dinsdag 27 december 2016

Broers Awal Aman gaan steeds sneller

Broers Awal Aman gaan steeds sneller

Kerstmis is een periode van vrede en verzoening. Hoe haaks staat dat op het verhaal van vader Awal Aman in Ethiopië. Hij was zijn leven niet zeker toen hij zich als lid van de Oromo-clan kritisch uitliet over de democratie in zijn land. 
"Democratie? Het was helemaal geen democratie en dus vluchtte hij. Wij hebben hem daarna jaren niet kunnen zien", vertelt de 17-jarige Mudesir Awal Aman vurig. Hij wordt tijdens het gesprek geflankeerd door zijn broers Siraj Awal Aman (15) en Yahala Awal Aman (19). De laatste heeft de meeste moeite zich na twee jaar in het Nederlands te uiten. "Ik kan me mijn vader in Ethiopië helemaal niet herinneren", vult Siraj aan. "Omdat hij zei wat hij vond, hebben we hem erg lang gemist." 
Vader kwam in Nederland terecht, zijn kinderen bleven bij hun moeder. Mudesir: "In Ethiopië mochten we niets, we mochten niet naar school. Het was er ook niet veilig voor ons. Onze vader wilde ons daarom ook absoluut naar Nederland halen."

Via een verzoek tot gezinshereniging kwam de familie in 2014 in het asielzoekerscentrum in Winterswijk terecht. "Na acht maanden verhuisden we naar Doesburg. Daar wonen we nu met onze vader, stiefmoeder en met twaalf kinderen. We hebben het er naar onze zin en spelen met de Doesburgse kinderen." Via vluchtelingenwerk kwamen de drie broers ruim een jaar geleden bij atletiekvereniging Argo in Doetinchem terecht. Yahala: "Een heel leuke vereniging waar we veel leren." Zonder enige loophistorie liepen ze het afgelopen seizoen de nodige clubrecords in hun leeftijdscategorie aan flarden, toptijden die soms al 25 jaar oud waren. Mudesir: "We dromen alle drie van een bestaan als topatleet. Feyisa Lilesa is mijn idool. Hij werd tweede op de olympische marathon van Rio 2016." De weg naar de top is lang, maar de broers zijn bereid offers te brengen. Drie keer per week reizen de scholieren per bus van Doesburg naar Doetinchem, in de zomer fietsen ze. Eerst naar school in Doetinchem, dan naar huis in Doesburg, vervolgens weer naar de training in Doetinchem en dan weer naar huis. "We leren hier conditie op te bouwen, de techniek en trainen op snelheid", klinkt Siraj bewust.

De wedstrijden op de 5 en 10 kilometer zijn hun domein, zeggen zij zelf, al denkt hun Argo-trainer Stefan Scanu daar iets anders over (zie kader, RA). Ook houden ze elkaars tijden scherp in de gaten. "Zelf zit ik met mijn persoonlijk record op de vijf kilometer vijf seconden achter dat van mijn broer Yahala", weet Mudesir, die ook nog in het tweede elftal van Sportclub Doesburg voetbalt. "Ik weet niet wat leuker is, voetbal of hardlopen." Via de telefoon is er vaak contact met Ethiopië, waar hun moeder nog immer woont. De ogen van de jongste gaan even dicht als hun moeder ter sprake komt. Er valt een eerbiedige stilte. Ondanks het lopen en hun veilig bestaan hier, missen ze Ethiopië nog steeds. (door Remko Alberink, bron)

Scanu van Argo werd door trio verrast

"In een van hun eerste wedstrijden vertrokken ze in volle sprint, we vroegen ons af wat er gebeurde." Aan het woord is Stefan Scanu, de Argo-trainer die de broers Awal Aman vanaf hun entree begeleidde. "Normaliter verwacht je dan dat iemand in zo'n wedstrijd terugvalt, maar deze jongens bleven gaan." Bij hun komst op de atletiekbaan had Scanu een beeld. "Ik zag hun talent, maar niet dat ze zo goed zouden zijn. In de trainingen zijn ze toen ook niet voluit gegaan." Dat merkte Scanu in de wedstrijden. "Bleken ze veel harder te kunnen dan ze tijdens trainingen lieten zien. Over de loophouding hoefde ik trouwens niet veel op te merken, die was heel natuurlijk."
Scanu valt van de ene in de andere verbazing. "Als er een ontspannen duurloop gepland staat een dag voor de wedstrijd, maken zij er met zijn drieën een competitie van. Als we een 200 meter in 34 seconden willen lopen, moet ik er steeds bij zeggen 'en niet sneller', anders komt Mudesir al na 30 seconden door." De komst van de drie broers heeft voor Argo nog een prettige uitwerking. "Wij hebben onder meer Bob te Lindert in ons Topteam. Die ontwikkelt zich ook goed, mede door samen met de Awal-broers te trainen." Waar vooral de 5 en 10 kilometer de aandacht vragen, ziet Scanu meer kansen. "Ik zie in Siraj echt een loper die zowel de 800 meter als de 5 kilometer aankan. Mudesir heeft een geweldige sprint en kan goed op de 1500 terecht en Yahala is een jongen voor de langere afstand, die heeft moeite met de explosiviteit."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten