zaterdag 15 augustus 2020

Last van je schouders tijdens trainingen?

Last van de schouders kom je meestal tegen bij beginnende hardlopers
Zijn de spieren rond je hals en schouders pijnlijk of geïrriteerd tijdens je trainingen Vervelend, het zit je soms zelfs echt in de weg. Maar je kunt er wat aan doen? Vijf tips om die pijnlijke gevoelens zoveel mogelijk weg te halen. Het betekent ook een verbetering van je trainingen. Dat is toch een mooi voordeel.

Je komt het meestal tegen bij beginnende hardlopers. Maar het kan ook gewoon de ervaren hardloper treffen. Pijn of irritatie rondom de hals en bij de schouders. Soms niet echt heel pijnlijk maar wel irritant en dat leidt af van het hardlopen. Doe er wat aan. Het lijkt je zomaar te treffen maar dat is het niet. Voor een groot deel zit de oplossing in jezelf.

Vermoeidheid slaat toe
Het heeft niet te maken met hoe goed of slecht je bent. Het zit in je houding die te leiden heeft van vermoeidheid. Je ziet het dan ook bij lopers die veel trainen en net een stapje te ver gaan. De rug- en buikspieren doen niet meer goed hun werk. Door de vermoeidheid loop je wat gebogen. Dan komt het; je laat je hoofd zakken.

Topzwaar
Je denkt, ‘dat is toch niet zo erg’. Je hoofd weegt toch een kilootje of vijf. Dat moet je bij iedere stap mooi rechtop houden. Als je het rechtop houdt is dat de manier waarop het je de minste energie kost. Een hoofd dat naar voren hangt, trekt aan je rug en schouders. Dat bouwt zich op tot irritatie of pijn. Je hebt je probleem te pakken en een deel van de oplossing.

Altijd wat voorover
Door werk achter een computer, door autorijden. Er zijn heel veel dingen die we als normaal beschouwen maar waarbij we vaak wat voorover gebogen zitten. Je legt stress op je schouders en je rug. Het is niet alleen de bovenkant van je rug, het werkt vaak dieper door.

Vijf tips:

1 Train je rug en schouders
Met name core stability oefeningen waarbij je armen en benen strekt kunnen helpen. Je wordt weer geconfronteerd met wat een rechte houding is. Bijvoorbeeld door de oefening waarbij je op handen en voeten leunt. Afwisselend strek je de linkerarm en je rechterbeen en andersom. Het is een rustige maar doorgaande beweging.

2 Kijk naar de horizon
Het is even wennen maar kijk naar de horizon tijdens het hardlopen. Je zal na een tiental of meer seconden weer de neiging hebben om naar het asfalt of het pad te kijken. Corrigeer dat weer. Kijk naar de horizon en je houding is waarschijnlijk al rechter dan je ooit hebt gedaan.

3 Touwtje
Een truc uit de Oosterse verdedigingssporten kun je zomaar goed gebruiken voor je hardloophouding. Als je wandelt of hardloopt, stel je dan voor dat aan de bovenkant van je hoofd, aan je kruin, een dun draadje is bevestigd. Dat draadje trekt zachtjes aan je hoofd. Een beeld dat veel met je doet. Met wat fantasie kun je het draadje bijna voelen. Dit soort oefeningen zorgen voor kleine wonderen in houding.

4 Ontspanning
Heb je echt het gevoel dat je schouders vastzitten? Dan wil je niet meer stress door oefeningen er tegenaan zetten maar juist ontspanning. Ga even liggen op de grond. Plaats een niet al te dik boek onder je hoofd. Je zal de ontspanning in je schouders voelen.

5 Als een kat
Doe deze bekende yogaoefening: de kathouding. Je zit op handen en knieën. Bij de inademing maak je de rug hol. Bij de uitademing maak je de rug bol. Doe het op een zachte manier en het maakt je rug en schouders lekker los. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten