dinsdag 12 mei 2020

Dit zijn de voordelen van squats voor hardlopers

De squat is een oefening die voornamelijk de hamstrings, heupen, quadriceps en bilspieren versterkt
Als hardloper moet je sterke, gezonde benen hebben om op een probleemloze manier je kilometers te maken. Squatten is een goede manier om dat voor elkaar te krijgen. Echter, hardlopers houden er niet van om een hardloopdag op te geven voor een krachttraining. Toch is het te overwegen om het verdriet over de gemiste kilometers voor lief te nemen en regelmatig diep door de knieën te gaan voor een setje squatoefeningen. Hoe je dat doet? Dat vertellen we je hieronder.

De voordelen van squats
De squat is een oefening die voornamelijk de hamstrings, heupen, quadriceps en bilspieren versterkt. Dat zijn grote spieren die belangrijke zijn voor hardlopers. Wanneer deze spieren sterk en functioneel zijn, loop je minder kans geblesseerd te raken. Want sterke benen zijn gezonde, snelle benen.

Naast het versterken van de belangrijkste spiergroepen die tijdens het hardlopen worden gebruikt, heeft squatten een heleboel andere voordelen. Een juist uitgevoerde squat vereist een zekere mate van beweeglijkheid, en dat kan resulteren in een meer efficiënte pas. De krachtoefeningen zijn in eerste instantie gericht op het versterken van de bil- en beenspieren, maar dragen ook bij aan een sterkere core. Tijdens een squat met gewichten in de nek moeten de buikspieren harder werken dan bij de plank-oefening. De rompstabiliteit die dat oplevert is essentieel voor blessurepreventie, een betere loopeconomie en persoonlijke records.

Nu we het toch over blessurepreventie hebben: squats met gewichten is een veeleisende oefeningen waarbij het gehele lichaam actief is. Dit zorgt voor extra aanmaak van bepaalde hormonen – zoals testosteron en menselijk groeihormoon – die cruciaal zijn voor het herstelproces.

Hoe moet je squatten
Ga je beginnen met squatten? Let allereerst op de juiste bewegingsuitvoering om blessures aan rug of knieën te voorkomen. Zet je voeten net iets breder dan heupbreedte, de tenen iets naar buiten wijzend. De armen zijn gebogen en gekruist voor de borst, de handen tegen de borst gedrukt voor de balans. Begin de beweging door je heupen naar achteren te duwen en buig vervolgens de knieën om zo ver mogelijk naar beneden te zakken, alsof je op een onzichtbare kruk gaat zitten. Je rug blijft recht, je gewicht drukt grotendeels op je hielen. Kom terug omhoog naar de startpositie vooral door de inzet van je bilspieren.

Verschillende soorten squats
Er zijn verschillende varianten van de squat geschikt voor hardlopers. Als je er geen ervaring mee hebt, dan kun je het beste beginnen met squats waarbij je alleen je lichaamsgewicht gebruikt. Zo kun je de beweging perfectioneren voordat je met gewichten gaat werken. Pas als je de juiste uitvoering zonder gewicht onder de knie hebt, kun je gaan werken met extra gewicht op de schouders. Gaat dat probleemloos, dan kun je meer complexe squat-varianten doen, zoals een front-squat of een squat waarbij je het gewicht boven je hoofd houdt. Naarmate je ervaring toeneemt kun je een verscheidenheid aan squats in je programma opnemen om op verschillende manieren sterker te worden en de flexibiliteit te verbeteren.

Het squatten voor hardlopers heeft niet als doel om het uithoudingsvermogen te verbeteren, daar zijn de hardlooptrainingen voor. Evenmin moet je onder de halters kruipen voor hypertrofie, omdat het extra gewicht van de nieuwe spiermassa je uiteindelijk zal vertragen. Om sterker te worden zonder de spieren veel dikker te maken moet je squatten met redelijk zware gewichten, en weinig herhalingen per serie doen. Beginners kunnen drie series van 10 herhalingen doen met alleen hun lichaamsgewicht. Meer ervaren hardlopers doen bijvoorbeeld vier series van drie herhalingen met een zwaar gewicht.

Wanneer moet je squatten
Omdat de squat een complexe en veeleisende beweging is, is het een oefening die altijd gedaan moet worden na een hardlooptraining – dus niet ervoor – of op een dag waarop je niet hardloopt. Meestal zal de squat onderdeel zijn van een uitgebreide krachttraining met meer oefeningen, bijvoorbeeld in een sportschool. Dit soort trainingen kun je het best doen op zware hardloopdagen, bijvoorbeeld na een snelle intervaltraining of een lange duurloop. Zo houd je de zware dagen zwaar en de evenzo belangrijke gemakkelijke dagen gemakkelijk.

Voor hardlopers volstaat het om twee krachttrainingen in de week te doen. Als je nog bezig bent om de techniek te leren – zonder extra gewichten – dan kun je in feite na elke hardlooptraining een aantal squats doen. Je kunt ze combineren met andere oefeningen, bijvoorbeeld voor de core. Des te zwaarder de squat, des te zorgvuldiger moet je het inpassen in je trainingsweek.

Alternatieve voor de squat
Als je een blessure hebt, of een ander probleem waardoor je niet goed door de hurken kunt zakken, schiet dan niet in de stress omdat je geen squats kunt doen. Er zijn gelukkig goede alternatieven, zodat je hardloopcarrière niet in gevaar zal komen. Je kunt bijvoorbeeld lunges doen, twee- of eenbenige deadlifts of soortgelijke oefeningen. Dat zijn evenzo goede oefeningen om de bilspieren, de hamstrings, de heupen en de quadriceps te versterken.

Statistieken leren ons dat tot 70 procent van de hardlopers jaarlijks met een blessure te maken heeft. Krachttraining blijkt een van de meest effectieve strategieën voor blessurepreventie te zijn, met de squat in de hoofdrol. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten