maandag 1 april 2019

Laatste dagen voor de marathon: 8 tips

Zondag 7 april - Marathon van Rotterdam
Zondag 7 april  is het zo ver: het startschot klinkt dan voor de vele duizenden lopers die na een lange voorbereiding in Rotterdam van start gaan. We hebben hier voor jou een checklist voor een soepele start en finish. Uiteraard ook prima te gebruiken voor elke andere (halve) marathon of spannende wedstrijd.

Race day checklist
Reken maar dat je de ochtend van de marathon niet jezelf bent. Zenuwen. Vergeetachtig. Stress. Onzekerheid. Noteer dus vooraf, bijvoorbeeld in je mobiele telefoon, een checklist van zaken die je nodig hebt op de verschillende momenten die dag. En stop deze ruim op tijd in de juiste tas.

1. Mee naar de start:
-  start nummer
-  geld (papiergeld, geen munten)
-  speldjes of iets dergelijks (om je bib vast te maken)
-  voldoende eten en drinken tot aan de start én tijdens de marathon
-  regenjas, poncho of vuilniszak om droog te blijven tot aan de start
- ( oude) kleding om warm te blijven tijdens het wachten (deze worden na afloop vaak ingezameld voor daklozen: win-win dus)
Optioneel
-voorgeschreven medicatie
-deelname informatie over de marathon (locatie, waar bib nummer ophalen, enzovoort)
-identificatie (paspoort of rijbewijs)
-opgeladen telefoon of andere muziekspeler en koptelefoon/oortjes
-mobiele telefoon

2. Outfit strategie
Draag geen gloednieuwe kleding, sokken, schoenen of andere items tijdens the day. Het klinkt zo logisch. Maar je zult niet de eerste loper zijn die enthousiast iets op de beurs koopt, en dit de volgende dag meteen draagt. Leg de avond ervoor (zie tip 1) je outfit klaar. Dit geeft rust.
Basis outfit:
- hardloopschoenen (uiteraard de schoenen waar jij je lange afstanden op getraind hebt)
- sokken (idem, jouw fijnste long distance sokken)
- short en/of hardlooptights
- sportbeha voor de dames
- hardlooptop/shirt

3. Je steun en toeverlaat
Stop je hardloopschoenen in je handbagage. Je moet er niet aan denken dat na maanden van training op je trouwe hardloopschoenen, je ruimbagage zoekraakt of te laat aankomt.

4. Optionele (outfit)items
- (regen)jack
- muts/pet
- handschoenen
- zonnebril
- zonnebrand

5. After care
Na afloop staan fans, familie en vrienden je natuurlijk trots op te wachten. Pak voor hen een tas in met een schone outfit: compleet van beha tot en met droge sokken. En ook al lijkt het niet echt koud die dag, zorg tóch dat het warme items zijn. Je lijf heeft zoveel gegeven dat je ondanks het (na)zweten het misschien onverwachts koud krijgt. Kies bijvoorbeeld voor een functioneel en mooi jack dat je warm houdt. Ook fijn als je nog energie overhebt om jouw overwinning onmiddellijk ergens te vieren. Extra tip: stop ook wat te eten, drinken, een handdoek en een deo in de tas.

6. Verzorg jezelf goed
Gevoelige tepels, dijbenen of voeten? Denk even na of je één of meer van deze items vooraf of na afloop nodig hebt en leg ze klaar in de juiste tas voor het juiste moment.
vaseline of een ander product tegen ruwe plekjes
- zakdoekjes/tissues
- pleisters
- massageolie
- pijnstillers

7. Anti-stress
Stippel je route naar de start van de marathon uit
zet de avond van tevoren twee wekkers en/of vraag om een wake-up call
kijk niet de hele tijd op de website van de marathon (dit maakt je misschien nog zenuwachtiger)
Bewaar die megaburger of -friet voor na afloop, geen junkfood voor de race! Dit zit vol troep en andere chemische stoffen waar je lijf echt niet op zit te wachten
Ga de twee nachten vóór de laatste nacht voor de race bijtijds naar bed. Dan heb je vast wat slaap ‘gewonnen’. De avond van tevoren slaap je misschien lastig in door de zenuwen.

8. Geniet! (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten