Naast goed uitrusten is er nog een belangrijk factor om optimaal geprepareerd aan de start te zijn en zo niet een deel van je training weg te gooien: koolhydraten stapelen |
Wat is koolhydraten stapelen?
Wanneer je een hele of halve
marathon (> 90 min) loopt is koolhydraten stapelen erg belangrijk. Je zal
namelijk tijdens de wedstrijd voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van
koolhydraten in je energievoorziening. Hoe harder je loopt, hoe meer
koolhydraten je relatief verbrandt ten opzichte van vet. Het probleem is echter
dat je maar een gelimiteerde voorraad aan koolhydraten op kan slaan in je
spieren en lever. Dit wordt opgeslagen als glycogeen en wordt tijdens het lopen
omgezet in glucose zodat je spieren energie kunnen leveren. Een goed getrainde
loper kan echter maar voor ongeveer een uur aan energie opslaan. Daarom is het
ten eerste belangrijk om goed te eten tijdens de wedstrijd. Zelfs met state of
the art sportvoeding kan je maar 80 gram aan koolhydraten per uur opnemen. Dit
staat gelijk aan 320 kcal per uur. Dit valt in het niet bij de 1500 kcal die je
verbrandt tijdens een halve en de 3000 kcal tijdens de hele marathon. Elke gram
glycogeen die je dus in je spieren gepropt krijgt is mooi meegenomen. Dit krijg
je voor elkaar door in de dagen voor de wedstrijd je koolhydraatinname te
verhogen; koolhydraten stapelen dus!
Hoe stapel ik het beste
koolhydraten?
Koolhydraten stapelen is niks
anders dan het percentage koolhydraten in je voeding verhogen. Dit betekent
echter niet dat je meer moet gaan eten; het aandeel eiwitten en vooral vetten
moet juist omlaag. Ook minder je je vezelinname en eet je dus in tegenstelling
tot normaal minder groente en fruit, en witte pasta en rijst in plaats van de
volkorenvarianten. Dit omdat vetten en vezels meer tijd kosten om te verteren
en je zo voorkomt dat er maag- en darmproblemen optreden tijdens de wedstrijd.
Ook is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te zijn. Drink dus ook genoeg
vocht in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd en ’s ochtends voor de
wedstrijd.
Pasta met tomatensaus
Vroeger werd er vaak een
zesdaagse methode gehanteerd waar op de eerste drie dagen de koolhydraatinname
veel lager lag en de laatste drie dagen deze flink verhoogd werd. Deze eerste
fase blijkt echter niet per se nodig te zijn; 2-3 dagen voor de wedstrijd je
koolhydraatinname verhogen naar zo’n 70% van het totaal aantal calorieën is
voldoende. Dit zou ongeveer 8-9 gram per kilo lichaamsgewicht moeten zijn. Als
je 70 kg weegt is dit dus 560-630 gram koolhydraten oftewel 2240-2520 kcal.
Daarom is het beperken van je eiwit- en vetinname ook belangrijk; naast het
risico op maag- en darmklachten verminderen zorgt het er ook voor dat je niet
te veel aankomt in de laatste dagen. Schrik echter niet als je ineens 1 of
zelfs 2 kilo zwaarder bent. Door alle koolhydraten houd je ook meer vocht vast,
waardoor je gewicht ineens hoger kan zijn. Als je nog een
wedstrijd-voorbereiding doet één of twee dagen voor de wedstrijd is het wel
belangrijk om daarna nog wat eiwitten binnen te krijgen om het spierherstel te
bevorderen.
Pasta!
Naast al deze tips mag er
natuurlijk ook best een beetje genoten worden die laatste dagen. Zorg dus dat
de maaltijden ook een beetje smaken. Het beste is om drie koolhydraatrijke
maaltijden en drie koolhydraatrijke snacks te eten gedurende dag om te zorgen
dat je niet met een enorm volle buik rondloopt de hele dag. Ook wat snoep zoals
winegums of sportdrank zijn goede methodes om aan de totale hoeveelheid
koolhydraten te komen. Tot slot hoef je niet alleen pasta te eten, maar zijn
witte rijst, wit brood of ander granen ook goede koolhydraatbronnen.
Desalniettemin hier een recept voor een simpele pasta met weinig vezels,
eiwitten en vetten, maar veel koolhydraten en smaak!
Ingrediënten voor 4 personen
• 400-600 g spaghetti (67-100
g koolhydraten p.p.)
• 2 teentjes knoflook,
fijngesneden
• 1 blik gepelde tomaten
• 2 el tomatenpuree
• 200 g verse spinazie
• trostomaatjes
• 1 tl oregano
• 1 el suiker
• Verse basilicum,
fijngesneden
• 2 el edelgistvlokken of
parmezaanse kaas
• Peper en zout naar smaak
• Beetje olie om in te bakken
Bereiding
Verwarm de over voor op 200
graden en rooster vervolgens de tomaten voor zo’n 30 minuten met wat peper,
zout en oregano. Breng ook vast een pan met water aan de kook. Verhit de olie
in een koekenpan en fruit de knoflook op lage temperatuur. Voeg dan de gepelde
tomaat, de oregano, de suiker en het zout toe. Laat dit zo’n 30 minuten
sudderen om de saus lekker dik te krijgen. Doe ondertussen de pasta in de pan
en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg 5 minuten voor het
serveren de basilicum en de tomatenpuree toe aan de saus en roer de verse
spinazie er doorheen. Serveer vervolgens de spaghetti met de saus en garneer
met de edelgistvlokken of parmezaanse kaas en de tomaten uit de oven. Eet
smakelijk! (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten