vrijdag 13 maart 2020

Vijf praktische tips om blessures te voorkomen

5 tips voor blessurepreventie
Wist je dat je als recreatieve loper zelf – snel en effectief – aan blessurepreventie kunt doen? Met deze vijf handige tips van sportfysiotherapeut Leonie Engelaar kun jij direct aan de slag.

1. Oefen op stabiliteit en kracht
Werk aan je core. Door je rompspieren te verstevigen voorkom je klachten in je (onder)rug, hamstrings en liezen. Daarnaast is trainen op stabiliteit in je enkels heel belangrijk om de kans om door je enkel te gaan te minimaliseren. Train minimaal twee keer per week - 15 tot 20 minuten per keer - om je stabiliteit en kracht te vergroten.

2. Doe rondom elke training een dynamische warming up en cooling down
Hoe intensiever de training, des te belangrijker een goede warming up en cooling down wordt. Vooral bij een intervaltraining krijgen je spieren en pezen nogal wat te verduren. Zorg er dus altijd voor dat je je spieren goed opwarmt.

3. Bouw je training zorgvuldig op en breng variatie aan
Ga nooit te hard van start. Bouw je doelstellingen altijd rustig op. Werk op een effectieve manier aan je conditie en minimaliseer de kans op blessures. Effectief en verantwoord hardlopen? Dát kan met de hardloopschema’s van Hardlopen.nl. Verder is het van belang om te variëren in de ondergrond. Als je het hardlopen afwisselt op asfalt en onverharde ondergronden, zoals gras, bos en zand, belast je je gewrichten en spieren gevarieerd. Zo train je je balans om goed te kunnen (blijven) schakelen op verschillende ondergronden.

4. Let op je lichaamshouding
Wees je bewust van je lichaamshouding en looptechniek. Dit klinkt logisch, maar wordt nog wel eens vergeten. Juist bij vermoeidheid gaan hardlopers vaak ‘sloffen’ met de voeten of naar de grond kijken, wat de kans op blessures sterk verhoogt. Met kleine aanpassingen in je houding en techniek kunnen je prestaties snel verbeteren. Door naar voren te kijken creëer je bijvoorbeeld minder druk op je kuiten en achillespezen tijdens het hardlopen.

Weet je niet precies wat jouw hardloophouding en -techniek is en hoe je deze kunt verbeteren? Via een atletiekvereniging kun je je houding laten analyseren en krijg je praktische tips. Als je zelf al weet waar je op moet letten, vraag dan je loopmaatje om feedback op je houding.

5. Schaf hardloopschoenen op maat aan
Ga naar een gespecialiseerde hardloopzaak om je looppatroon via video-opnames te laten analyseren. Hardloopschoenen moeten een perfecte pasvorm hebben, stabiel zijn, schokdemping geven en passen bij jouw individuele looppatroon en voetafwikkeling. 

Door deze vijf tips toe te passen bereik je pure winst: minder kans op blessures (en de bijbehorende frustratie) en je blijft conditioneel sterk! (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten