dinsdag 31 maart 2020

Hardlopen: een betere conditie is een beter geheugen

De meest belangrijke tip is echter: doe het rustig aan en neem de tijd voor herstel
Oudere mensen wandelen vaak. Dat is gezond, zeker als het in de plaats komt van veel zitten, al of niet achter de geraniums. Steeds meer ouderen gaan nog een stapje verder. Ze gaan rennen. Is dat wel verstandig? Ben je op een gegeven moment niet te oud om te gaan hardlopen?

Is hardlopen beter dan wandelen?
Volgens neuropsycholoog Erik Scherder is bewegen voor ouderen niet alleen noodzakelijk om lichamelijk fit te worden, maar ook om mentaal in conditie te blijven. Wie beweegt, werkt tegelijkertijd ook aan zijn of haar geheugen en aan andere cognitieve functies van het brein. Wandelen is dus prima. Is hardlopen dat ook?

Naarmate mensen ouder worden verliezen zij spierkracht en spiermassa. Daarnaast gaat de conditie van hart en circulatie langzaam achteruit. De maximale hartslag daalt. Vooral bij vrouwen kan botontkalking een rol gaan spelen bij het lopen. Dit zijn allemaal aspecten die het wandeltempo van ouderen beïnvloeden. Door middel van onderzoek is geconcludeerd dat een verslechterd wandelvermogen en een verlaagd wandeltempo bij ouderen een belangrijke voorspeller is van de levensverwachting. De vraag die zich dan gelijk opwerpt is: hoe houd je het tempo er als oudere een beetje in? Het antwoord is misschien verrassend: een van de effecten van hardlopen is dat het tempo van wandelen bij ouderen verhoogd wordt. Hardlopen zorgt er dus voor dan het wandelen beter wordt. Of dit ook betekent dat de levensverwachting stijgt, is niet onderzocht, maar dat lijkt wel voor de hand te liggen.

Waar moet je als oudere op letten bij hardlopen?
Hardlopen in combinatie met krachttraining is voor ouderen een prima manier om het verlies van spiermassa tegen te gaan en de conditie van hart en circulatie te verbeteren. Daarnaast heeft het ook een positief effect op het immuunsysteem. Dat immuunsysteem heb je als oudere hard nodig als afweer tegen ziektes.

Het is echter zeer onverstandig om zomaar te beginnen met hardlopen. Vooral als je nog nooit aan hardlopen hebt gedaan of al lange tijd niet meer actief hebt gesport.
Stap 1: breng een bezoek aan de huisarts. Laat controleren of het voor jou wel verstandig is om te gaan hardlopen.

Een goede voorbereiding voor het hardlopen is altijd noodzakelijk, en bij ouderen is dat zeker het geval. Zoek een sportschool, personal trainer of fysiotherapeut om je te begeleiden. Zorg voor een goede voeding met veel groenten, fruit, volkoren producten, peulvruchten en een keer per week vette vis, zoals zalm. Kies een paar goede sportschoenen. Wat zijn beste hardloopschoenen? Dat is vaak ook een kwestie van persoonlijke smaak. Vraag eventueel advies aan de trainer of de fysiotherapeut die voor de begeleiding zorgt. Dat geldt ook voor een hartslagmeter. Een hartslagmeter is voor een oudere die gaat hardlopen noodzakelijk, omdat de maximale hartslag van ouderen met het stijgen van de leeftijd omlaag gaat. Je moet je eigen hartslag dus goed in de gaten houden. Te snel lopen of te intensief trainen en daardoor een te snelle hartslag krijgen is niet de bedoeling.

Belangrijk voor oudere hardlopers is om goed in balans te zijn tijdens het hardlopen. Om je core stability te verbeteren, is krachttraining zeer geschikt. Ga hier ook mee aan de slag in een sportschool of onder begeleiding van een fysiotherapeut. De meest belangrijke tip is echter: doe het rustig aan. Neem de tijd voor herstel. Ga hardlopen, maar doe het in jouw tempo. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten