donderdag 20 december 2018

Langer plezier van je hardloopschoenen?

Ongeveer 1.000 kilometer kan een hardloopschoen mee gaan
Hardloopschoenen zijn niet echt goedkoop dus des te meer reden om ze met zorg te behandelen. Ongeveer elke 1000 km dien je ze te vervangen, maar hieronder een aantal tips om ze binnen die termijn zo lang mogelijk optimaal te houden.

Wat te doen als ze echt vies zijn:
Beter niet in de wasmachine omdat niet alle wasmiddelen even vriendelijk zijn voor de lijm e.d. Ook de temperatuur speelt een rol want je kunt bedenken dat een kookwasje niet echt heel goed is voor je schoenen. Laat modder e.d. opdrogen en borstel het ergste er daarna met een borstel vanaf. Eventueel wat licht schrobben met schoon water.

Hoe droog ik ze daarna:
Niet in de buurt van een kachel omdat je schoenen anders krom kunnen trekken. Het beste is om de inlegzolen er uit te halen, een prop krantenpapier er in en dan gewoon op kamertemperatuur laten drogen.

Waar bewaar ik mijn loopschoenen:
Bij voorkeur op een plaats waar ze goed kunnen ‘ademen’ , het niet te koud maar zeker niet te heet is. Bijvoorbeeld in de bagageruimte van een auto kan het heel erg heet worden, maar een vochtige schuur is ook minder ideaal.

Gebruik je hardloopschoenen als hardloopschoenen:
En niet als schoenen om ook nog even snel de boodschappen mee te doen, even de kinderen van school halen, etc., etc. Al die extra uurtjes gebruik gaan van de levensduur van de schoenen af.

Trek ze netjes uit:
Na een pittige looptraining niets zo lekker om ze even met de ene voet van je andere af te duwen. En om ze dan weer zo de volgende keer aan te trekken zonder dat de veters even goed losmaakt. Je vervormt dan onder kracht de voering van de hielkap waardoor deze soms los kan raken en naar beneden wordt geduwd of je duwt de hielkap zelf krom. Maak altijd je veters los zodat je zonder extra kracht te hoeven zetten in de schoenen kan stappen en van je voeten af kunt halen.

Roteer met 2 paar schoenen wanneer je meer dan 2 x per week hardloopt:
Wanneer je vaker dan 2 x per week hardloopt dan zit er meestal net te weinig tijd tussen de trainingen om je schoenen te laten ‘herstellen’. Je duwt het zoolmateriaal duizenden keren per training is elkaar, je voeten zweten en als het regent of geregend heeft worden ze nog natter. De zolen en het bovenwerk van je loopschoenen moeten dan drogen en terugkomen in de normale vorm. Als daar de tijd er niet voor is slijten je schoenen veel sneller da wanneer de tijd er wel voor is. Gemiddeld kun je zeggen dat na een 10 km loop je schoenen 48 uur nodig hebben om weer ‘fris’ te zijn. Gebruik je 2 paar door elkaar heen dan gaan deze 2 bijna net zo lang mee als 3 losse paren die je te snel achter elkaar belast. En dat hoeven niet per se dezelfde schoenen te zijn, soms zelfs beter van niet omdat je bij 2 verschillende schoenen ook telkens een net iets andere belasting van banden en pezen hebt en je op deze manier ook overbelasting voorkomt (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten