Er zijn maar weinig onderwerpen waar zo halsstarrig aan misvattingen wordt vastgehouden als voeding |
Door: Miriam van Reijen, (foto:
Jamie Peeters)
1.Ontbijten moet!
Is ontbijten beter voor je
gezondheid? Ja, zegt de overgrote meerderheid van de Nederlanders. Maar dat
valt nog te bezien. Voor een gezond gewicht blijkt het niet uit te maken of je
wel of niet direct iets eet als je opstaat. Wanneer jij pas later op de ochtend
trek krijgt en al je maaltijden verschuift is er geen vuiltje aan de lucht en
kun je het ontbijt gerust overslaan. Sommige mensen hebben gewoon een aantal
uur nodig om op te starten en eten liever een stevige lunch of diner. Ook kan
het je prestatie bevorderen om af en toe pas te ontbijten na je training. Door
op nuchtere maag een rondje te rennen stimuleer je de vetverbranding. Met iets
minder snelle brandstof tot zijn beschikking zal je lichaam eerder gebruik
maken van vet als energiebron. Hierdoor leer je het lichaam om vet te kunnen
verbranden. Handig als je traint voor lange afstanden zoals een
(ultra)marathon. Wanneer het wel beter is om te ontbijten? Als je een
intensieve training voor de boeg hebt. Door wel te ontbijten verminder je de
spierschade als gevolg van de training. Ook is het beter wel te ontbijten als
je, zonder ontbijt, later op de dag grijpt naar ongezondere snacks. Krijg je
rond 12 uur ineens enorme trek dan is het voor je lichaam moeilijker weerstand
te bieden aan suiker- en vetrijke producten. Om dit te voorkomen eet je het
liefst een ontbijt rijk aan vezels en eiwit zoals kwark of Griekse Yoghurt met
muesli en fruit.
2.De man met de hamer
Je hoort het mensen nog
weleens zeggen. In hun poging om hun pr op de tien kilometer te verbeteren
starten ze voortvarend. Bij kilometer zeven wordt het ineens heel zwaar en is
het vechten om de laatste drie kilometer nog enigszins goed door te lopen. In
de sterke verhalen na de wedstrijden wisten ze precies de oorzaak van de
ineenstorting: de man met de hamer. Vanaf nu kun je hun van repliek dienen. Wat
mensen bedoelen is dat ze in de problemen komen met hun ademhaling. Door te
snel te starten ontstaan er afvalstoffen in onze spieren. Er kan onvoldoende
zuurstof naar onze spieren worden gebracht om deze afvalstoffen voldoende af te
voeren. Met als gevolg een langzaam opbouwende verzuring die ons noodzaakt om
ons tempo te laten zakken. Vervelend is het zeker. Maar er is hier geen sprake
van de man met de hamer. Deze man komt alleen langs als er onvoldoende energie
in ons lichaam bevindt in de vorm van koolhydraten. Alleen bij langdurige
wedstrijden (denk de marathon) of bij een wedstrijd op nuchtere maag (en dan
ook nog zonder avondeten) komt deze man om de hoek kijken. Op het moment
(meestal rond 35 kilometer) dat ons lichaam meer vetten moet gaan verbruiken in
plaats van koolhydraten vloeit de energie ineens uit je lichaam. De remedie?
Een gelletje, wat sportdrank of een energiereep kan uitkomst bieden. Anders
voelt het bijna letterlijk of je een klap met de man met de hamer hebt gehad.
Heb je bij sprintafstanden of wedstrijden over 3, 5 of 10 kilometer ineens een
stuk minder kracht in je benen dan is er heel waarschijnlijk sprake van
verzuring. Gelletjes of sportdrank kunnen je dan niet helpen om er bovenop te
komen.
3.Hoe donkerder je boterham,
hoe beter
Volkorenbrood is een van de
weinig beschermde namen in de voedingsindustrie. Een speltbrood mag zo heten
als er ook maar 1% spelt inzit. Een meergranenbrood noemen we zo, als er
minstens twee soorten granen inzitten. Ook als 99% daarvan witte bloem is en
maar 1% volkorenbloem. Voor een volkorenbrood gaat dat verhaal niet op.
Volkorenbrood krijgt alleen die naam als het voor 100% uit volkorenmeel
bestaat. Het liefst eten we dit brood. Volkorenmeel (in tegenstelling tot
volkorenbloem) bestaat uit de hele graankorrel: dus inclusief alle vezels,
mineralen en vitaminen van het schilletje van de graankorrel. Tarwebloem
daarentegen (net zoals bijvoorbeeld speltbloem, roggebloem of boekweitbloem)
bestaat alleen uit de witte kern. Het schilletje van de graankorrel zorgt voor
de donkere kleur van volkorenbrood. Maar een donkerder brood wil niet
automatisch zeggen dat het meer van het buitenste schilletje bevat. Zo zijn
sommige meergranenbroden heel donkerbruin. Deze kleur ontstaat echter door de
toevoeging van moutextract of zelfs gebrande suiker. Niets gezonds aan. Om
zeker te weten dat je het juiste brood kiest kijk je dus het beste even op het
label: Kies een brood dat geen bloem maar meel bevat. Wil je zeker zijn? Neem
dan enkel volkorenbrood. En voor de oplettende lezer: alleen volkorenBROOD is
een beschermde naam. Volkorencrackers, volkorenbeschuit of volkorenpasta hoeven
niet geheel uit de hele graankorrel te bestaan.
4.Alles wat je na 20.00 eet
wordt niet meer verbrand
Ruim 60% van de Nederlands
denkt dat je beter na 20.00 niet meer kunt eten. Wat je na dit tijdstip in je
mond zou stoppen zou direct als vet op je heupen verschijnen. Maar wat nu als
je pas om 20.00 klaar bent met je training? Zou je dan niets meer verbranden?
En dus niet meer kunnen eten? Complete onzin. Of je afvalt of aankomt heeft te
maken met de totale hoeveelheid energie die je op een dag eet. In principe zou
je al die energie in één maaltijd kunnen eten, zelfs na 20.00. Voor een prettig
gevoel is het natuurlijk fijner om al deze energie te verspreiden over de dag.
Heb je ’s avonds laat nog getraind dan is het juist heel belangrijk dat je nog
wel iets eet. Tijdens je nachtrust kan je lijf namelijk heel goed herstellen
van al jouw inspanning. Enige reden om na acht uur niet al te veel meer te eten
is dat je wellicht moeilijk in slaap kunt komen met een te volle maag. Maar dat
geldt ook voor een te lege maag. Na acht uur nog trek? Gewoon eten dus.(bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten