Uitrusten is nu belangrijker dan trainen! Zo, lekker getraind! Het werk
is gedaan, het aftellen kan beginnen. Eindelijk zit je in de eindfase van de
tapering, het afbouwen van de trainingsarbeid. De laatste week voor de marathon
maakt het trainen plaats voor ‘actief niks doen’. De trainingen blijven beperkt
tot korte en rustige loopjes. Een enkel pepertje in de vorm van wat kort
snelheidswerk mag erin, mits je lichaam dat soort inspanningen gewend is. Harde
en lange trainingen zijn uit den boze. Topvorm is training minus vermoeidheid,
dus uitrusten is nu belangrijker dan trainen. In deze laatste week kun je
weinig toevoegen aan je conditie. Wel kun je nog aardig wat verprutsen. Dat wil
je natuurlijk niet, en daarom geven we je een aantal do’s en don’ts. Voor de
ervaren wedstrijdlopers zijn het wellicht triviale open deuren, maar misschien
dat er ook voor hen nog iets bij staat waarvan ze zeggen: Hé, goed om daar weer
even bij stil te staan. De algemene vuistregel voor de marathon is: niet
experimenteren. Dat betekent dat je vooraf alles moet hebben uitgeprobeerd. En
verder: … Probeer het deze week ook op
andere terreinen (werk, uitgaan) wat rustiger aan te doen. Stel de verbouwing
van de keuken of het ophogen van de tuin nog een paar weken uit. Probeer wat
extra uurtjes slaap te pakken. Zoek overdag afleiding en ontspanning. … Houd de weersvoorspelling in
de gaten en denk na over wat je die dag het best kunt aantrekken. Houd
vooralsnog rekening met verschillende opties. Kies voor schoenen en kleding
waar je eerder mee gelopen hebt. Wil je veel aanmoedigingen? Zet dan je naam in
grote letters op je shirt. Plak de tepels (ook mannen!) af met een pleister,
Leukopor of Second Skin. Potentiële schuurplekken (oksels, liezen) kun je
insmeren met vaseline. ... Bestudeer het parcours:
welke hoogteverschillen krijg je voorgeschoteld, waar heb je wind mee of tegen.
Pas je wedstrijdplan daarop aan. ...Bij massale evenementen is
er vaak sprake van startvakken. Zorg dat je in het startvak warm en droog
blijft. Trek daartoe oude kleding aan over je wedstrijdoutfit. Een versleten
trui of een vuilniszak met gaten voor hoofd en armen is geen gek idee. Vlak
voor de start kun je alles uitdoen en aan de kant gooien. … Doe ook met je voeding in de
laatste week geen gekke dingen. Ga niet enorm koolhydraten stapelen, want je
spijsvertering kan daarvan flink van slagraken. Wat je wel kunt doen is de
laatste drie dagen wat extra vocht en koolhydraten nemen. Dat kan door dagelijks
één of twee flesjes energiedrank te drinken, en de laatste paar dagen een extra
boterham, een extra aardappel, schep rijst of pasta aan je gewone maaltijd toe
te voegen. … Bedenk vooraf een solide
voedingsplan voor de wedstrijddag. Wanneer en wat eet je in de uren voor de
start, en hoe ga je ervoor zorgen dat je onderweg de aanbevolen hoeveelheid
vocht en energie binnenkrijgt? Neem op de dag zelf, niet later dan drie uur
voor de start (inderdaad: vroeg opstaan dus!) een normaal, licht verteerbaar ontbijt.
Drink wat meer dan normaal, tot ongeveer anderhalf uur voor de start (om een
sanitaire stop te voorkomen). De dagen voor de marathon kun je vet- en
vezelrijke voeding maar beter vermijden, evenals sterke of te veel koffie Ik sprak eens een hardloper
die van start zou gaan in zijn 62e marathon. Ik vroeg hem: Nou, dan weet je
zachtjesaan wel wat je te wachten staat? Hij antwoordde: Nee, echt niet. Elke
marathon is anders. Je weet nooit hij voor je in petto heeft. Je kunt je niet overal honderd
procent op voorbereiden. Wat je wel kunt doen is honderd procent vertrouwen op
je voorbereiding en je improvisatievermogen om in onvoorziene situaties de
juiste beslissingen te nemen. Zorg dat de laatste kilometer de mooiste
kilometer van je marathon wordt! (bron) |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten