zondag 18 oktober 2020

Wat gebeurt er in je lichaam als je lange afstanden loopt?

Dit is wat er allemaal in je lichaam gebeurt voordat je de finish haalt

1. Je adrenalineniveau schiet omhoog

Je hebt de trainingen voor de halve marathon al in je agenda staan, de perfecte schoenen een maand voor de trainingen in huis gehaald en je droomt van het halen van die finish. Maar wat gebeurt er precies in je lichaam terwijl je deze lange afstanden straks aflegt alsof het niets is?

Zowel beginners als gevorderde lopers kunnen een adrenalinekick verwachten op de dag van de race. Toch is dat niet altijd positief, want van te veel adrenaline kun je namelijk opbranden.

‘Adrenaline breekt glycogeen af', zegt professor Andrew Jones van de Universiteit van Exeter. ‘Verlaag je hartslag met diafragma ademhaling: leg één hand op je buik en één hand op je borst en haal vijf keer diep adem.’

2. Je darmen kunnen in de war raken

Het lijkt misschien wat onwaarschijnlijk, maar het lopen van lange afstanden kan ervoor zorgen dat je in plaats van naar de finish, hard naar de wc's moet rennen. Dit heeft verschillende oorzaken en komt vaker voor dan je denkt, maar gelukkig zijn er ook oplossingen.

Volgens maag-darm-leverarts Rinze ter Steege zorgt inspanning ervoor dat er minder bloed naar je maag-darmstelsel gaat, en meer bloed naar je spieren die op dat moment overuren draaien. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort en kan je last krijgen van darmklachten. Als je hier vaak last van hebt bij hardlopen kan het goed zijn dat je hier net wat gevoeliger voor bent.

Ook je ervaring met training speelt mee, want bij getrainde sporters levert het lichaam minder inspanning voor dezelfde prestaties dan ongetrainde sporters. Het gevolg hiervan is dat de bloedtoevoer van het maag-darmstelsel beter behouden blijft. Daar komt nog bij dat het legen van de maag bij getrainde sporters net even wat efficiënter werkt. Ter Steege adviseert daarom om je conditie rustig op te bouwen en met het innemen van (vloeibaar) voedsel en drinken tijdens het sporten te trainen, zodat je lichaam eraan kan wennen.

Wat ook kan zorgen voor een rommelende buik tijdens het lopen zijn zenuwen. Volgens het Voedingscentrum werken je darmen sneller wanneer je zenuwachtig bent en heeft je lichaam te weinig tijd om vocht goed op te nemen.

3. Tegen de spreekwoordelijke muur aanlopen

Zelfs de meest ervaren lopers kunnen hiermee te maken krijgen. Ineens is je energie verdwenen en voelt het letterlijk alsof je tegen een muur aan loopt. ‘Dit gebeurt wanneer je glycogeenvoorraden in je spieren opraken,’ zegt professor Jones. Dit kun je vermijden door 60 gram koolhydraten per uur binnen te krijgen uit sportdrank of energy gels, die niet te zwaar op de maag liggen. Het is wel belangrijk om hier van te voren mee te oefenen. Dit kun je doen tijdens langere trainingen voorafgaand aan een wedstrijd.

4. De laatste kilometers kunnen pijnlijk zijn

De klappen die je heupen, knieën en enkels moeten opvangen tijdens het rennen kunnen hun tol gaan eisen. ‘De kracht van elke stap is meer dan twee keer je lichaamsgewicht,’ zegt Spilsbury. ‘Wanneer de vermoeidheid een rol gaat spelen en je vorm vermindert begint de pijn op te spelen.’

Je kunt de schade beperken door te zorgen dat je schoenen net zo goed in vorm blijven als jijzelf. Vervang ze bij elke 800 kilometer, en probeer je nieuwe schoenen minstens 1 maand voor een race in te lopen.

5. Het voelt alsof je na de race in elkaar kunt zakken - probeer toch te blijven staan!

Bij het lopen van een marathon verbrand je ongeveer 2600 calorieën, waardoor je aan het eind van de race het gevoel kan krijgen dat je op instorten staat. Maar het is beter om hier niet aan toe te geven.

‘Als je stopt met bewegen zodra je over de finish bent kan een daling van je bloeddruk voor duizeligheid zorgen,’ zegt Spilsbury.

Nog een tip is om na de race voorzichtig te zijn met het aanvullen van je vochtgehalte, omdat het nemen van hele grote slokken minder efficiënt is om weer snel te hydrateren dan kleine slokken. Gelukkig hoef je daar later bij het proosten op die mooie prestatie niet meer over na te denken! (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten