vrijdag 1 februari 2019

Duurlopen verbeteren je basisconditie

Werken aan je basisconditie levert heel veel voordelen op
Het is best leuk om snelle trainingen te lopen en het is 'kicken' als je een pr tijdens een wedstrijd loopt. Om dat te bereiken heb je maar een relatief klein deel aan snelle trainingen nodig. Voorwaarde is wel dat je een goede basis conditie hebt en die goed op peil weet te houden. Hiervoor moet je wel de nodige kilometers lopen. Wel leuk, al die kilometers maken. Daar valt nog genoeg over te vertellen. Werken aan je basisconditie levert heel veel voordelen op.

Goed of té hard
De meeste trainingen, of je nu traint voor een 5, 10 of 21 kilometer, loop je op een tempo waarbij je je nog verstaanbaar kunt maken. Dat tempo hangt natuurlijk van de loper af, bij iedere loper is dat weer anders. Red je het niet om korte zinnen tegen je looppartner te uiten, dan ga je te hard. Met verstand trainen betekent dat je niet iedere trainingssessie tot het gaatje kunt gaan. De ‘praatgraadmeter’ helpt je bij het vasthouden van je tempo. Je weet al snel wanneer het té hard gaat. Ook al loop je in je eentje, spreek een paar korte zinnen uit en je weet hoe het zit. Smokkel daar niet bij, spreek ze verstaanbaar uit.

Sorry, ik kan je niet meer volgen
En dan nog een factor om te meten of je te hard gaat. Daar hebben trainers het nooit over. Als je niet meer echt het antwoord van je looppartner kunt bevatten, ga je zeker te hard. Je bent dan zo bezig met dat hoge tempo dat de zinnen je niet meer bereiken. Je kunt er niets mee want je hebt alle aandacht nodig om hard te lopen.

Ontwikkeling basis
Is dat nou goed, veel hardlopen op een tempo dat je nog redelijk goed afgaat? Ten eerste is er ontwikkeling mogelijk in de ‘praatgraadmeter’. Kun je nog je start als hardloper herinneren? Al na een kilometer kon je geen woord meer uitbrengen, laat staan begrijpen wat de ander nou toch ook al weer zei. Nu ren je met een lekker tempo rond en je kunt met groot gemak een samenvatting van je favoriete serie van gisteravond vertellen. Je ‘praatgraadmeter’ gaat vooruit met je vorm. Dat is mooi nieuws. Je ontwikkeling kun je horen, in je eigen woorden.

Effe doorbijten
Bij uitstek is het vele trainen voor je basisconditie de kans om nog een andere factor als hardloper te bevorderen. Je moet voor snelle tijden ook een doorzetter zijn. Bij het bouwen aan je basisconditie gaat het niet om snelle tijden maar je gaat wel steeds langer of verder lopen. Doorzettingsvermogen heb je dan zeker nodig. Even op de tanden bijten, deze week nog een kilometer erbij. Die kracht kun je straks in je wedstrijd of training gebruiken om sneller te zijn. Doorzetten loont op meerdere fronten.

Verder levert goede aanpassingen op
Veel lopers vinden het heerlijk. Gewoon er op uit, niet nadenken over tijden maar een paar uur lopen. Zij gaan ver. Dat gaat natuurlijk met kleine stapjes. Het voordeel van veel in een redelijk makkelijk tempo lopen: je lichaam gaat zich aanpassen. Hoe verder je gaat, hoe beter het lichaam zich aanpast op het hardlopen. Aanpassen op de uitdaging om zuurstof om te zetten in energie. Om met sterke spieren, pezen en banden optimaal de hardlooppas te maken. Je systeem om energie om zetten wordt alsmaar verfijnder. Dat optimale transportsysteem gaat je natuurlijk ook winst opleveren als het om snelheid gaat.

Basis nodig voor snelle trainingen
Misschien is dit laatste voordeel van het vele werk aan je basisconditie nog belangrijker. Je spieren, pezen en banden raken gewend, getraind. Die kracht kun je gebruiken in de 1 tot 2 keer in de week als je wel de gashendel opendraait. Je raakt minder snel geblesseerd bij die snelle trainingssessies. Je sterke basis kan wel wat opvangen. Mooi toch, als je zo een robuuste en flexibele loper bent. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten