Op een natuurlijke wijze genoeg van deze vitamine binnen krijgen is niet moeilijk |
De antioxidantwerking van vitamine C brengt ook veel voordelen met zich mee. 'Lopers hebben vaak meer kans op oxidatieve schade vanwege het hogere trainingsvolume', zegt sportvoedingsdeskundige Amy Goodson, R.D., C.S.S.D. Voldoende inname van vitamine C helpt het bestrijden van schade veroorzakende radicalen en vermindert het risico op chronische gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en kanker.
Gelukkig is het vrij eenvoudig
om de aanbevolen dagelijkse dosis van vitamine C, 90 mg voor mannen en 75 mg
voor vrouwen, binnen te krijgen. Groenten en fruit zijn meestal de beste
bronnen voor je dagelijkse portie vitamine C. Hieronder vind je 8
voedingsmiddelen die bomvol vitamine C zitten.
1. Rode paprika
Vitamine C per portie: 150 mg
per 100 gram, rauw
Eten: Combineer paprika's met
een ijzerbron voor je ideale maaltijd na het lopen. Ga bijvoorbeeld voor
paprika met roerbakvlees of ga voor taco's met paprika en zwarte bonen.
'Vitamine C stimuleert de opname van ijzer en veel hardlopers hebben vaak
moeite met het binnen krijgen van genoeg ijzer, een goede combinatie dus', zegt
Fear.
Goed om te weten: Een groene
paprika heeft veel minder vitamine C. Per 100 gram heeft een groene paprika
maar 71 mg vitamine C, dus kies verstandig.
2. Sinaasappels
Vitamine C per portie: 70 mg
in een middelgrote sinaasappel
Eten: Eet een sinaasappel 30
tot 60 minuten voordat je gaat hardlopen voor een snelle energieboost. 'Een
sinaasappel is een goede snack voordat je gaat hardlopen, omdat die vol
vitamine C zit en licht verteerbare koolhydraten bevat', zegt Fear. Liever een
glaasje sinaasappelsap? Je krijgt dan ongeveer net zoveel vitamine C binnen,
maar het bevat bijna twee keer zoveel calorieën en geen vezels.
Goed om te weten: Ga op zoek
naar een sinaasappel die stevig en zwaar aanvoelt ten opzichte van zijn
formaat, dit zijn (meestal) de sappigste.
3. Kiwi's
Vitamine C per portie: 64 mg
per middelgrote kiwi
Eten: Net als sinaasappels
zijn kiwi's een ideale snack voordat je hardlopen, door de licht verteerbare
koolhydraten. Ook kan je stukjes kiwi toevoegen aan je kom havermout of kwark.
Goed om te weten: Een kiwi is
rijp wanneer je een lichte druk voelt als je hem met je duim indrukt. Als de
kiwi nog keihard aanvoelt, laat hem dan nog een dag of twee liggen.
4. Broccoli
Vitamine C per portie: 75 mg
per 100 gram, gekookt
Eten: Voeg rauwe broccoli toe
aan een roerbak maaltijd of probeer eens geroosterde broccoli. Het opgeblazen
gevoel wat weleens gepaard gaat met het eten van broccoli komt pas na 4 tot 8
uur. Het is dus geen probleem om de ochtend na een broccoli maaltijd te lopen,
mits je wel vroeg in de avond hebt gegeten.
Goed om te weten: De
hoeveelheid vitamine C in bevroren broccoli is bijna identiek aan verse
broccoli.
5. Aardbeien
Vitamine C per portie: 60 mg
per 100 gram
Eten: Gebruik ze om je
havermout, yoghurt of smoothies zoeter te maken. 'De snel verteerbare
koolhydraten maken aardbeien tot een geschikte energiebron voordat je gaat hardlopen',
zegt Goodson. Wanneer je voor een langere of snellere training gaat, combineer
de aardbeien dan met crackers of volkorenbrood met een laagje pindakaas. 'Zo
krijg je meer calorieën, koolhydraten en eiwitten binnen en heb je meer energie
voor je training', zegt ze.
Goed om te weten: Kleur is het
beste teken van rijpheid, dus zoek naar de roodste aardbeiden die je kan
vinden. Zie je alleen bleke aardbeien? Kies dan voor een ander fruit, aardbeien
worden niet rijper nadat ze geplukt zijn.
6. Spruitjes
Vitamine C per portie: 48 mg
per 44 gram, gekookt
Eten: Geroosterde spruitjes
kun je met van alles combineren om zo een lekkere en voedzame maaltijd op tafel
te zetten. 'Je kan spruitjes, net als broccoli, beter niet vlak voor je
training eten, omdat het nog wel eens kan leiden tot een opgeblazen gevoel',
zegt Goodson. Eet het daarom vroeg in de avond wanneer je de volgende ochtend
gaat lopen.
Goed om te weten: Kies,
wanneer het kan, altijd spruiten aan stam boven de spruitjes in zak, want de
spruiten aan stam blijven langer vers.
7. Grapefruit
Vitamine C per portie: 39 mg
per half stuk fruit
Eten: 'Grapefruit heeft een
hoog watergehalte en naast dat het je veel vitamine C levert, helpt het je ook
om goed gehydrateerd te blijven', zegt Goodson.
Goed om te weten: Behandel de
grapefruit net als een tomaat of perzik. Hoewel de dikke schil er stevig uit
ziet, is de grapefruit vatbaar voor zachte plekken waardoor ze sneller zullen
bederven.
8. Tomatensap
Vitamine C per portie: 80 mg
per 100 ml
Eten: Neem een glas tomatensap
naast je roerei of omelet in de ochtend.
Goed om te weten: Sommige tomatensappen
in flessen bevatten veel natrium, dus controleer het etiket voordat je een fles
koopt. Kies voor een fles zonder toegevoegd zout, of maak thuis je eigen
tomatensap met een blender. (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten