woensdag 10 april 2024

Waarom dragen topatleten altijd hemdjes?

Ook in de winter en het voorjaar zien we de snelste lopers in korte, strakke outfits.

Een comfortabele outfit kan een groot verschil maken voor je prestatie. Elke loper moet daarom natuurlijk vooral lekker aandoen waar die zich fijn in voelt, ook al zijn er volgens onze follow een aantal ongeschreven kledingvoorschriften voor hardlopers. Wat wel opvalt: de meeste topatleten dragen tijdens wedstrijden allemaal dezelfde outfit. Korte strakke broekjes en hemdjes, ook wel singlets genoemd. Ook in de winter staan de atleten zo aan de start, maar wat is eigenlijk de reden voor zo'n luchtig outfitje?

Het perfecte hemdje

Het idee van een singlet is dat je het niet of nauwelijks voelt tijdens het lopen. Je wordt niet afgeleid door te veel stof, zodat je zo goed mogelijk op je wedstrijd kunt focussen. De grote armgaten en de zachte stof voorkomen irritatie en schaafwonden rond de oksels of tepels. Daarnaast is het materiaal van de hemdjes zo licht mogelijk, en minder gewicht betekent over het algemeen dat je minder energie verspilt tijdens het lopen. Ook zorgt de lichte stof voor veel ventilatie, waardoor zweet snel afgevoerd wordt. En ja, ook met koude temperaturen zijn dit allemaal voordelen, want hoe harder je loopt, hoe meer warmte het lichaam produceert.

Psychologisch voordeel

Op de dag van de wedstrijd wil je dat alles soepel gaat, zonder verrassingen. Je trekt je favoriete outfit en speciale wedstrijdschoenen aan - het ritueel zelf kan je al helpen om mentaal in de wedstrijdmodus te komen. Een speciaal hemdje, dat je alleen tijdens wedstrijden draagt, kan daardoor ook een psychologisch voordeel bieden. Dat geldt voor topatleten - die hun geld verdienen met wedstrijden - natuurlijk nog meer.

Regels en dress code voor wedstrijden

Uiteraard zijn er ook regels die atleten moeten volgen tijdens wedstrijden. Bijvoorbeeld, in het World Athletics Book of Rules staat het volgende duidelijk vermeld:

Bij alle evenementen moeten atleten kleding dragen die schoon is en zo ontworpen en gedragen wordt dat het niet aanstootgevend is. De kleding moet gemaakt zijn van een materiaal dat niet doorschijnend is, ook niet als het nat is. Atleten mogen geen kleding dragen die het zicht van de jury kan belemmeren.

Elke atleet krijgt twee bibs, die tijdens de wedstrijd zichtbaar op de voorkant van de romp en op de rug gedragen moeten worden.

Atleten die hier niet aan voldoen, kunnen gediskwalificeerd worden. Voor mannen die het liefst met een bloot bovenlichaam zouden lopen, is een hemdje dus ook gewoon een manier om het startbewijs te dragen.

Arm sleeves

Met bijzonder koude omstandigheden zien we ook veel atleten die een hemdje combineren met arm sleeves. De sleeves zorgen niet alleen voor wat extra warmte, maar de compressie verbetert ook nog eens de doorbloeding, waardoor afvalstoffen beter afgevoerd worden. Bij een shirt met lange mouwen is de kans groter dat het ergens knelt of de stof voor irritatie zorgt. En als een atleet het tijdens de wedstrijd toch te warm krijgt, kan hij de arm sleeves makkelijker uittrekken. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten