dinsdag 23 oktober 2018

Hoe blijf je positief als je een blessure hebt?

Tijdens een periode waarin je niet mag hardlopen, is het ook goed om je te richten op dingen die wel goed gaan
Een gedwongen pauze moeten nemen van hardlopen is een van de ergste nachtmerries die een loper kan ervaren. Maar helaas is dit vroeg of laat iets wat bijna elke sporter meemaakt. Wachten tot je bent hersteld kan zorgen dat je in een neerwaartse spiraal komt. Je wilt weer kunnen lopen, maar het kan of mag niet. 

Je bent geïrriteerd, gefrustreerd, boos of verdrietig. Misschien voel je je ook machteloos. Op het moment dat je een blessure krijgt, kan er van alles door je heen gaan. En een blessure komt eigenlijk nooit goed uit. Het is je uitlaatklep, je ontspanning, je houvast. Je krijgt ontzettend veel terug door het sporten. Je krijgt een adrenalinekick waardoor je weer blij wordt. En dat moet je allemaal missen op het moment dat je even niet mag hardlopen.

Nog erger is als je langdurig niet mag lopen, omdat je een hardnekkige blessure hebt opgelopen. Onzeker over wanneer je weer mag beginnen en of je überhaupt helemaal bovenop gaat komen kunnen doemscenario’s zijn die door je hoofd spoken. Je kunt namelijk niet meer bewegen en presteren zoals je wilt. Je voelt je in de steek gelaten door je lichaam. Misschien vervloek je je lichaam. Dus wat kan je doen om positief te blijven als je niet mag hardlopen?

Crosstraning is vaak een alternatief als je niet mag hardlopen, maar soms mag je dat ook niet eens doen. Daarnaast kan het prettig zijn om mentaal nog bezig te kunnen zijn met hardlopen. Je mist je sport, dus kan je door je favoriete hardloopblogs, websites en tijdschriften bij te houden nog een beetje bezig zijn met je passie. Maar wij hebben een betere manier om je mentaal door deze tijd heen te slepen, namelijk door een plan te maken.

Dit betekent niet alleen het weer rustig opbouwen van je kilometers. Het gaat om veel meer dan dat. De sleutel tot succes is om zo gedetailleerd en specifiek mogelijk te zijn. Het opschrijven van elk aspect van je plan is de sleutel tot het overleven van deze tijd, maar ook om succesvol terug te keren naar je passie.

Verder moet je bedenken wanneer je weer zou mogen beginnen met lopen. En stel vervolgens een lange-termijn doel voor jezelf; misschien wil je binnen twee maanden weer op je oude 10 kilometer tempo zitten of wil je trainen voor een halve marathon. Wat het ook is, je kan vanuit dat doel een trainingsschema maken waarin je je wekelijkse doelen en trainingen plant.

Vervolgens bekijk je of dit ook haalbaar is met je werk en sociale bezigheden. En tijdens deze periode waarin je niet mag hardlopen, is het ook goed om te richten op dingen die wel goed gaan. Schrijf deze dingen op en herinner jezelf hier dagelijks aan. Je zult je brein op dit gebied moeten trainen. Maar hoe vaker je dit doet, hoe mentaal sterker je wordt en hoe minder last je van je blessure zult ervaren. En voor je het weet ben je weer up and running! (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten