dinsdag 2 oktober 2018

Trainen in tijd beter dan in kilometers?

Het belangrijkste voordeel van trainen in een tijdsblok is dat je het echte hardloopgevoel beleeft
"Hoeveel kilometer heb je gelopen?” Kom je een andere hardloper tegen dan is de afstand een geliefd gespreksonderwerp. Die vraag is helemaal niet zo interessant. We zetten de voordelen van het trainen in tijd en tijdsblokken op een rij.

Het belangrijkste voordeel van trainen in een tijdsblok is dat je het echte hardloopgevoel beleeft. De meesten weten wel wat ze ongeveer als gemiddelde snelheid per kilometer lopen. Bijvoorbeeld je traint op 6 minuten per kilometer. Voor een 10 kilometer ben je een uur onderweg. Dat uur zegt je veel meer dan alleen die afstand. Je kunt waarschijnlijk ook je gevoel en effect van de training duiden op de helft, driekwart of op een ander moment.

Perfect inschatten van duur en tempo
Als je een uur over een tien kilometer loopt weet je in de voorbereiding op een 10 kilometer wedstrijd dat je ook een uur moet kunnen volhouden. Je voelt goed wat die tijdsduur in combinatie met de inspanning met je doet. Waarschijnlijk verras je jezelf in de wedstrijd en loop je sneller. De meeste hardlopers kunnen op de wedstrijddag meer krachten uit zichzelf persen. Je weet vooraf door deze manier van trainen in ieder geval zeker dat je die 10 goed uitloopt.

Snelheidsvoordeel
Ga je in je training sneller dan het voorbeeld van het uur lopen dan werkt dit in het voordeel van je conditie. Je bent niet eerder klaar met trainen doordat je een uur loopt. Er is geen short cut, je gaat door tot die 60 minuten. Reken maar dat als je op die manier traint je wedstrijddag aanvoelt als een makkie.

Inspanning naar tijdsblok
Je kunt met jezelf tijdsblokken afspreken waarin je echt kracht zet. Je voert de inspanning op. Bijvoorbeeld 4x4 minuten met tussendoor herstelloopjes, echt kracht zetten in een bos met veel korte klimmetjes. Die nadruk op de geleverde kracht is goed voor je. Het gaat even niet om de gebruikelijke pure snelheid per kilometer maar dat je een zwaardere inspanning traint en aankan. Zeker in een voorbereiding op een cross of trail kan dit je helpen.

Meer in flow
Lopers die minder op kilometers gefocust zijn lopen meer op flow. Je gaat langzamer als je daar behoefte aan hebt maar het gaat hard als je daartoe in staat bent. Dat lijkt minder effectief dan bijvoorbeeld een vaste interval naar afstand. Uiteindelijk levert het toch veel op doordat in de flow je ook tot je beste snelheden komt. Je kunt je vorm van de dag meer afstemmen op de inspanning dan bij hardlopen naar beoogde tijden per kilometer.

Beter herstel
Zonder de druk van kilometers loop je ook wat makkelijker en rustiger op de hersteldagen. Die zijn cruciaal voor je ontwikkeling. Veel hardlopers vinden het erg moeilijk om af te stappen van hun snelle tempo. Het moet altijd maar hard. Bij een hersteltraining is dit net wat je niet wilt. In een tijdsblok lopen, bijvoorbeeld 30 minuten rustig, is het veel makkelijker om dat doel te bereiken. Tip: laat in deze trainingen je sporthorloge thuis. Dan hoor je niet die piepjes per kilometer en trigger je niet de prestatiedrift.

Minder of meer
Trainen in een tijdsblok betekent niet dat je een mindere inspanning levert. Zeker als je loopt met een hartslagmeter of een power meter zie je direct hoe het zit met de inspanning. Gekoppeld aan tijd kun je precies voelen en vaststellen of je de output haalt die je nodig hebt in je voorbereidingen op wedstrijden. Veel plezier met je volgende training in tijd. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten