dinsdag 11 augustus 2020

8 punten om af te vinken vóór je lange duurloop

Snelheid is niet belangrijk
Zo, klaar voor een fijne stevige duurloop? Dan is dit een handige checklist voordat je gaat lopen.

1 – Goed drinken
Het maakt zeker uit of je training een duurloopje is of een lange duurloop. Maak je er echt een stevige training van dan kun je maar beter de dag van tevoren beginnen met drinken. Je ziet het goed, je voorbereiding voor de lange of de lange en intensieve training begint 24 uur eerder. Drink in ieder geval 2 liter water de dag ervoor. Op de dag zelf is het een geval van goed luisteren naar je lichaam. Teveel water is niet goed. Er zijn gevallen van overlijden bekend omdat in een kort tijdsbestek, enkele uren, meerdere liters water werden gedronken. Vocht heb je nodig als hardloper maar pas op dat je niet teveel in een korte tijd drinkt.

2 – Check je kleding en schoenen
Niets zo vervelend als je goed getimed op weg wil maar je mist je fijne trainingsshirt. Of je kunt je trailschoenen niet vinden en laat je die nu net nodig hebben. Check even de dag voor je training hoe het zit met schoenen, broek, pet, maar ook je gadgets. Heel fijn als je sporthorloge is opgeladen. Anders krijg je halverwege dat piepje dat de batterij er mee gaat ophouden. Net als jij je kilometertijden goed wil vastleggen.

3 – Zondag of toch zaterdag?
Sleuteltrainingen zijn het. Die lange of intensieve trainingen die je echt weer een stap hoger brengen. Je weet ook dat die trainingen vermoeiend zijn. Het weekend is favoriet om te trainen. Zal je maandag last hebben van de training van zondag? Misschien kun je dan beter switchen naar de zaterdag. Kun je zondag lekker bijkomen en ben je maandag weer fris op je werk.

4 – “Ik moet door”
Zeker bij de lange trainingen moet je het ego even uitschakelen aan het begin. Loop gewoon die eerste 2 tot 3 kilometer in. Snelheid is niet belangrijk. Je hoeft echt niet meteen weg te sprinten. Als je er goed in zit, dan mag dat stemmetje dat roept om snelheid weer wat ruimte krijgen. Met een rustige opbouw boek je meer rendement in je training. Je houdt een goed gevoel over aan deze training.

5 – Stress weg rendement hoog
Steeds vaker zie je bij trainers dat ze er voor zorgen dat hun lopers geen stress ervaren. No worries. Zonder zorgen een training ingaan maakt dat je makkelijk loopt. Het leegmaken van je hoofd in de training gaat ook een stuk sneller. Dat is nu net wat heel veel lopers zo lekker vinden aan hardlopen. Abdi Nageeye vertelde bij de presentatie van de atleten de vrijdag voor de Rotterdam marathon dat Nederlandse lopers altijd stress hebben. Zelfs bij trainingen in de ochtend in Nederland moet het schema klaar liggen. “Relax, ik ben net wakker,” liet de atleet weten die twee dagen later de snelste Nederlander ooit in Rotterdam werd.

6 – De blaar
Dat was toch voor de liefhebbers van de hardloopsport een vervelend moment. Je ziet Choukoud uitstappen na 30 kilometer in de Rotterdam marathon van 2017. Nu is het een sporthistorisch moment geworden want een blaar door relatief nieuwe schoenen bleek de oorzaak. Ga je echt ver, bedenk dan ook of je blaren krijgt, of schuurplekken door kleding. Niet fijn om met pijn en rode plekken rond te lopen. Een paar voorzorgsmaatregelen doen wonderen.

7 – Lach
Vertrek met een lach op je gezicht. Van leuke dingen ga je lachen maar het werkt ook andersom. De lach maakt je ontspannen en open. Je zal vanaf het begin genieten van je training.

8 – De beloning
Ook al heb je geen professionele coach, je mag wel even tegen jezelf zeggen “goed gedaan, weer een stap verder”. Een beloning mag dan wel. Dat kan iets lekkers zijn. Misschien spreek je met jezelf wel af dat als een speciale training goed gaat je daarna inschrijft voor een mooie wedstrijd. Dat is toch zeker een mooie beloning. Daar ga je goed van trainen. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten