dinsdag 25 september 2018

Duderstadt-Eichsfeld(D), op de grens van voormalig West- en Oost Duitsland

Een observatietoren in de voormalige DDR
Niet ver van Duderstadt bij de voormalige grensovergang Duderstadt-Worbis bevindt zich het Grenzlandmuseum Eichsfeld-Teistungen. De gedenkplaats bij de voormalige grensovergang bevat op een oppervlakte van meer dan 1.000 m² een informatie- en documentatiecentrum over de geschiedenis van de Duitse deling en de grens binnen Duitsland. Het museum bevindt zich deels in de originele vertrekken van het voormalige administratiekantoor van de grensovergang. Het is een erg uitgebreid museum dat vele foto's, getuigenissen, kaarten, filmmateriaal en producten uit de DDR-tijd van het dagelijkse leven belicht. De observatietoren op het buitenterrein, dat volledig is ingericht is te bezoeken en je ziet er enkele dienstwagens uit die tijd. Normaal ben ik helemaal niet zo van de musea maar dit vond ik erg interessant.

Een wandeling langs de Kolonneweg maakt het plaatje voor vandaag compleet. Over een lengte van 6 kilometer verbindt de aangrenzende ‘Grenslandweg’ 24 informatiepunten met elkaar. Dit zijn deels originele grensversperringen en observatiebunkers. En bij alle borden sta je dan even stil om ze te lezen en om je een voorstelling proberen te maken hoe het hier voor de deling is geweest. Het maakt dan ook wel indruk dat een aantal 'onschuldige' mensen hier hun vlucht met de dood hebben moeten bekopen, sommige waren nog maar 19 jaar oud!

Duderstadt is met zijn ruim 20.000 inwoners één van de grotere steden. De middeleeuwse stad is bijzonder goed bewaard gebleven en heeft meer dan 600 vrolijk geschilderde vakwerkhuizen uit verschillende stijlperioden. Daarmee behoort Duderstadt tot de belangrijkste vakwerksteden van Duitsland. Duderstadt wordt in 929 voor het eerst vermeld. Het voormalige leengoed verwierf stadrechten in 1250. In de late middeleeuwen groeide Duderstadt uit tot een welvarende stad. Dit was mede te danken aan het feit dat hij lag op het kruispunt van twee grote Europese handelsroutes. In de vijftiende eeuw werd de stad omgeven door wallen. Door een teruggang in de handel van de Hanzesteden, waarvan Duderstadt steeds geprofiteerd had, werd de stad minder welvarend. Een voordeel van de stagnatie was, dat Duderstadt als middeleeuwse stad goed bewaard bleef.

Duderstadt bleef ook in de negentiende eeuw tamelijk geïsoleerd van de rest van Duitsland en die afzondering bereikte zijn hoogtepunt in de naoorlogse tijd, doordat Duderstadt praktisch op de grens tussen oost en west lag, werd hij ook afgesneden van de spoorverbinding. Het middeleeuwse Duderstadt herbergt een groot aantal unieke monumenten, zoals de St. Cyriakusproosdijkerk, de St. Servatiuskerk en de Westertoren die al meerdere eeuwen geleden tezamen met de wallen en muren van de stad is opgericht. Ook het Stadhuis van Duderstadt is een indrukwekkend monument, het is één van de oudste en mooiste van Duitsland. Verder is Duderstadt zeer aantrekkelijk door zijn mooie parken en kleurige tuinen en een omvangrijk voetgangersgebied.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum
Over een lengte van 6 kilometer verbindt de aangrenzende ‘Grenslandweg’ 24 informatiepunten met elkaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten