vrijdag 15 maart 2019

Help, een training gemist! Wat nu?

Een training gemist, wat nu?
Vol goede voornemens aan een schema begonnen, elke training netjes in je agenda opgeslagen en het einddoel op de sociale media gedeeld: kortom, je bent er helemaal klaar voor. En dan komt het: de vergadering die een dikke 2 uur uitloopt, een dringende deadline die overuren vraagt, een klant die echt alleen bereikbaar is op jouw trainingsavond, een buik- of ander griepje, een onaangekondigd oudercontact, een 10-daagse vakantie als romantisch cadeau van je partner, vrienden die onverwacht op bezoek komen, een hittegolf met ongezonde ozonwaarden of (breek me de bek niet open) 1 of andere blessure die je een aantal trainingen op non-actief zet.

Welke invloed hebben deze al dan niet leuke intermezzo’s op je planning?

1. Je hebt 1 tot 3 trainingen overgeslagen
Bij de meeste trainingsschema’s brei je elke week wat extra kilometers aan je parcours. Vaak wordt dit aan de hand van de 10% -regel berekend. Het belangrijkste na een pauze van 1 à 3 trainingen is dat je gewoon je training verderzet en even voelt wat dat met je doet. Heb je na deze iets grotere afstandssprong geen last? Prima, dan laat je conditie het toe om je schema gewoon verder te zetten. Merk je dat het moeilijk wordt? Even een stapje terug en als je lijf er (na enkele weken) terug helemaal klaar voor is, misschien eens proberen of je de gemiste kilometers hier en daar aan een training kan bijplakken. Kwestie van de per week geplande totaalafstand in de benen te krijgen.

Op zich is het trouwens geen drama om enkele loopsessies te missen. Verstandig opgebouwde schema’s houden immers rekening met onverwachte spelbrekers.

2. Je miste 1 à 2 weken
Afhankelijk van wanneer deze onderbreking in je trainingstermijn plaatsvindt, is het misschien nodig om je einddoel te herformuleren. Het verstandigste is om je schema verder te zetten op de plaats waar je geëindigd bent en rustig aan terug op te bouwen. Heel normaal dat je een inhaalbeweging wil doen, maar dit houdt een te groot risico op een terugval in. Vooral als de reden een gezondheidsprobleem was, moet je ervoor zorgen dat je echt 100 % hersteld bent want voor je het goed en wel beseft, beland je anders in de onderstaande categorie…

3. Je ligt meer dan 3 weken in de lappenmand
Als je in deze groep zit, is de kans groot dat je een blessure liep (of een maand op je lui gat op de Bahama’s doorbracht, maar die groep negeren we even). In de voorbereiding naar een terugkeer naar je favoriete sport is overleg met je arts noodzakelijk. Samen stellen jullie best een plan op over hoe, wanneer en in welke frequentie je opnieuw mag hardlopen. Om je lichaam opnieuw te laten wennen aan deze inspanningen, kan een fysiotherapeut je aangepaste oefeningen geven zodat de juiste spiergroepen versterkt worden.

Waar je inpikt in je schema heeft natuurlijk te maken met de aard van je blessure. Het is mogelijk dat je kan inpikken op het moment waar je strandde, maar veeleer zal je moeten terugkeren naar een training die comfortabel voelt, ook al bevindt die zich in week 1. Zeer frustrerend, maar als je dan consequent die 10% -regel toepast, is de kans groter dat je zonder overbelasting of andere kwaaltjes je einddoel zal bereiken, ook al vraagt het iets meer tijd dan vooropgesteld.

Neem trouwens van mij aan, als je je einddoel bereikt, krijg je allerlei vragen (Wat is je tijd? Hoe ver was de afstand? Wat is je gemiddelde snelheid? De hoeveelste op de rangschikking ben je?...) maar ‘Hoelang heb je daar nu voor getraind?’ komt zeer zelden voor. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten