zaterdag 2 mei 2020

Wanneer zullen er weer wedstrijden gelopen worden – en hoe zien die er dan uit?

Loopevementen zullen eenvoudiger worden
Tot 1 september staan er in Nederland sowieso geen loopevenementen op de agenda, maar wanneer komen loopwedstrijden wereldwijd weer terug? Loopevenementen in de anderhalve meter maatschappij, hoe zien die eruit? En, zo zullen veel lopers zich afvragen: gaan de grote najaarsmarathons wel door? Het korte antwoord op die laatste vraag: dat weet niemand.

Over de New York City Marathon (1 november) zegt woordvoerder Chris Weiller: ‘De situatie verandert zo snel dat het moeilijk te voorspellen is waar het naar toe gaat. Hij staat voorlopig nog gewoon op de planning.’ De Berlijn Marathon (27 september) is al wel geschrapt. En de race director van de London Marathon gaf onlangs toe dat hij twijfelt of de (verplaatste) marathon op zondag 4 oktober wel door zal kunnen gaan. De TCS Amsterdam Marathon heeft inmiddels het volgende statement op de website geplaatst: ‘Het is zeer begrijpelijk dat er op dit moment veel vragen zijn over het wel of niet doorgaan van de TCS Amsterdam Marathon. Vooralsnog gaat het evenement door. Wel houden we er rekening mee dat er aanpassingen nodig zullen zijn. Samen met onze partners en alle betrokken instanties doen wij er op dit moment alles aan om tot creatieve oplossingen te komen, zodat de TCS Amsterdam Marathon op een veilige en verantwoorde manier kan plaatsvinden. Er wordt daarbij gekeken naar alle aspecten van het evenement: van het vervoer tot en met de verzorging langs het parcours en van de inrichting van de start tot en met de spreiding van deelnemers. Een kleiner aantal deelnemers behoort tot de mogelijkheden. Nadat wij meer duidelijkheid hebben, laten wij dit uiteraard zo snel mogelijk weten.’

Grotere evenementen kunnen ook afgelast worden door factoren die wel coronagerelateerd zijn, maar niet per se de besmettingsdreiging zelf betreffen. Zo meldde Japan Running News dat twee Japanse marathons (gepland voor oktober) mede zijn afgelast door zorgen over de economische impact van de coronamaatregelen op sponsoren.

Welke wedstrijden zullen het eerst terugkeren?
Kleine wedstrijden zullen het eerst hervat worden, daar zijn alle deskundigen in een rondvraag van onze Amerikaanse Runner’s World collega’s het wel over eens. Waarbij het gevaar dreigt dat die kleine lokale wedstrijden, plotseling overspoeld worden met lopers uit het hele land, die wel weer toe zijn aan een wedstrijdje.

In Amerika zullen ook veel ogen gericht zijn op de Boston Marathon, die werd verplaatst van 20 april naar 14 september. Toen het uitstel op 13 maart werd aangekondigd, leek medio september ver weg. Inmiddels lijkt een wedstrijd met 30.000 deelnemers voor sommige mensen een utopie.

‘Als we in het najaar nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, zie ik niet hoe écht grote evenementen door kunnen gaan,’ zegt Mike Spinnler, organisator van de JFK 50 Mile in Maryland (VS), een ultraloop met zo’n duizend deelnemers per editie.

Hoe zullen de evenementen eruit zien?
'De basisgedachte zal zijn: geef de deelnemers meer tijd en ruimte,’ zegt Steve Lastoe, van NYCRUNS, organisator van zo’n 30 wedstrijden in New York. 'Je biedt meer tijd voor het ophalen van de startnummers en je trekt meer tijd uit voor het evenement zelf.'
Weinig Amerikaanse organisatoren verwachten niet dat lopers zullen moeten bewijzen dat ze infectievrij zijn. Lastoe zegt dat hij temperatuur van de deelnemers kan laten meten voordat ze toegang hebben tot de start. Maar dat kost tijd en er is heel veel ruimte nodig voor de honderden controles, met behoud van de onderlinge afstand. Bovendien zegt verhoging niet alles.

Alle Amerikaanse deskundigen rekenen op veranderingen van de start. Hoewel niemand verwacht dat duizenden lopers in het najaar van 2020 weer tegelijk in een startvak zullen staan, is een gedachte-experiment van het Amerikaanse blad Popular Mechanics vóór de Los Angeles Marathon in maart in dit verband wel interessant. Als alle 19 duizend deelnemers bij de start 1,8 meter afstand van elkaar zou moeten houden (‘six feet’), zou het startvak op een vierbaansweg zo’n 6 kilometer lang moeten zijn, berekende het tijdschrift.

Kleine startgolven of een doorlopende start
Wedstrijdorganisatoren denken nu vooral aan meerdere kleine startgolven of een doorlopende start, waarbij deelnemers bijvoorbeeld een uur de tijd hebben om te starten. Deze veranderingen zouden het mogelijk maken een wedstrijd met een paar honderd mensen te houden, zelfs als bijeenkomsten van meer dan 50 mensen nog steeds ontmoedigd worden, omdat elke startgolf als een eigen bijeenkomst zou kunnen worden beschouwd.

Zelfs als grotere startgroepen mogelijk worden, is er nog steeds een fysieke limiet aan de grootte van evenementen. Als je een wedstrijd met 1000 personen wil organiseren, met startgolven van 200 deelnemers, waar wachten de resterende 800 lopers dan veilig, terwijl de eerste golf aan de start staat? Moet je naast verschillende starttijden, ook aan verschillende startlijnen gaan denken?

Afstand houden tijdens de wedstrijd
Afstand houden bij de start is nog vrij goed te organiseren, afstand houden tijdens de wedstrijd zelf is een stuk lastiger. Allereerst is er de ruimtekwestie. Zoals velen van ons de afgelopen weken hebben geleerd, heb je veel ruimte nodig om te hard te lopen als je iedereen op minstens 1,5 meter afstand moet houden.

Lopers zoeken elkaar van nature op onderweg, al was het maar op te schuilen voor de wind. En ze spugen vaak ook nog van alles uit onderweg. 'Alle dingen die we niet mogen doen vanwege het virus, gebeuren tijdens wedstrijden voortdurend,’ zegt Leslie Billowitch. voorzitter van de Lehigh Valley Road Runners in Pennsylvania (VS).

Organisatoren worstelen met het vooruitzicht social distancing af te moeten dwingen tijdens een evenement. Lastoe: 'Mensen die samen willen lopen, vooral met vrienden, zijn erg moeilijk te ontmoedigen. Misschien moet de wedstrijd dan beginnen met een strenge toespraak waarin je nog eens op de gevaren wijst.’

Hoe zit het met drankposten?
Net als bij de start (en vrijwel alle andere onderdelen van de wedstrijd) denken Amerikaanse wedstrijdorganisatoren hier nog over na. De laatste race die Lastoe organiseerde was een 5 en 10 km op 8 maart, toen coronavirus langzaam het belangrijkste gespreksonderwerp begon te worden in New York. Hij maakte de drankposten twee tot drie keer zo lang als normaal, zodat er minder drukte zou ontstaan. Dat model wordt door meer organisatoren overwogen.

Ook wat er op die tafels zal staan, is onderwerp van gesprek. Een bekertje aanpakken van een vrijwilliger zit er waarschijnlijk niet in. Sommige organisatoren overwegen verzegeld flesjes water, maar die aanpak heeft nadelen in een sector die ook probeert milieuvriendelijk te zijn. Organisaties zouden ook drankposten kunnen schrappen; lopers zouden dan zelf hun bevoorrading moeten meenemen onderweg, maar daar zitten ook juridsche (aansprakelijks) haken en ogen aan.

Hardloopevenementen zullen na de wedstrijd er heel anders uitzien
‘Soms wil je dat lopers snel weggaan na een wedstrijd en dit zou zeker zo’n moment kunnen zijn,’ zegt Lastoe. Festivals, met kraampjes en muziek, na afloop van een loopevenement lijken de komende maanden dan ook onwaarschijnlijk. Wedstrijdmedailles zouden per post verstuurd kunnen worden – of ergens kunnen hangen waar je er zelf één kunt pakken.

Loopevementen zullen eenvoudiger worden. 'Het zal eens beetje zijn zoals de wedstrijden in de jaren ‘70 en ’80,’ zegt Jean Knaack, voorzitter van de Road Runners Club of America (RRCA). 'Maar hopelijk met betere kleding.’ (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten