zaterdag 12 augustus 2023

Aankondiging van de 2e Huntingrun in Zieuwent

Lars (links) en Michiel Krabbenborg lossen samen het startschot van de Huntingrun 2019

‘We hopen met het organiseren van de Huntingrun zoveel mogelijk mensen te bereiken’

ZIEUWENT - De eerste Huntingrun die Stichting Huntington Oost-Achterhoek organiseerde was in 2019. Vlak nadat broers Lars (36) en Michiel (33) Krabbenborg het stokje hadden overgedragen aan Manon Dusseldorp-te Hennepe en haar echtgenoot Stef Dusseldorp uit Lichtenvoorde, initiators van de Huntingrun. De broers zijn nog steeds als vrijwilliger betrokken bij de Huntingrun en hopen ook dit jaar met het gezellige en sportieve hardloopevenement weer zoveel mogelijk mensen te bereiken. Om bekendheid te geven aan de Ziekte van Huntington maar ook om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar en de ontwikkeling van een medicijn tegen deze nog steeds dodelijke ziekte die met name in de Oost-Achterhoek relatief veel voorkomt.

“We hopen hiermee stapjes vooruit te bewerkstelligen, maar ook om het thuis in eigen kring bespreekbaar te maken bij families die het treft. Wat ons betreft ‘hoe meer hoe beter’.” Michiel en Lars zijn medeoprichters van de stichting Huntington Oost-Achterhoek en beiden drager van het Huntington-gen.

Hardlopen en wandelen

De tweede editie van de Huntingrun onder de vlag van Stichting Huntington Oost-Achterhoek vindt plaats op vrijdagavond 25 augustus in Zieuwent, vanaf 18.00 uur. Er kan zowel hardgelopen als gewandeld worden op twee afstanden; 5 kilometer en 10 kilometer. Daarnaast is er ook een Kidsrun voor kinderen tot en met 12 jaar met een lengte van 1 kilometer. Voor de winnaars is er een blijvende herinnering in de vorm van een medaille. “Via onze Facebookpagina gaan we binnenkort de route al delen, zodat zij die dat willen het parcours alvast kunnen verkennen.”

Programma

Het evenement begint om 18.00 uur met de Kidsrun. Achtereenvolgens starten de volgende afstanden: 18.30 uur de 10 kilometer-run, 18.45 uur de 5 kilometer-run en om 18.50 uur vertrekken de wandelaars voor zowel de 5 als de 10 kilometer. “Na afloop bestaat de mogelijkheid een hapje en een drankje te nuttigen bij Cafreek, oftewel café Het Witte Paard, zowel de start- als finishplaats, op het Kerkplein in Zieuwent. Naast een sportieve aangelegenheid is het tevens een gezellige avond waar iedereen met elkaar kan bijkletsen.”

Inschrijven

Deelname aan de Huntingrun kost 5 euro voor volwassenen en 2 euro voor de Kidsrun. Wil je naast het inschrijfgeld een donatie doen? Dan kan dit direct bij het inschrijven. Dit doe je door zelf een bedrag in te vullen bij de ticketprijs. Inschrijven kan op www.huntingtonoostachterhoek.nl

“We verzoeken mensen om zoveel mogelijk vooraf in te schrijven, zodat we weten hoeveel deelnemers er ongeveer zullen zijn, maar ook dat we drukte op de dezelfde dag bij de inschrijfbalie voorkomen,” laat Michiel weten. “We zijn ook nog vrijwilligers aan het werven omdat we vele handjes nodig hebben. Gelukkig zijn mensen bereid ons te helpen maar mochten er mensen zijn die graag willen helpen, dan is iedereen welkom. Wil je of kun je niet deelnemen maar wil je wel iets betekenen als vrijwilliger, dan heel graag.” Hiervoor kan contact opgenomen worden met Michiel Krabbenborg, telefoonnummer 06-2285 6845.

Hersenziekte

“Huntington is een erfelijke hersenziekte, waarbij de symptomen lijken op een combinatie van ALS, Parkinson en Alzheimer. Uiteindelijk heeft dat uitwerking op je hele lichaam,” weet Lars. “De eerste symptomen openbaren zich meestal tussen het 35ste en 45ste levensjaar, maar kunnen ook eerder of later in het leven optreden. Het is niet alleen de beweeglijkheid die getroffen wordt, het veroorzaakt ook psychische stoornissen. Het begint vaak met stemmingswisselingen, burn-out-klachten, stress, gedragsstoornissen. Hoe de ziekte zich uit en welke kenmerken als eerste op de voorgrond treden, verschilt ontzettend per persoon,” vult Mark Knippenborg aan, voorzitter van de stichting.

De Ziekte van Huntington komt in de Oost-Achterhoek verhoudingsgewijs relatief veel voor. Knippenborg hierover. “Je hebt bepaalde plekken in Nederland waar het veel voorkomt. In de regio Katwijk en Oldenzaal ook bijvoorbeeld. Achterhoekers zijn best wel gebonden aan de plek waar ze geboren worden en opgroeien. Mensen blijven hier in de regio wonen. Als het dan in een aantal families zit, veelal grote families ook nog, en die blijven allemaal in het dorp wonen, dan heb je dat al gauw.”

Huntington-café

Op donderdag 12 oktober organiseert Stichting Huntington Oost-Achterhoek wederom een Huntingtoncafé met als thema ‘Update wetenschappelijk onderzoek.’ Dit maal in Zaal de Koppelpaarden in Lichtenvoorde. Spreker zal zijn Eric Reits, hoogleraar Cellular Imaging aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie is te vinden op de website en Facebookpagina. (bron)

Klik voor meer informatie op onderstaande links

inschrijven

site organisatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten