dinsdag 15 december 2020

Achterhoek: vier toppen route Lochemse Berg

De vier toppen van de Lochemse Berg

Een 20km ronde over de vier toppen rondom de Lochemse Berg

De vier toppen route laat je kennismaken met de toppen van de stuwwallen ten zuiden van Lochem. Achtereenvolgens worden de Kale Berg, de Zwiepse Berg, de Paaschberg en de Lochemse berg gerond. In de ronde van circa 20km zitten dan ook iets meer dan 400 hoogtemeters verwerkt. Het grote natuurgebied, in beheer van het Geldersch Landschap, kent nog vele paden en sporen die in de geschiedenis een functie hebben gehad en worden beschreven. Bij het start- en finishpunt, koffie- en eethuis de Kale Berg, is het prettig starten en afsluiten. De ronde is 21km, heeft ongeveer 400 hoogtemeters en wordt tegen de richting van de klok in gelopen.

Instructies

De vier toppenronde wordt gelopen met een GPS-apparaat. Download de .gpx file. Pak het zip bestand uit en zet het gpx bestand op je GPS-apparaat. Enige ervaring met het lopen op een gps-track is aan te bevelen. Je doet er goed aan het gpx bestand ook te uploaden op je smartphone voor meer detail bij het volgen van de route. Zorg voor voldoende batterijen om een uur of 3 met je gps-apparaat te kunnen lopen. Een handheld gps met kaartfunctie is nog iets gemakkelijker om mee te navigeren. Neem voldoende water en energie mee voor onderweg.

Start bij P de Kale Berg

Bij de Kale Berg denken bergliefhebbers al snel aan de Mt. Ventoux. Maar niet alleen de Provence heeft een Kale Berg, deze heuvel in de Achterhoek vormt de start- en finishplaats voor de vier toppenroute in de omgeving.

Vanaf de parkeerplaats bij Eethuis de Kaleberg begint de route direct met een trap omhoog richting het ‘lezingenzaaltje’, tegenwoordig ook wel ‘Kapel’ genoemd. Dit houten gebouwtje op de Kale Berg (ook wel Kalenberg genoemd) werd gebouwd voor lezingen en zomercursussen van de religieusvrijzinnige Woodbrookers gemeenschap, welke in 1908 werd opgericht door Nederlandse theologiestudenten. Vandaag de dag wordt de Kapel nog altijd gebruikt voor uiteenlopende samenkomsten, waaronder huwelijksvoltrekkingen.

Barchem te koop!

Na deze korte klim daalt de route direct af richting het toeristische Barchem. In 2013 kwam het destijds 1.800 inwoners tellende dorp in het nieuws doordat het onder de naam ‘Barchem te koop’ een open dag organiseerde voor de ruim 50 huizen die er te koop stonden en om de krimp van het dorp tegen te gaan. Deze actie was erg succesvol. Een kwart van de bijna vijftig leegstaande woningen werd binnen een maand verkocht, evenveel als anders in een heel jaar. Ook kon de school een aantal nieuwe leerlingen inschrijven. De nieuwe bewoners komen vooral van buiten de Achterhoek.

Top: De Kalenberg

Na een mooie opwarmronde door het Beelaerts Bos steken we de Zwiepseweg over en klimmen we nu écht naar de top van de Kale Berg. Hier stond vanaf het begin van de 20e eeuw het ‘Schuilkoepeltje’ waar wandelaars konden uitrusten en van het uitzicht konden genieten. In de jaren ’70 werd dit koepeltje afgebroken en tegenwoordig staat er een nieuw zeshoekig koepeltje van hout. Bij goed weer heb je hier nog steeds een prachtig uitzicht kun je aan de horizon zelfs een aantal Duitse windmolens zien staan.

Witte Wievenkoele

Na de Kalenberg gaat de route richting de Witte Wievenkoele waar ‘s nachts de Witte Wieven dwalen. De legende van de Witte Wieven is leuk om te lezen en met de kinderen te delen. De kuil is tevens een mooie plek voor kinderen om te spelen.

Nadat de route door deze kuil is gegaan vervolgt hij zich richting de Hessenweg, één van de handelswegen die vanaf 1660 de Achterhoek doorkruisten. In Lochem splitste de oude handelsweg van Munsterland zich naar Zutphen of Deventer. 

Top: de Zwiepse berg

Vanaf de Hessenweg wordt nog even een klimmetje naar de Zwiepse Berg gemaakt en een afdaling naar de ‘Hangzolder’. De Zwiepse Berg is de meest eenvoudig te ronden ‘summit’ van de vier.  

Vervolgens wordt er een uitstapje gemaakt richting Kasteel de Cloese. Dit kasteel werd in 1520 gebouwd door de Lochemse pastoor Sweder van Kervenheim en in de jaren ’90 deed het dienst als politieschool. Later werd het kasteel opgesplitst in 5 luxe appartementen. In 2018 werden de naast het kasteel gebouwde barakken afgebroken om plek te maken voor 15 bouwkavels waar door de vrije keuze van de architect een flink aantal droomhuizen inmiddels verwezenlijkt is.

Toppen Lochemse Berg en de Paaschberg

Via Camping Erve Harkink gaat de route terug over de Hoge Enk langs de Voortmanskoele naar de top van de Lochemse Berg, met 49m boven NAP de hoogste berg die je vandaag aandoet. Bovenop de top staat de bakstenen Belvedere. Deze ruim 18 meter hoge uitkijktoren werd in 1893 gebouwd en werd éénmalig verhoogd toen deze niet meer boven de vegetatie uitstak. Toen dit wederom het geval was werd de toren gesloten (1977).

Via Landhuis De Enk (1909) gaat de route richting de Paaschberg met daar bovenop de in 1924 gebouwde watertoren. Aan de bouwstijl van de toren is de invloed van de Amsterdamse School goed te herkennen.

Natuurtheater de Zandkuil

Vervolgens komt de route langs het in 1938 in Lochem geopende openlucht theater ‘De Zandkuil’, dat door zandafgravingen was ontstaan. De echte glorietijd van het theater was tussen 1968 en 1986. Toen was De Zandkuil wereldberoemd door het jaarlijkse popfestival op Hemelvaartsdag. Ook vandaag de dag kun je hier nog genieten van concerten, toneelvoorstellingen en theater.

Via de Lochemse Hockeyvelden gaat de route langzaam weer terug richting de Lochemse Berg om uiteindelijk weer terug te komen op de Kale Berg. Na een laatste duik door de zandkuil kom je na ruim 20 km en vier ‘summits’ weer terug bij de parkeerplaats. 

Downloads

Download onderstaand de routekaart van vier toppenroute in Lochem. Of klik door naar de route in Afstandmeten

Download het gpx bestand van de Toppenroute Lochemse Berg (zip bestand uitpakken).

Bron: MudSweatTrails

Geen opmerkingen:

Een reactie posten