zuid Beveland, via Noord Beveland naar Schouwen Duiveland. De terugweg gaat via de Oosterscheldekering, een 9 kilometer lange wegverbinding tussen de eilanden (Neeltje Jans), maar nu pakken we Walcheren mee. Beide ritten duren precies drie kwartier en de wedstrijden vallen onder het Zeeuwse Stratenloopcircuit, waaronder ook de wedstrijden in Zoutelande, Yerseke en Vlissingen.

In het kleine dorp is het even zoeken naar een parkeerplaats maar als we deze gevonden hebben is het maar een paar minuten lopen naar de start. In de tijd dat ik me inschrijf naast de tent bij de kerk, hebben Ina, Merle en Jeroen al een mooi plekje op het terras gevonden waar je de wedstrijd prima kunt bekijken. Het inschrijfformulier moet ik een tiental meters verderop in een bakje deponeren dat aan de binnenkant van het raam van een personenauto bevestigd is. Er wordt me verzocht om de 'volgende keer graag per internet in te schrijven omdat het goedkoper en voor de persoon in de auto minder werk is'. Tien minuten voor aanvang van de jeugdloop wordt er nog een emmer met saus uit een auto gehaald en een witte streep als finishlijn getrokken. Mijn doel is vandaag om lekker ontspannen onder de 50 minuten te lopen, dat wil zeggen drie rondjes van 16 a 17 minuten.

Gelijk na de start lijkt het wel of de snelle jongens haast weg sprinten en kom ik ongeveer net achter de middenmoot te lopen. Het is even kijken waar de ronde heen loopt en een stiekeme hoop dat het in de richting van het strand zou gaan wordt al gauw de grond ingeboord als we de ventweg van de N57 op gaan. Via wat kleine (zand) weggetjes en door een woonwijk kom ik de 1e ronde terug bij de kerk in 15.58 minuten. Over de 2e ronde doe ik 17.01 minuten en wordt ik net voor doorkomst nog gedubbeld door twee lopers die een mooie tijd van onder de 33 minuten lopen. Mijn tijd is nog steeds haalbaar alleen echt ontspannen gaat een wedstrijd bij mij in de vakantie nooit. Als ik over de 3e ronde dezelfde tijd loop kom ik precies op 50 minuten uit. Dan toch nog maar even iets proberen aan te zetten en gaat de 3e en laatste ronde in 16.40 minuten. Ik heb mijn doel bereikt maar als ik over de finish kom denk ik wel hoe heb ik dat ooit ruim 10 minuten sneller kunnen lopen en bij thuiskomst moet ik de trainingen maar eens rustig weer oppakken.
Hier moet het inschrijfformulier ingeleverd worden
Net voor de start van de jeugdloop word er nog gauw even een finishlijn getrokken
De 1e ronde zit er op
Even bijkomen van de inspanningen

Wedstrijdagenda augustus 2016

Heeft iemand een aanvulling of aanpassing op onderstaande kalender dan hoor ik het graag
din.2 augustus Dedemsvaart-Varia Run  - www.dedemsvaria.nl

zat.6 augustus Blokzijl – Kolkloop – www.start78.nl

zon.7 augustus Winterswijk-Bergrun - www.av-archeus.nl

zon.7 augustus Arnhem-Parkloop – www.parklopen.nl

zat.13 augustus Dülmen(D)-Wasserlauf – www.tsg-duelmen.de

din.16 augustus Winterswijk-Twee Bruggenloop - www.ava70.nl

don.18 augustus Deil-Ronde van Deil - www.kwarttriathlondeil.nl

zat.20 augustus Nunspeet-Heideloop - www.nunspeetseheideloop.nl

zat.20 augustus Putten-Duo Marathon – www.duomarathonputten.nl

zat.20 augustus Sibculo-Aqua Klimcross - www.aquaklimcross.webnode.nl

zat.20 aug. Apeldoorn-Runnersworldloop - www.runnersworldapeldoorn.nl

zon.21 augustus Losser-Losserloop - www.kvv-losser.nl

zon.21 augustus Oldenzaal-Boeskoolloop - www.svblackandwhite.nl

don.25 augustus Kampen-Prutloop – www.avisala96.nl

zat.27 augustus Putten-Human Care Run – www.human-care.nl

zat.27 augustus Nieuwleusen-Oranjeloop – www.ag85.nl

zat.27 augustus Gronau(D)-Weinfestlauf - www.tsv-gronau-leine.de

zon.28 augustus Terwolde-Ronde van Terwolde – www.rondevanterwolde.nl

zon.28 augustus Apeldoorn-Veluwezoom Summertrail – www.trailrunning-veluwe.nl

zon.28 augustus Aalten Baanloop - www.ava70.nl

zon.28 augustus Hamminkeln(D)-Volkslauf - www.hamminkelner-sv.de

dinsdag 26 juli 2016

Route 27: Doesburg - Gasthuisroute

In de afgelopen jaren heb ik veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd iedere maand een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag.

Vandaag de 27e route uit deze serie: De Gasthuisroute ontleent haar naam aan het Gasthuis van Doesburg. Het Gasthuis, de kerk en het hofje achter de kerk stammen uit de 13e eeuw. De huidige eigenaar, de Gestichten van Weldadigheid, zijn in het bezit van veel landerijen in Drempt. De route loopt voor een groot deel langs en over landerijen van dit “Gasthuis”. De Gasthuisroute is daarmee een koppeling tussen de middeleeuwse hanzestad Doesburg en het daarmee verbonden platteland. Tussen de bossen van Hummelo en Keppel, de stad Doesburg en de IJssel ligt het zogenaamde “oude boerenland” van Drempt. De route voert u over dit land.

Vanaf de middeleeuwse Gasthuiskerk in Doesburg kan men via een aanlooproute van 2,5 kilometer aansluiten op het landelijk gebied van Achter-Drempt. Men kan ook starten vanaf een aantal andere opstappunten (zie de kaart, aanduiding). De aanlooproute en de route worden aangegeven door oranje-rode bordjes met looprichting en aanduiding “gasthuisroute”.

Route 27: Een route door het landelijk gebied van Achter-Drempt
Afstand: 9,6 kilometer
Start: Sint Willibrorduskerk, Zomerweg 19 - 6996 DD Achter-Drempt (Punt 5)
Bewegwijzerd: Ja
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum
GPX bestand van de route
Laatst aangepast: 26 juli 2016
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproute's in de omgeving van Aalten

Klik voor meer informatie op de link van de Gasthuisroute
Het aanloopstuk van punt 1 en 2 heb ik niet gelopen!
Punt 1 - Doesburg en het Gasthuis: Vanaf de Gasthuiskerk aan de Gasthuisstraat slaan we links af richting Fraterhuis en lopen we vervolgens tussen het Fraterhuis en de Kruidentuin door richting Lindewal. Op de Lindewal rechtsaf en lopen we door het Irenepark, bruggetje over, richting N317. Daarna ga je onder het viaduct door naar de zogenaamde “Hoge Linie”, een beschermd natuurgebied op historische vestingwerken, op de dijk.

Punt 2 - De dijk richting “Het Zwarte Schaar”: Voorheen mondden hier de Rode Beek en de Dremptse Wetering uit in de IJssel. De dijk is al vrij vroeg aangelegd, zij het dat zij nooit erg hoog is geweest omdat het Dremptse land relatief hoog ligt ten opzichte van de omgeving (Fraterwaard, Olburgen, Steenderen). De eerste afslag van de Grietstraat laten we rechts liggen, we vervolgen de dijk en nemen de tweede afslag Grietstraat.

Punt 3 - Grietstraat en Pastoor Blaisseweg: Deze wegen lopen door het oude boerenland van Drempt (thans deels gem. Doesburg). Dit is het deel van Drempt dat al sedert 1200 is ontgonnen en waar oude middeleeuwse boerderijen verspreid door het gebied liggen. Schijnbaar willekeurig, maar allen liggen zij op dezelfde hoogte, op de grens van droog en nat. Karakteristiek zijn hier de boerderij Voorthuizen en de beide boerderijen Nijhof. De ene Nijhof eertijds horend bij het Hof te Dieren, de andere waar we langs lopen van het Fraterhuis in Doesburg. Op de Zomerweg slaan we linksaf richting Achter-Drempt.

Punt 4 - Het goed Pierwinckel: Aan de rechterzijde van de Zomerweg ligt het oudst bekende en grootste Gasthuisbezit in Drempt (1380). Ook nu nog zijn de omliggende landerijen in het bezit van het Gasthuis. We lopen Achter-Drempt in.

Punt 5 - Achter-Drempt: Het is het hart van dit gebied. Hier bevindt zich de kerk, de sportvelden (HC’03) en theetuin Ars Longa.

Punt 6 - Molenweg, Bronksestraat en Tellingstraat: Aan het eind van de Molenweg bevindt zich diervoerderbedrijf Garvo. Via Boerencamping Remmelink op de Bronksestraat komen we op de Tellingstraat, waar we links afslaan. We passeren het landgoed Ulenpas en het Heekenbroek en komen aan bij wijnboerderij ‘t Heekenbroek. Hier is een terras.

Punt 7 - Het Grijse Goed: Voorbij de wijnboerderij slaan we links af. Het Gasthuis had ook hier gronden en een boerderij het Grijse Goed. De boerderij is in 1811 afgebrand en niet herbouwd. De grond is gevoegd bij boerderij Voorthuizen (zie no 3) We vervolgen onze route en zien achter de wijngaarden van het Heekbroek de gronden van de Winterpoel.

Punt 8 - De Winterpoel: Deze van oorsprong middeleeuwse boerderij was tot ca. 1790 bezit van het Fraterhuis in Doesburg en is daarna verkocht aan de toenmalige pachter. Deze oude boerderij ligt eveneens aan de rand van de hogere gronden die in gebruik waren als bouwland (Hooge Veld) en de lagere gronden. De naam “poel” duidt op drassige gronden waar in elk geval in de winter het water niet weg kon. Meerdere namen in dit gebied herinneren hieraan, o.a. Zomerweg, Veenweg. We vervolgen onze route en komen weer uit op de Zomerweg.

Punt 9 - Zomerweg bij de zgn. Witte Paaltjes: Op dit punt in de Zomerweg kruist de Rode Beek de weg. In de winter van 1946 stroomde het water over de weg. Daarbij had men witte paaltjes geplaatst, zodat de weg nog te onderscheiden was in de watermassa. De Zomerweg diende in de zomer als verbindingsweg tussen Doesburg en Zutphen. Op dit punt maken we een uitstapje naar Knooperf Hondenbrink.

Punt 10 - Knooperf Hondenbrink: Karakteristieke kluster van boerderijen en daghuurdersboerderijtjes gelegen op een kruispunt van voorheen 6 wegen en paden. Ter plaatse van de oorspronkelijke kruising zijn bomen aangeplant en is een bankje geplaatst. Terug bij de Zomerweg vervolgen wij onze route langs de Rode Beek naar “Gronden in de Malthorst te Drempt”.

Punt 11 - “Gronden in de Malthorst te Drempt”: In 1450 vindt er ruiling plaats van gronden in de Malthorst tussen het Fraterhuis in Doesburg en het Gasthuis in Doesburg. Tot de grote ruilverkaveling Hummelo-Keppel (ca. 1960), hoorden deze gronden bij de boerderijen Pierwinckel en Voorthuizen. Via de Koeweg komen we op de Hoefkense straat.

Punt 12 - Hoefkense straat: Genoemd naar boerderijtje het Hoefken waar na de reformatie vanaf 1570 tot ongeveer 1850 de RK-schuilkerk stond. Nadien is deze verplaatst naar de huidige kern Achter-Drempt. Het boerderijtje dateert uit de middeleeuwen en heeft een voorgevel met muurankers met het jaartal 1779, het jaar dat de nieuwe schuilkerk ernaast gebouwd werd. In het Hoefkens is alleen nog het deel over nu verbouwd tot woning.Veel provisorische godshuizen werden destijds afgebroken of vervangen tijdens en na de Bataafs Franse periode. De Hoefkensestraat eindigt bij het Zwarte Schaar.

Punt 13 - Zwarte Schaar: Als sinds jaar en dag een cafe aan de dijk, waar zich ook de haven bevond. In 1822 was er een rosmolen waar boeren graan of oliezaden konden laten malen. Het pand was eigendom van het Gasthuis. Later werden er ook kolen verscheept. Dit zou de reden zijn waarom er sprake is van Zwarte Schaar. Na de kanalisering van de IJssel zijn deze activiteiten verdwenen, maar watersport en recreatie kwamen hiervoor in de plaats. Prachtig zijn hier de zonsondergangen over het uiterwaardenlandschap met op de achtergrond de heuvels van de stuwwal van de Veluwe. Vervolg de route over de dijk richting Doesburg. In de verte kunt u de toren van de Martini kerk in Doesburg zien. Na circa 800 meter nadert u de camping IJsselstrand, de daarbij horende jachthaven als ook restaurant de IJsselhoeve met de daarbij behorende terrassen.

Punt 14 - Oldenhave: Rondom één van de grootste middeleeuwse boerderijen in Drempt “Oldenhave”, is in de loop der jaren een heel recreatiecomplex ontwikkeld, Camping IJsselstrand, Binkie (kinderspeelparadijs) en restaurant de IJsselhoeve met terras. Bij camping IJsselstrand is een mooi zandstrand en een jachthaven. Het is een geliefde pleisterplaats voor wandelaars en fietsers. We vervolgen de dijk en lopen de route terug naar Doesburg.

zondag 24 juli 2016

Domburg: Hoogduin, Hoge Hil en polders

De watertoren van Domburg
Vanaf de parkeerplaats gaan we direct de polder in, langs graslanden en over smalle paden slingeren we door het boerenland. Over een weg van betonplaten omzoomd door hoge heggen en over schelpenpaadjes komen we in Domburg, de oudste badplaats op het eiland Walcheren. Als we het dorp verlaten maken we eerst een kleine slinger door de Manteling, een bijzonder bos met kromgegroeide bomen. Elke boom is een kunstwerk op zich. 

We lopen de duinen in, komen langs de watertoren en gaan terug in de richting van Domburg. Het is heerlijk lopen over de paden met zicht op de zee waar het strand al aardig vol begint te lopen. Voorbij de drukte van de badplaats hebben we op de duintop Hoge Hil een schitterend uitzicht over de zee, het strand en de polder. Na afloop van de tocht zijn we zelf ook maar even naar het strand gegaan waar we nog gezellig een klein half uurtje hebben zitten praten met Henrie en Claudia Drenthel, die we toevallig tegen kwamen.

Klik op de link voor de foto's

fotoalbum
De Manteling, een bijzonder bos met kromgegroeide bomen

Cindy Brusse 2e op NK triathlon in Rotterdam

van links naar rechts Cindy Brusse, Sione Jongstra en Lucienne Groenendijk
Vandaag het NK Olympische afstand triathlon te Rotterdam! De start was om 8.10!!! en door 10 minuten uitstel werd dit 8.20. Van te voren ging er een hele planning aan vooraf: eerst de deelnemerstas met: startnummers, Swimtas voor spullen na het zwemmen en finishtas voor spullen na de finish ophalen. Dan de loopschoenen in transitiezone 2 zetten en vervolgens de Erasmusbrug over naar Hotel New York om daar transitiezone 1 te vinden en de fiets te plaatsen. Om dat vanuit Aalten te kunnen doen zou ik om 4.15 s nachts moeten wegrijden. Dit maar niet gedaan maar het "hotel thuis bij tante Diny en ome Cor" geboekt. Het bleek halfpension met een heerlijke calorierijke maaltijd. Vooraf chinese tomatensoep + stokbrood met smeersels, dan de rijsttafel met oa mihoen en babi ketsjap, vervolgens het mona-toetje-van-de-maand en een half uur later appeltaart met slagroom en thuis had ik alvast een broodje hamburger genomen.... Een uurtje later vroeg Diny of ik nog ergens trek in had.

Het bleek een goede bodem voor een heel goed resultaat in de triathlon!!! Nog niet eerder dit seizoen had ik zo makkelijk, lekker en hard gezwommen. Tijdens de 1500m (zonder wetsuit, watertemperatuur 24gr) bleef ik hetzelfde ritme houden en na 800m begon ik al mannen in te halen die 10 minuten eerder gestart waren. Ik lag op kop van het vrouwenpeletonnetje, maar had geen idee of er misschien een stuk of 3 net achter mijn voeten lagen en dacht zelfs nog dat er misschien wel iemand net voor de zwemfinish me voorbij zou komen. Ik bleek echter op de kant een voorsprong van 1.45 minuut op de nr 2, Sione Jongstra te hebben! En dat terwijl ik vorige week op de 650m nog achter haar finishte. Toen ging het zwemmen helemaal niet en vroeg me af hoe het kon, dat het in de meeste trainingen goed gaat en tijdens zo'n eredivisie wedstrijd als een krant met na een paar honderd meter al verzuring. De maaltijd van Diny zorgde ervoor dat ik nog zeker 1 km zo door had kunnen zwemmen, maar dat hoefde dus niet. Nee het werd 1 km rennen om de fiets te bereiken, althans zo leek de afstand wel.... Voor het eerst in de wedstrijd de schoenen op de fiets gezet zodat ik alleen maar de helm op hoefde te zetten en met blote voeten door het parc fermee kon rennen. Het aandoen van de schoenen ging al fietsende prima! Ik leer soms blijkbaar snel van mijn fouten (hopeloos slechte wissel vorige week). Dan het fietsen.... 1x Erasmusbrug, 2x Willemsbrug, 2x Brienenoordbrug en ontelbaar veel bochten en verkeersdrempels. Dit alles ging eigenlijk hartstikke goed. Sterker nog, na elke bocht kwam ik dichter bij de mannen voor mij. Ik verbaasde me erover dat er mannen zijn die nog slechter bochten kunnen rijden dan ik. Of....ik begin het dan eindelijk te leren.

Op de fiets ongeveer 800 ml energiedrank gedronken en in elke bidon een magnesium tablet. Met vol vertrouwen begon ik aan het hardlopen en hoopte door de goede intake nu eens geen kramp te krijgen. De afgelopen 10 jaar heb ik last van krampen gehad in de spieren bij elke survival die langer dan 1u en 40 minuten duurde en ook bij triathlons. Maar....helaas...ook vandaag weer narigheid. Ik heb 1km in een lekker tempo af kunnen leggen toen de R kuit begon te zeuren met kleine krampjes, die dan nog net te attackeren waren door rustiger te gaan lopen en het R been te ontzien. Het werd een lang en ongemakkelijk looponderdeel op deze manier en dat terwijl ik me bedacht dat ik nu eigenlijk wel eens zou kunnen genieten nu ik op een 2e plek ruim 4 minuten voor de 3e dame lag. Met nog 500m te gaan voor de finish was ik het zat en zette aan om een hardlooptempo aan te nemen. En jawel, nu schoot de kramp definitief in de kuit. Stilstaan, wandelen en weer opbouwen naar een tempo dat me bij de finish zou brengen! En gelukkig lukte dat! De looptijd was 44.11, niet best, maar gezien de omstandigheden nog meevallend. Dat moet volgend jaar tijdens het WK voor agegroupers in ieder geval over hetzelfde parcours goed te verbeteren zijn! Als 2e dame overall kwam ik achter Sione Jongstra over de finish. 3e werd Lucienne Groenendijk. Teammattie Carola Nell finishte ook mooi in de top 5 met een 4e plek. Het was een goede keus om me 2 weken geleden van de sprint over te laten schrijven naar de Olympische afstand en ....het smaakt naar meer! Het is een uitdaging voor mij om de 10km tijdens de kwart of de OD een keer goed af te leggen.

Marijke Esselink teleurgesteld, maar ervaring rijker na WK in Polen

Marijke Esselink (foto's Coen Schilderman)
WINTERSWIJK - Ze presteerde onder haar topniveau, maar hield goed stand onder de beste jeugdatleten ter wereld. Marijke Esselink uit Meddo is een mooie ervaring rijker na haar deelname aan de jeugd-wereldkampioenschappen atletiek, afgelopen week in het Poolse Bydgoszcz. De atlete van AV Archeus uit Winterswijk eindigde op de zevenkamp op een twintigste plek. Aan die discipline deden 24 atleten mee. De vier atleten die onder haar eindigden, staakten de strijd voortijdig of werden op een onderdeel gediskwalificeerd.

"Helaas was het niet het WJK wat ik had gehoopt", reageerde Marijke na afloop. "Volgende keer beter". Voor Marijke was deelname aan het WJK vooral een leervaring. Als 17-jarige B-junior moest ze het opnemen tegen vooral oudere A-junioren, waardoor een topnotering er vooraf toch al niet in leek te zitten. De meervoudig nationaal kampioene had een maand eerder ook al gepiekt met haar topprestatie in Tsjechië, waaraan ze haar kwalificatie voor het WJK te danken had.

Marijke eindigde in Polen met een totaal van 5089 punten: 100 meter horden 14.54, hoog 1.68 m, kogel 11.65 m, 200 meter 25.76, ver 5.40 m, speer 37.07 m, 800 m 2.29.85 (bron)

zaterdag 23 juli 2016

Theo Stronks loopt 25e editie van de Alpener Stadtlauf

Theo Stronks (464)
Het is zo'n 6 jaar geleden dat ik in Rotterdam mijn laatste 10 km wedstrijd gelopen heb. Weet nog dat het regende en de gelopen tijd niet bijzonder was. Wist toen al dat dit de laatste wedstrijd zou zijn. Van de orthopeed had ik te horen gekregen dat het tijd werd voor een nieuwe heup. Inmiddels zit het “kunstwerk” er bijna 5 jaar in en voel ik me als herboren. In het verleden heb ik vaker met enkele AVA leden de 5 km gelopen. De sfeer in deze wedstrijden is voor mij bepalend om er naar toe te gaan. Afgelopen dinsdag heb ik min of meer bewust de Walfortloop laten schieten, alleen Katja Demkes wist van mijn plannen. Hiermee is ook het mysterie op Facebook opgelost. Het prachtige Alpen ligt zo'n 11 km achter Wesel, de omgeving bestaat voor een gedeelte uit industrie. 

Om half 3 vertrokken naar het 48 km verderop gelegen Alpen. Ruim voor het centrum werd ik tegengehouden door een vriendelijke militair, die me vertelde dat ik niet verder kon en mijn auto op de parkeerplaats moest zetten. Meteen kwam ik er achter dat er dus heel wat veranderd was t.o.v 8 a 9 jaar gelegen. Start en finish waren op een prachtig gerenoveerde atletiek baan van LG Alpen. Na wat ingelopen te hebben kwam ik good old Frank Duking tegen, even wat bij gekletst en gevraagd hoe het met de nieuwe baan van Atletico is. Hierna ging ik mijn eigen weg in de veronderstelling dat ik hem in de wedstrijd wel terug zou zien. Waarschijnlijk  heeft hij niet gelopen of is uitgevallen. 

Om iets voor ½ vijf riep de speaker ons naar de start. Eerst werd aangegeven dat er een gedeelte van het Duitse volkslied gespeeld zou worden, daarop volgend een moment van stilte om de slachtoffers van de aanslag in München te gedenken. Het begint er helaas op te lijken dat dit een gewoonte wordt. Na een ronde op de atletiekbaan ging het door het centrum en buitenwijk van Alpen, er moesten 4 ronden van 2,5 km afgelegd worden met de finish op de baan. Onwetend wat me te wachten stond rustig vertrokken,wat ook wel verstandig was gezien de weersomstandigheden. Normaal trek ik me daar niet zo veel van aan, maar in dit geval, ging het verstand zegevieren. 

In een tijd van 54 minuten en 48 sec.kwam ik over de streep die voor mij acceptabel was. Met het oog op de 20 km van de Diepe Hel Holterbergloop op 29 oktober, was dit het begin van de voorbereiding. Na een koude douche en een koude Erdinger naar de prijsuitreiking gekeken. Het valt me dan op dat er nog heel wat oude “knakkers” rondlopen, zo was er een atleet van boven de 75 jaar die nog een tijd van 48 minuten liep. Op weg naar huis verrast door een flinke hoosbui, die tot aan de grens met Aalten doorging. Conclusie: tevreden over de prestatie, op naar de volgende 10 km de Twee Bruggenloop op 16 augustus.

Groeten Theo Stronks




Middelburg: Binnenstad, Vestingwallen en Abdijplein

De Koepoort, een stadspoort uit 1735
Een mooie route vanaf het station door de eeuwenoude binnenstad met zijn pittoreske steegjes en straatjes die vrij zijn van verkeer. Na het prachtige parkje Molenwater en de Koepoort lopen we ruim twee kilometer lang over de groene, oude vestingwallen van de Noordvest, Seisvest en Langevielevest. 

Onderweg komen we langs twee molens: de Seismolen en molen De Hoop. Na de Kloveniersdoelen ga je de oude binnenstad weer in en kom je langs het imposante Stadhuis, het Marktplein, de Lange Jan en het Abdijplein met het Zeeuws Museum.

Klik op de link voor een aantal foto's

fotoalbum
De Abdijtoren van de Lange Jan is maar liefst 90,5 meter hoog en behoort daarmee tot de top 10 van hoogste torens in Nederland

vrijdag 22 juli 2016

Aankondiging van de 2e Sommerlauf in Bocholt (D)

De flyer van de Sommerlauf


Op zondag 31 juli om 10.00 uur wordt op de Dingder Heide, net achter Bocholt, de 2e Sommerlauf gehouden. Het is een wedstrijd van 10 kilometer voor twee lopers, die samen als een team lopen. Beide lopers blijven dus tot aan de finish bij elkaar. De deelname van deze door Bjorn Weier georganiseerde wedstrijd is gratis. De start is op de hoek van de Weseler Landweg en Beltingshof.

Klik voor meer informatie op de volgende link

site organisatie

donderdag 21 juli 2016

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 139

Nog een laatste groepsfoto met Kylian voordat hij voor een jaar naar Mexico vertrekt
Van onzeker lichtgewicht tot charismatisch leider

Mensen die zeggen dat iemand niet kan veranderen, hebben nog nooit kennis gemaakt met Kylian Klein Hesselink. Het is ongelooflijk wat voor metamorfose deze jongen binnen een jaar heeft ondergaan. Het is een totaal ander mens. Tot voorkort kon je Kylian betitelen als een sulletje, doetje of dromer. Het enige wat aan hem opviel was die smoezelige obscure bontkraag aan zijn winterjas. Nu, pak hem beet een jaar later, is Kylian uitgegroeid tot een sprankelende persoonlijkheid; een ‘Young Leader’.

Een schokgolf ging er door het AvaCafé als bekend wordt dat Kylian zich kandidaat heeft gesteld als EK-ambassadeur. Omdat er verder niemand staat te springen om dit erebaantje, rolt hij er automatisch in. Kylian wordt niet serieus genomen en er wordt openlijk getwijfeld aan zijn kwaliteiten. “Moet dat lichtgewicht onze club vertegenwoordigen?”, “We kunnen ook geen ambassadeur sturen, dan blijft de imagoschade tenminste beperkt.” of “Kylian ambassadeur? Is dit bananasplit?” waren uitspraken die door leden werden gedaan. Echter, Kylian liet zich niet zomaar uit het veld slaan. Tot ieders verbazing ontpopte de kleurloze goedzak zich tot een uitmuntend leider. Zijn dadendrang maakte het mogelijk dat Ava’70 als eerste de EK-mascotte ‘Adam’ naar een atletiekclub haalde en zijn energieke lobby deed het EK-vuur in de harten van vijftig enthousiaste Ava-leden branden. Een bomvolle bus met geelblauwen ging op zaterdag 9 juli naar de EK in het Olympisch Stadion, dankzij Kylian.

Kylian, het lachertje van de vereniging, werd plots op handen gedragen. Hij heeft zich opgewerkt tot het uithangbord van de club. Vlak voor de EK werd hij door de organisatie uitgenodigd voor het ‘Young Leaders Forum’. Deze exclusieve groep bestond uit de meest actieve en toonaangevende EK-ambassadeurs uit heel Europa. Hij verbleef tijdens het toernooi een week lang in een luxueus hotel in het Vondelpark, hij bezocht interessante bijeenkomsten en zat bij alle wedstrijden eerste rang. Terwijl de gewone EK-toeschouwer anderhalf uur in de rij stond voor een klef broodje hamburger van €7,50, zat Kylian in de VIP-lounge aan een heerlijk 3-gangen menu. Kylian durfde een jaar terug amper een koffie te bestellen in het AvaCafé, nu sprak hij tijdens één van de Young Leaders meetings, in onvervalst Engels, een paar honderd mensen toe. Het publiek hing sprakeloos aan zijn lippen. Hij heeft zich ontwikkeld tot het gedroomde boegbeeld.

Nu Kylian tot volle wasdom is gekomen, is het voor hem tijd om zijn vleugels uit te slaan. Na het behalen van zijn vwo-diploma en zijn succesvolle periode als EK-ambassadeur, vertrekt hij voor een jaar naar Mexico. Hier gaat hij studeren, reizen en zich nóg verder ontplooien. Een fantastisch mooi en spannend avontuur. Ik ben de laatste jaren van deze wereldgozer gaan houden, het is hem van harte gegund.
Het ga je goed maatje!  

AVA`70 volop in actie bij de Zwarte Cross

Een groep AVA'70 leden in 2015
In Lichtenvoorde wordt momenteel alles in het werk gesteld om het terrein “de Schans” in gereedheid te brengen voor de Zwarte Cross. Op 21, 22, 23 en 24 juli a.s. vindt hier het wereldberoemde festival plaats, waarbij muziek, motors en gezelligheid centraal staan. Uit het hele land zullen de bezoekers naar het terrein komen om te genieten van alles dat de Zwarte Cross te bieden heeft.

Ook een heel peloton leden van AVA`70 zal op het evenement in actie komen  om geld te verdienen voor de clubkas. Er worden gedurende het festival een recordaantal van minstens 50 vrijwilligers ingezet om op de 4 festivaldagen een bar te bemannen/bevrouwen, campinggasten van een kaart te voorzien, controlewerkzaamheden te verrichten  en overige voorkomende werkzaamheden uit te voeren. Telkens zal er een groep o.l.v. een teamcaptain aan het werk zijn. De algehele coördinatie is al jaren in handen van Mariska van de Berg en het is haar ook dit jaar weer geweldig gelukt om het schema rond te krijgen. Hulde!

Naast AVA`70-leden, bestaat het vrijwilligers ook uit familieleden, vrienden en bekenden van onze club. AVA`70 laat zich dus weer duidelijk zien en de energieke inzet van de enorme groep, brengt een leuke duit in het zakje. Het geld zal worden gereserveerd voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen op het dak van het clubhuis. Uiteraard worden de vrijwilligers nu al enorm bedankt voor hun bijdrage.

Frank Roos