zondag 11 september 2016

Lawine van kritiek op organisatie Bridgeloop in Arnhem

Wellicht hadden we de uitdaging met rolstoelers een jaar moeten uitstellen, Eddie Wassink, organisatie
Onvoldoende dranghekken, te weinig parcourswachten in Arnhem.

PETER KEMPERMAN

De organisatie van de Bridge to Bridge, Arnhems grootste hardloopevenement, is bedolven onder een lawine van kritiek. Volgens deelnemers en andere betrokkenen ging zondag meer fout dan goed en is het een wonder dat er geen ongelukken zijn gebeurd. Dat laatste heeft vooral betrekking op het deel van het parcours dat over de Korenmarkt en door de binnenstad voerde. Deelnemers en winkelend publiek liepen elkaar in de weg als gevolg van onvoldoende dranghekken en te weinig parcourswachten. Met name toen de rolstoelsporters - wheelers en handbikers - met soms bijna 40 kilometer per uur door het centrum raasden, deden zich hachelijke situaties voor. "Een motoragent moest zijn sirene inschakelen om alle wandelaars, al dan niet met kinderwagens, aan de kant te dwingen", foetert Rens Brandenburg, die als escort de handbikers begeleidde.

"Op sommige plekken moest de koploper zelfs in de remmen, omdat de weg versperd was. De afzetting was sowieso een lachertje. Overal op het parcours fietsten en liepen mensen. In Arnhem-Zuid kwamen ons zelfs enkele auto's tegemoet. Het was ronduit gevaarlijk." Absoluut dieptepunt was volgens Brandenburg de situatie bij start en finish. Met de eindstreep in zicht reden rolstoelers zich klem op dranghekken, omdat de start van de wedstrijden over 6 en 10 Engelse mijlen nog bezig was. Brandenburg: "Een blamage. Ik doe volgend jaar niet meer mee. Ze kunnen de boom in." Ook de hardlopende deelnemers aan de Bridge to Bridge klaagden naderhand over tal van zaken. Zo zorgde de gelijktijdige start van de wedstrijden over 6 en 10 Engelse mijlen voor verwarring en te veel gedrang.

Boosheid was er bovendien over de lengte van de 6 mijlenloop. De afstand bleek 10,5 kilometer in plaats van de beloofde 9,6 kilometer. "Een bepaald hek stond open dat dicht had moeten blijven. Een menselijke fout. We gaan de tijden aanpassen", aldus Eddie Wassink namens de organisatie. Het incident met de rolstoelers en de hachelijke situaties in de binnenstad worden door Wassink 'heel erg' betreurd. Hij is blij met het nieuwe parcours, maar ziet ook 'veel verbeterpunten'. "De tijdsdruk was groot en misschien hadden we de uitdaging met de rolstoelers nog een jaar moeten uitstellen. Maar we gaan gewoon door." (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten