donderdag 6 april 2017

Onderschat nooit een vijftiger

Gerrit Ormel en Bert Klutman
Fit blijven hangt minder van je leeftijd af en meer van de mate van training

Uit een langdurige studie onder een half miljoen duurlopers van twintig tot tachtig jaar is al eerder gebleken dat je levensstijl een grotere invloed heeft op je prestatievermogen dan je biologische leeftijd. Doe jij ook mee aan het onderzoek? ‘Een eventuele achteruitgang van je prestaties vanaf de middelbare leeftijd is vrijwel altijd het gevolg van te weinig trainen,’ zegt sportarts Dieter Leyk van de Duitse Sporthogeschool in Keulen. ‘Als je goed blijft trainen, treedt voor je 55ste geen spontaan prestatieverlies op.’ Teruglopende prestaties op middelbare leeftijd hebben volgens Leyk daarom meer te maken met je leefstijl en een gebrek aan beweging dan met veroudering.

Leyk analyseerde in het kader van het onderzoek Performance, Age, Competition, Exercise (Pace) 900.000 looptijden van twintig- tot tachtigjarigen op de halve marathon. Het viel hem op hoe gering het prestatieverlies was van actieve mensen na hun 55ste. Sterker: een kwart van de zestig- tot zeventigjarigen was sneller dan de helft van de twintig- tot vijftigjarigen. Maar wat Leyk nog het meest verbaasde, waren de goede prestaties van atleten die pas op latere leeftijd waren gaan lopen. Een derde van de vijftig- tot zestigjarigen en een kwart van de zestig- tot zeventigjarigen waren pas in de laatste vijf jaar regelmatig gaan trainen.

Ondanks die ‘achterstand’ hadden ze vergelijkbare prestaties als lopers die van jongs af aan liepen. Leyk: ‘Deze analyse laat eens te meer zien dat normale veroudering, met het bijbehorende functieverlies, geen wet van Meden en Perzen is. Bewegen is miraculeus effectief en het is nooit te laat om te beginnen.’ ‘Natuurlijk moeten niet-sporters niet meteen een marathon gaan lopen. Als de marathon je doel is, neem dan ten minste een jaar om daar naartoe te werken.’ Volgens de Pace-onderzoekers vormen lichamelijke inactiviteit, overgewicht en onvermogen om stress te hanteren grote problemen voor de oudere bevolking.

Maar ook op middelbare leeftijd eist een zittend leven een hoge tol. ‘Veel werknemers zijn in de kracht van hun leven nauwelijks tegen de dagelijkse beslommeringen van het beroepsleven opgewassen,’ schrijven de Pace-onderzoekers. ‘Er is echter overweldigend wetenschappelijk bewijs dat geregelde stevige lichaamsbeweging mensen zowel geestelijk als lichamelijk weerbaarder maakt. Met goede coaching en begeleiding moeten we proberen dit krachtige therapeutische arsenaal te benutten.’ (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten