donderdag 3 november 2016

Twee verdachten aangehouden voor moord op hardloper Alex Wiegmink

Alex Wiegmink
In de zaak rond de Posbankmoord zijn gistermiddag twee aanhoudingen verricht. Een 55-jarige persoon uit Boekel heeft zich vanmiddag zelf op het politiebureau in Uden gemeld. Direct daarna is een 43-jarige man uit Veghel aangehouden. Dat is zojuist bekendgemaakt door Aart Garssen, hoofd van de regionale recherche in Oost-Nederland en misdaadverslaggever Peter R. de Vries tijdens een persconferentie over de Posbankmoord. Na de uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond, over de moord op Alex Wiegmink uit Drempt, waren er volgens de politie 'belangrijke ontwikkelingen'. De persconferentie was op het hoofdbureau van de politie Oost-Nederland in Apeldoorn en alleen journalisten met een politieperskaart hadden toegang.

Garssen noemt de aanhoudingen een 'belangrijke doorbraak'. ,,Dat er na 13 jaar nu twee mannen zijn aangehouden geeft nieuwe hoop dat we deze zaak eindelijk op te lossen. Voor de nabestaanden van Alex Wiegmink is dat heel belangrijk, zij willen de zaak graag afsluiten", aldus Garssen. Garssen zei dat de vondst van DNA-materiaal op een muts die is gevonden op de plek van de uitgebrande auto van het slachtoffer mede te maken heeft met een van de verdachten. Volgens Peter R. de Vries was de vermoorde Wiegmink "op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats". De familie van Wiegmink, die over de aanhoudingen is ingelicht, reageerde opgelucht. Het verdachte duo wordt vermoedelijk vrijdag voorgeleid.

Alex Wiegmink (44) kwam op 20 januari 2003 niet thuis na een rondje hardlopen op de Posbank in Rheden. Zijn groene Opel Omega met daarin zijn stoffelijk overschot werd later op de avond uitgebrand teruggevonden in de bossen bij het Brabantse Erp. Een coldcaseteam van de politie heeft de zaak, die bekend werd als de Posbankmoord, onlangs heropend. Daarbij werd onder meer via Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak. 1,2 miljoen mensen keken naar de uitzending dinsdagavond, die woensdagmorgen werd herhaald. Naar aanleiding van de uitzendingen kwamen er zeker 25 nieuwe tips binnen. Voor degene die de gouden tip geeft die leidt tot een oplossing in deze zaak, ligt een bedrag van 20.000 euro klaar. Misdaadverslaggever De Vries noemt het 'fantastisch' hoe het coldcaseteam de zaak heeft opgepakt.

Na de heropening van de zaak werden enkele nieuwe dingen bekendgemaakt, onder meer dat de inwoner van Drempt in 2003 is doodgeschoten, zei zijn broer Peter Wiegmink in een interview op Radio Gelderland
,,Ik weet dat pas drie dagen", zei Peter Wiegmink daarover. ,,Dat hebben Greet (de weduwe van Wiegmink, red.) en ik gehoord van een familierechercheur, die ons drie dagen geleden belde om dat te vertellen. We wisten dat er schoten waren gehoord, maar het was de allereerste keer dat we hoorden dat Alex door pistoolschoten om het leven is gebracht". (bron)

1 opmerking:

  1. In 2011 heb ik, samen met Henk Mengers, nog eens mee gelopen met een Alex Wiegmink Memorial loop. We moesten toen allemaal een korte hardloopbroek meenemen waar de naam Alex bij het gedenkteken van gemaakt werd. Erg indrukwekkend allemaal en mooi dat de zaak, na ruim 13 jaar, waarschijnlijk opgelost is.

    BeantwoordenVerwijderen