zondag 3 september 2023

Waarom ouderen moeten (blijven) hardlopen

Beweging is een effectief middel om lichamelijke veroudering tegen te gaan

Hardlopen is goed voor je, ook op latere leeftijd. Het zorgt dat je lange tijd fit en vitaal blijft en houdt ouderdomskwaaltjes op afstand. Genoeg redenen om in beweging te blijven! Een hogere leeftijd betekent over het algemeen dat je lichamelijke conditie achteruitgaat. Je lichaam verandert, herstelprocessen duren langer en je maximale krachtvermogen neemt af. Dat is misschien niet wat je wil horen, maar tot op zekere hoogte zal je dit moeten accepteren. Gelukkig is er ook goed nieuws: beweging is namelijk een effectief middel om lichamelijke veroudering tegen te gaan.

Ga spierverlies tegen

Oud willen we je op je 30e niet noemen, maar vanaf deze leeftijd zet de aftakeling langzaam in. Het eerste wat je kwijtraakt zodra je ouder wordt, is je snelheid en kracht. Dat heeft onder andere te maken met de afname van testosteron en een verminderde soepelheid van je pezen, banden en gewrichten. Dit is een geleidelijk proces, waar je in het begin weinig van zal merken, maar wat vanaf je 65e steeds sneller gaat.

Het gaat in eerste instantie voornamelijk om die spiervezels die nodig zijn om explosieve kracht te leveren. De spiervezels die gebruikt worden voor duursporten hebben over het algemeen minder te lijden van het ouder worden. De marathon is voor oudere hardlopers daardoor een meer voor de hand liggende keuze dan het korte sprintwerk.

Het verlies van spierkracht en spiermassa kun je vertragen door veel eiwitten te eten, die bijdragen aan spieropbouw, en regelmatig te bewegen. Spieren die je niet gebruikt, verdwijnen namelijk snel. Combineer hardlopen met spierversterkende oefeningen voor het beste resultaat.

Blijf op gewicht

In de loop van de jaren verandert je lichaamssamenstelling. Je krijgt relatief meer vet en minder spieren. Doordat je spiermassa afneemt, verbruik je ook minder energie. Je zal je eetpatroon hierop moeten aanpassen. Naast gezonde voeding is regelmatig bewegen ook belangrijk: het bevordert de stofwisseling en stimuleert de vetverbranding.

Houd je brein in goede conditie

Bewegen is goed voor de hersenen! Het zorgt voor een goede doorbloeding van de hersenen en stimuleert de productie van nieuwe verbindingen. Dat is goed voor je geheugen, concentratievermogen en de verwerkingssnelheid van informatie. Ook komt er steeds meer bewijs dat bewegen het risico op dementie vermindert.

Stevige botten en sterke spieren

Ouderen hebben vaker een vitamine D tekort, terwijl dit een belangrijke vitamine is voor stevige botten en sterke spieren. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking (osteoporose), een verminderde afweer en zwakkere spieren. Bovendien vermindert je balans en loop je daardoor een groter risico om te vallen. Zonlicht speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van vitamine D, dus het is gunstig dat je als hardloper een reden hebt om naar buiten te gaan! Naast regelmatig buiten bewegen, kun je extra supplementen slikken om je vitamine D niveau op peil te houden.

Lekker in je vel

Een rondje hardlopen heeft nog veel meer positieve effecten, die niet direct leeftijdgebonden zijn. Het draagt bij aan een goed humeur, geeft je energie en vermindert stress. Misschien heb je het zelf ook al gemerkt, regelmatig bewegen zorgt dat je lekker in je vel zit. En als je samen beweegt, voldoe je ook meteen aan je sociale behoeften. Is dat even mooi meegenomen! (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten