IJzertekort komt veel voor bij vrouwen tussen de 20 en 50 jaar |
Hier bevindt het ijzer zich in
je lichaam
IJzer (Latijn: ferro) is een
mineraal dat we via de voeding binnenkrijgen. Het lichaam bevat vier gram
ijzer. Zo'n dertig procent van die hoeveelheid is als ferritine in lever, milt
en het beenmerg als reserve aanwezig. Het fysiologisch actieve ijzer (zeventig
procent) bevindt zich onder andere in het hemoglobine (Hb) en het myoglobine
(spierweefselpigment).
Kans op ijzertekort is hoger
bij hardlopers
Hemoglobine is de bouwstof van
rode bloedcellen. Dit zijn de cellen die het bloed rood kleuren en zorgen voor
transport van zuurstof. De zuurstof, die via de longen uit de buitenlucht is
opgenomen, wordt in het lichaam door middel van de rode bloedcellen daar gebracht
waar verbranding plaatsvindt. Tijdens het hardlopen is dit vooral in de
beenspieren het geval. Hier is de zuurstof nodig bij de verbranding van
brandstoffen (suikers en vetten), waaruit bewegingsenergie (het hardlopen)
ontstaat.
Zo herken je ijzertekort
Als er te weinig hemoglobine
is en er daardoor te weinig rode bloedcellen zijn, is er minder zuurstof
beschikbaar voor de omzetting van brandstoffen in energie. Dit kan tot uiting
komen in vermindering van het vermogen tot lichamelijke inspanning, snel
vermoeid raken, lusteloosheid en een verminderde weerstand. Men spreekt bij een
te laag Hb van bloedarmoede ofwel ijzergebreksanemie.
Bij duursporters en vooral bij
vrouwen die aan duursport doen, wordt regelmatig een laag hemoglobinegehalte
gemeten. Op dit moment bestaan hier twee verklaringen voor: een absoluut
ijzertekort of een trainingseffect (relatief ijzertekort).
IJzertekort bij hardlopers
De ijzerbehoefte bij
prestatiesporters is hoger. Dit wordt veroorzaakt door extra verlies via zweet
en urine, door een verminderde ijzeropname als gevolg van de lichamelijke
inspanning en doordat er via de ontlasting soms bloedverlies optreedt. Tijdens
het sporten neemt het verlies van ijzer door transpiratie toe. Tot nu toe zijn
maximale verliezen via zweet van 0,4 milligram per liter gemeten.
Andere verklaringen voor een
ijzertekort zijn: afbraak van rode bloedlichaampjes bij aanvang van een zware
trainingsperiode. De structuur van de rode bloedlichaampjes is als gevolg van
die training verzwakt. Tevens kunnen rode bloedcellen in de kleinste
bloedvaatjes van de voeten worden kapot getrapt tijdens het hardlopen.
Vrouwen hebben meer ijzer
nodig
Vrouwen hebben meer ijzer
nodig dan mannen. De dagelijkse behoefte van vrouwen bedraagt vijftien
milligram, terwijl mannen aan negen milligram voldoende hebben. Dit verschil
wordt veroorzaakt door bloedverlies tijdens de menstruatie. Ook gedurende de
zwangerschap, bij het geven van borstvoeding en aan het begin van een
trainingsperiode is de ijzerbehoefte groter. In principe is het lichaam heel
zuinig met ijzer. Veel ijzer dat bijvoorbeeld vrijkomt bij het afsterven van
rode bloedcellen, wordt gerecycled.
Zoveel ijzer moet je per dag
binnenkrijgen
Uit de
voedselconsumptiepeiling van 1992 kwam naar voren dat vrouwen tussen de 20 en
50 jaar per dag gemiddeld 11 mg ijzer binnenkrijgen. Dat is bijna een kwart
minder dan de aanbevolen hoeveelheid. In deze categorie kampte 16% met een
beginnend ijzertekort (bij mannen deed zich dit niet voor). IJzergebreksanemie
trad op bij 4%.
Hetzelfde onderzoek toonde aan
dat 23% van het ijzer wordt geleverd door brood. Vlees en vleeswaren leveren
16%. Uit aardappelen komt 10%, uit niet-alcoholische dranken 8% en uit groente
7%.
Voedingsmiddelen met veel
ijzer
Het is belangrijk voldoende
producten te consumeren, die veel ijzer bevatten. De volgende voedingsmiddelen
bevatten veel ijzer:
-Groene groenten, zoals
artisjok, broccoli, courgette, doperwten, kouseband, postelein, raapstelen,
schorseneren, sla, tuinbonen en venkel. In spinazie zit ook veel ijzer, maar
dit is voor het lichaam slecht opneembaar.
-Grove graanproducten. Hoe
meer volkoren een product is, des te hoger is het ijzergehalte. IJzerrijk zijn
roggebrood, volkorenbrood, havermout, volkoren papsoorten, volkorenbeschuit,
volkorenknäckebröd, gerstvlokken en muesli.
-Peulvruchten, zoals bruine en
witte bonen, erwten, linzen, kapucijners. Minder bekend zijn kikkererwten,
sojabonen, kievitsbonen en adukibonen.
-Vlees en vleeswaren. Rode
soorten leveren het meeste ijzer (vooral bloedworst). Zeer veel ijzer zit er in
orgaanvlees, zoals lever en niertjes. Omdat in deze producten ook veel
cholesterol voorkomt, is het beter ze maximaal eenmaal per twee weken te
nuttigen. Bovendien is de lever bij mens en dier het orgaan waar zich veel
schadelijke stoffen ophopen.
-Noten, die je kan fijnhakken
en/of roosteren en verwerken in bijvoorbeeld puree, salades, groenten en
macaroni.
-Vruchtenlimonades met
verhoogd ijzergehalte (bijvoorbeeld Roosvicee Ferro). IJzerrijke
appel(peren)stroop. Niet alle soorten zijn ijzerrijk. Bij ijzerrijke soorten is
het ijzer toegevoegd, wat je op de verpakking kan lezen.
Opname van ijzer vergroten
Van het ijzer uit vlees en
vleeswaren (het zogenaamde heamijzer) wordt tien tot vijftien procent
opgenomen, van plantaardig ijzer (non-heamijzer) gemiddeld acht procent.
Plantaardig ijzer levert echter een grotere bijdrage aan de voorziening, omdat
de verscheidenheid aan ijzerrijke plantaardige levensmiddelen in de dagelijkse
voeding groter is. Slechts een klein deel van het gegeten ijzer wordt in het
lichaam opgenomen.
Volwassenen nemen gemiddeld
slechts vijf à tien procent ijzer uit de verschillende voedingsmiddelen op. Bij
een ijzertekort neemt de ijzeropname door het lichaam uit het voedsel toe. Bij
bloedarmoede kan dit oplopen naar twintig tot tachtig procent. Niet alleen door
het kiezen van producten waarin veel ijzer zit, is het mogelijk om meer ijzer
op te nemen. Ook door het combineren van sommige voedingsmiddelen in één
maaltijd kan de opname vergroot worden.
Vitamine C helpt bij
ijzeropname
Zo heeft vitamine C, dat voorkomt
in groente, fruit, groentesap en citrusvruchtensap, een gunstige invloed op het
verkrijgen van ijzer uit het voedsel. Een volwassen persoon heeft dagelijks
zeventig milligram vitamine C nodig.
Er zijn ook levensmiddelen die
de ijzeropname kunnen remmen. Dit zijn:
-Koffie en thee (door
polyfenolen). Dit geldt niet voor kruidentheesoorten, zoals kamille-,
pepermunt- of lindebloesemthee. Thee remt de ijzeropname sterker dan koffie.
-Aan de maaltijd toegevoegde
zemelen (door fytaat). Fytaat heeft geen effect op de opname van heamijzer.
-Mogelijk melk, karnemelk,
yoghurt, kaas, kwark en andere melkproducten (door de vorming van
calcium-fosfaat-ijzercomplexen).
Conclusies uit onderzoeken op
dit gebied zijn niet eenduidig. Bovendien gaat het hier om voedingsmiddelen die
niet in onze dagelijkse voeding mogen ontbreken, in verband met de levering van
calcium en vitamine B2.
Wat te doen bij echte
bloedarmoede
Als je vegetarisch eet en/of
als er sprake is van echte bloedarmoede, kan je bovengenoemde producten beter
niet te veel tijdens ijzerrijke maaltijden gebruiken. Kies ze liever als
tussendoortje. Dat wil zeggen minimaal anderhalf uur voor of na deze
maaltijden.
Mocht het zover komen dat
staaltabletten nodig zijn, dan kan je deze het beste met wat citrusvruchtensap
op de nuchtere maag innemen. Neem staaltabletten nooit met melk of
melkproducten in, in verband met de vorming van niet-opneembare
calcium-fosfaat-ijzercomplexen. Gebruik melk en melkproducten ook niet binnen
anderhalf uur voor of na het innemen van staaltabletten. (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten