maandag 9 november 2020

Waarom bewegen zo belangrijk is voor mensen met overgewicht

Val je niet af? Blijf bewegen! Ook als de pondjes er (nog) niet afvliegen zijn de gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging groot

Stel: je hebt overgewicht of obesitas en je begint bijvoorbeeld met hardlopen. Dan kan het heel frustrerend zijn om te zien dat de cijfers op de weegschaal niet naar beneden gaan. Hoe moeilijk is het dan om vol te houden?

Misschien lukt het om je hardloopschoenen toch aan te blijven trekken, en met blij gemoed je hardlooprondjes te doen, als je weet dat je gezondheid enorm kan verbeteren. Ook als je gewicht niet afneemt. Dat leren we van een onderzoek dat gepresenteerd werd op de jaarlijkse conferentie van de American Heart Association.

Onderzoek naar fitheid en BMI

Onderzoekers van de Universiteit van Texas analyseerden gegevens van meer dan 2.300 deelnemers aan de zogenoemde Dallas Heart Study. Op basis van hun fitheid – bepaald met een loopband-test – en hun body-mass index (BMI) werden vier groepen gevormd: fit en niet zwaarlijvig; niet fit en niet zwaarlijvig; fit en zwaarlijvig en, als vierde, niet fit en zwaarlijvig.

De onderzoekers ontdekten dat de fitte, zwaarlijvige mensen minder lichaamsvet, meer droge spiermassa en een lagere rustpols (een kenmerk voor een efficiënte hartfunctie) hebben dan mensen uit de zwaarlijvige, niet fitte groep.

Wat vooral opmerkelijk is: de toestand van hart, bloedvaten en longen van de fitte, zwaarlijvige mensen is beter. En dat heeft een kruiwagen vol positieve effecten op de gezondheid en de levensverwachting. Het laat zien dat je dus best ‘dik én fit’ kunt zijn. ‘Fit zijn is gekoppeld aan gunstige fysiologische en cardiovasculaire veranderingen, ook voor mensen met een hoge BMI’, schrijven de onderzoekers.

Dik en fit

De toename van de spiermassa is daarbij een sleutelfactor, zegt Salim Virani, een van de onderzoekers. Het veroorzaakt een verschuiving in de stofwisseling, met onder andere als gevolg dat de bloedsuikerspiegel effectiever gereguleerd kan worden. Daardoor vermindert het risico op diabetes en hartaandoeningen.

De conclusie van dit onderzoek is glashelder: ook als je een hoge BMI hebt kun je het risico op hartaandoeningen of een beroerte verlagen door fysieke activiteit, zelfs als je daarbij niet afvalt, zei Virani. ‘Je hoeft dus niet met sporten te wachten tot je eerst een paar kilo bent kwijtgeraakt door veranderingen in je eetpatroon.’

‘De meeste zwaarlijvige mensen kunnen beginnen met een normaal trainingsprogramma’, zegt hij. ‘Natuurlijk moet je die geleidelijk opbouwen en afstemmen op de andere dagelijkse activiteiten. Let op een geleidelijke toename in duur en intensiteit. Een belangrijke tip is om te beginnen met een activiteit die je goed aankunt.’

Nu je beseft dat lichaamsbeweging je gezondheid verbetert, ook als je niet afvalt, is het wellicht gemakkelijker om de motivatie te vinden actief te blijven. En dan kan het zomaar gebeuren dat je na enige tijd merkt dat je gewicht beetje bij beetje afneemt. ‘De positieve invloed van regelmatige lichaamsbeweging gaat veel verder dan gewichtsverlies,’ zegt Virani. ‘Elke fysieke inspanning is beter dan stilzitten.’ (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten