vrijdag 6 september 2019

De 9 beste voedingsmiddelen om vóór een lange wedstrijd te eten

Wat je voor lange wedstrijden is van cruciaal belang om een goede prestatie neer te zetten
Dit zijn volgens de Internationale Atletiekfederatie de beste voedingsmiddelen om de dag(en) en uren voor je geplande marathon te eten.

Wat je voor lange wedstrijden, zoals (halve) marathons eet, is van cruciaal belang om een goede prestatie neer te zetten. Je wil namelijk niet dat maag- en darmklachten je verhinderen dat persoonlijk record te lopen. Vaak worden langeafstandslopers aangeraden hun vezelinname te verlagen voor de wedstrijd. Niets nieuws, maar wat is nu de beste voeding die laag is aan vezels (<10 gr.) en je ook voldoende koolhydraten geeft om glycogeenspiegels op peil te houden? IAAF bestudeerde de voedingspatronen van de meest succesvolle langeafstandslopers en geeft op basis daarvan volgende suggesties:

1.Wit brood
2.'Witte' ontbijtgranen, zoals gepofte rijst
3.Gesuikerde zuivelproducten, zoals verschillende soorten kefir en yoghurt
4.Witte rijst, pasta, noedels en aardappelen. Let er wel op om ze zeker lang genoeg te koken en voorkom dat het zetmeel ervan resistent wordt (laat ze daarom niet afkoelen)
5. Gelei en honing
6.Cake en desserts gemaakt van witte bloem, zoals pudding, en suiker, zoals gelatine
7.Sportdrank, -gels, -repen, ...
8.Vlees, melk, kaas, gevogelte, vis, eieren en andere eiwitproducten kunnen (met mate) toegevoegd worden aan je maaltijden
9.Vermijd fruit en groeten (en al zeker de schil en pitten ervan). Gekookte en bereide varianten kunnen in beperkte mate worden toegevoegd: denk daarbij aan gepureerd fruit, zoals appelmoes of gepureerde groenten, zoals ketchup.

Het best verlaag je je vezelinname zo'n 24 tot 72 uur voor de wedstrijd, afhankelijk van je darmtransit. Experimenteer voorafgaand aan je wedstrijd met de duur van het dieet om zo zelf een optimaal voedingsplan samen te stellen en te weten wat voor jou persoonlijk werkt. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten