woensdag 31 juli 2024

Ook Anita Lahuis, lid van de Zandloper, loopt op de Olympische Spelen

Al in november vorig jaar hoorde Lahuis dat ze was ingeloot voor deelname: ‘Ik was helemaal euforisch, ik vind het ook echt héél leuk

Voor het eerst in de geschiedenis van de Spelen is er aan de Olympische marathon ook een publiek evenement gekoppeld. De Hengelose Anita Lahuis(52) is één van de gelukkigen, zij mag volgende week zaterdagavond in Parijs meedoen aan de Marathon Pour Tous.

Door Luuk Stam

Het klinkt vrij bizar: recreatief hardloopster Anita Lahuis uit Hengelo doet mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Toch staat ze eind volgende week wel degelijk aan de start van een hardloopwedstrijd die officieel deel uitmaakt van dit grootste sportevenement ter wereld. De Olympische marathon voor de mannen is op zaterdagochtend 10 augustus, die voor de vrouwen op zondagochtend 11 augustus. Precies daartussenin vindt er op hetzelfde parcours ook een wedstrijd voor amateurhardlopers plaats: de Marathon Pour Tous.

Voor de recreatieve lopers zijn er twee afstanden: de traditionele marathonafstand (42,195 kilometer) en de 10 kilometer. Hier meelopen gaat niet zomaar, net als bij de ‘echte’ Olympische Spelen is ook hieraan een selectie voorafgegaan. Die ging in dit geval per loting, maar om daarin mee te doen, moesten eerst de hardloopschoenen uit de kast. Door via hardloopapps deel te nemen aan verschillende challenges maakten belangstellenden kans op een startbewijs. Twee keer 20.024 startnummers zijn er uitgedeeld.

Eén van die startbewijzen is dus in handen van Lahuis, zij loopt de 10 kilometer. Al in maart vorig jaar koppelde ze hiervoor haar Strava-app – die sportactiviteiten registreert – aan die van de organisatie van Parijs 2024. “Mijn schoonzus had het ergens langs zien komen”, blikt de Hengelose terug. “Ik ben sowieso altijd al veel aan het hardlopen dus ik dacht: dit is leuk, dit ga ik doen. Een marathon heb ik nog nooit gelopen, om dat midden in de zomer voor het eerst te gaan doen, dat zag ik niet zo zitten. Toen ik zag dat er ook een 10 kilometer was, dacht ik: dan ga ik daarvoor!”

In het verleden liep ze al regelmatig wedstrijden van deze afstand. Het was echter lange tijd totaal onduidelijk of het voor Lahuis – in haar thuisdorp één van de kartrekkers van de jaarlijkse Quintusloop, ook daadwerkelijk van ‘een Olympische wedstrijd’ zou komen. Toch maakte ze heel wat looprondjes. Zodoende kon ze de individuele challenges op de app één voor één afvinken.  20 kilometer hardlopen in één week, 200 minuten hardlopen in één maand, minimaal 30 kilometer afleggen in drie runs enzovoort. Daarnaast waren er groepschallenges, voor alle deelnemende lopers wereldwijd. Bijvoorbeeld: Loop samen 4,5 miljoen kilometer in een maand. Ook dat lukte.

Uiteindelijk had de Hengelose elf succesvol afgeronde challenges op haar naam staan, maar of dat genoeg was? “Je had echt geen idee, er was in de app nergens een ranglijst of iets dergelijks te vinden”, vertelt het lid van de Achterhoekse loopgroep Zandloper. “Je kon ook punten halen per gelopen kilometer, maar ik vraag me af in hoeverre die een rol hebben gespeeld. Ik lees nu ook berichten van mensen die veel meer punten hadden dan ik, maar zij hebben geen startbewijs gekregen. Volgens mij heb ik gewoon enorm veel mazzel gehad.”

In november vorig jaar kreeg Lahuis een mailtje van de organisatie, met daarin haar startbewijs voor de 10 kilometer. “Ik was helemaal euforisch”, blikt ze terug op dat moment. “Ik vindt het ook echt heel leuk. Dat je bij zo’n groot evenement mag lopen, over de wegen waar de profs ook lopen, dat is toch geweldig? Het klinkt alleen al mooi. Nu het dichterbij komt vertel je het ook aan meer mensen. Dan zijn de reacties van: ‘Huh? Jij loopt op de Olympische Spelen? Hoe dan!?’ Dat is heel grappig.”

Hoewel de Hengelose binnen het regionale hardloopwereldje heel wat mensen kent, ontdekte ze in haar directe thuisomgeving nog niemand die net als haar is ingeloot, want ook haar schoonzus Mey Low – die in het Overijsselse Holten woont – behoort tot de gelukkigen. Zij gaat voor de marathon. “Ze is wel wat geblesseerd”, vertelt Lahuis. ‘Maar ze zegt: ‘Desnoods wandel ik af en toe een stuk, dit maak je maar één keer in je leven mee.’ Zo zie ik het ook, dit gaat een unieke ervaring zijn, het wordt mijn hoogtepunt van het jaar. En ja, zeker ook het hoogtepunt van mijn hardloop carrière als je het zo wil noemen, haha!”

Met haar man en twee dochters had de Hengelose in het kader van de Olympische Spelen al een tripje Parijs gepland staan. Het gezin is zeer sportminded, zo zullen de vier onder meer op de tribune zitten bij een wedstrijd van het Nederlands vrouwen handbalteam. Kaarten hiervoor hebben ze al een tijd in huis. “Al toen bekend werd dat de Spelen dit keer gaan we naartoe!’ Ook de camping hadden we al geregeld. We hebben wel een dagje bij moeten boeken, gelukkig kon dat nog.”

Haar wedstrijd is volgende week zaterdag laat in de avond, om 23.30 uur zal het startschot klinken. De start ligt net als voor de profs bij het Hôtel de Ville, de finish op het Esplanade des Invalides. De eindtijd zal voor velen bijzaak zijn, al bepaalt een geschatte eindtijd wel de startpositie. Lahuis is op basis van haar prestaties in de challenges ingedeeld in een vak met lopers die naar verwachting precies een uur over de 10 kilometer zullen doen. “Dat is voor mij wat ambitieus, dat lijkt me net niet haalbaar”, zegt ze. “Maar wie weet loop je door de beleving daar net een stukje sneller’. Een ding is al vast zeker: ook de Hengelose zal met eremetaal huiswaarts keren. Bij de Marathon Pour Tous is er voor iedereen een medaille.(bron)

dinsdag 30 juli 2024

Wedstrijdagenda augustus 2024

Meer informatie kun je vinden op onze website www.loopgroep-zandloper.nl Wil je reageren dan ontvangen we graag jouw reactie die je kunt sturen naar: info@loopgroep-zandloper.nl

za. 3 augustus Wierden-Parkrun - www.av-twenterand.nl

za. 10 augustus Dülmen(D)-Wasserlauf - www.tsg-duelmen.de

vr. 23 augustus King of the Beeklaan - www.geertwevers.blogspot.com

vr. 23 augustus Hamminkeln(D)-Citylauf - www.sv-hamminkeln.de

vr. 23 augustus Nieuw Wehl-Boer'n Drek Run - www.wehlscrossevent.nl

za. 24 augustus Apeldoorn-RunXloop - www.avveluwe.nl

za. 24 augustus Sibculo-Aquaklimcross - www.aquaklimcross-sibculo.nl

di. 27 augustus Corle-Twee Bruggenloop - www.ava70.nl

wo. 28 augustus Raalte-Stöppelloop - www.stoppelhaene.nl

wo. 28 augustus Rozendaal-Veldtrail - www.bedriegertjeslopers.nl

za. 31 augustus Kleve(D)-Citylauf - www.lvmarathon-kleve.com

Aanvullingen hoor ik graag!

maandag 29 juli 2024

Het belang van je armen bij het hardlopen: hoe train je de armzwaai?

Bij het hardlopen is ook de techniek van de armen van belang!

Bij hardlopen is niet alleen de techniek van je benen en romp van belang, maar ook die van je armen. Met de juiste armzwaai bespaar je namelijk energie en beweeg je je gemakkelijker voort. Ook helpt het blessures te voorkomen. Net als je benen, kun je ook je armzwaai trainen.

Het belang van je armen bij het hardlopen

Regelmatig zie je mensen lopen die het bovenlichaam onnodig bewegen. Sommigen kruisen zelfs hun armen over hun borst. Je begrijpt vast dat dit er niet voor zorgt dat ze sneller lopen. In feite verbruiken zij hierdoor meer energie dan een loper die zijn armen en schouders ontspannen houdt, omdat het lichaam een extra inspanning moet leveren om te compenseren. En als je lange afstanden loopt, is energie besparen de sleutel om de laatste kilometers aan te kunnen. Maar ook als jij je PR wilt verbeteren, kan een goede armzwaai je helpen.

Zo verbeter je je armtechniek

Er zijn echter een aantal richtlijnen die we allemaal in gedachten moeten houden als het gaat om de armpositie tijdens het hardlopen.

De schouders

Laten we bovenaan beginnen. De schouders en de nek moeten zo ontspannen mogelijk zijn. Dit zal je helpen om meer ontspannen en met gemak te lopen en eventuele pijn of overbelasting van de spieren in dit gebied te voorkomen.

De ellebogen

Probeer je ellebogen niet te verstijven zijn tijdens het hardlopen. Als dat gebeurt, zullen je onderarm en de biceps daar namelijk onder lijden. Ze hangen niet helemaal dicht tegen het lichaam aan, maar er ook niet te ver vanaf. Het is het beste als je ellebogen in een hoek van 90 graden staan en heen en weer bewegen.

De handen

Wees er ook bewust van hoe je je handen houdt tijdens het lopen. Houd ze niet volledig open, maar ook niet volledig gesloten. De middenweg is de juiste positie: ze zijn half gesloten. Net als bij de schouders, zijn je handen en pols ontspannen om energie te besparen. Een tip: stel je voor dat je een zak chips draagt en die niet wilt pletten of dat je een erwt tussen je duim en wijsvinger houdt.

Geen telgang

En natuurlijk is er een duidelijke synchronisatie tussen benen en armen tijdens het lopen. Zet je een stap met je rechterbeen, dan zwaait je linkerarm vooruit. Je armen lopen ook als het ware.

Draaien van de romp

De romp is het deel van je lichaam dat alle kracht levert om te lopen en verantwoordelijk is voor de zwaartekracht. Daarom is het belangrijk om hem rechtop en verticaal te houden.

Krachttraining

Je benen zijn niet het enige lichaamsdeel dat loopt en daarom ook niet het enige lichaamsdeel dat krachttraining kan gebruiken. Zorg er daarom voor dat je armen deel uitmaken van je krachtroutine, net als je core om elke vorm van rotatie te vermijden. (bron)

zondag 28 juli 2024

Verslag van the Cave Triathlon in Kanne(B)

Bianca in aktie op haar favoriete onderdeel

Na vorig jaar de hele te hebben volbracht in Almere stond er voor dit jaar een wat rustiger jaar in de planning. Even niet continu die druk op de ketel om de vele trainingsuren te kunnen volbrengen. Voor een hele zit je al gauw rond de 15 uur per week wat naast je werk , gezin en huishouden best wel wat van je lijf vraagt. Ook mentaal is het soms best pittig. Maar mijn drijfveer is wel natuurlijk mezelf uitdagen en uiteindelijk haal ik daar heel veel voldoening en plezier uit. En geniet ik volop van de sport. Dus een halve moest het worden en graag nog voor de zomervakantie zodat ik niet in de vakantie perse 'moet ' trainen. De mensen die me goed kennen weten toch wel dat ik niet stil kan zitten. Eerst de halve afstand in Bocholt en dan de halve in Kanne waarin daarna gelijk de vakantie zou starten.

Hierbij heb ik toch wel weer hulp nodig van een ervaren coach omdat ik anders maar als een ongecontroleerd projectiel als een gek ga sporten. Dus ja een schema werkt voor mij het best. Hierbij heb ik voor een ervaren coach gekozen die me daar vast bij kon helpen. Frank Heldoorn  deze naam kwam al regelmatig voorbij bij andere atleten die ook bij hem trainen en vooral positief en tevreden over hem waren. Contact met hem gezocht en een uitgebreide test gedaan voor de waardes om hieruit een persoonlijk op maat gemaakte schema te kunnen creëren. Dus dat werd weer een half jaar volle bak trainen. Maar ontzettend veel zin in.

De dag van de Cave triathlon.

Smorgens ging om 6.30 het wekkertje in ons appartement. Die we geboekt hadden in Genk. Dit was 40 min rijden van Kanne. Om 10 uur zou ik moeten starten en aangezien ik niet van haast en vliegwerk hou, ervoor gekozen om ruim op tijd op te staan. Rustig te kunnen ontbijten en nog even een laatste check voor al mijn ingepakte spul te kunnen doen.  Toch wel een beetje gespannen gingen we om 7.15 richting Kanne. Ik heb de laatste week niet mijn schema kunnen volgen omdat ik helaas de dinsdag ervoor knap beroerd was ,koude rillingen , erg verkouden , hoofdpijn , misselijk maar toch de werkdag kunnen volbrengen met een strip paracetamol. Woensdag ging het gelukkig al stuk beter maar bewust voor gekozen die dag ook rust te houden. Daarna ging het alleen maar beter gelukkig. Maar toch wel twijfel of je fit genoeg bent voor de grote dag.

Aangekomen op de bestemming was het wel even zoeken waar de inschrijving was. Gelukkig waren mijn steun en toeverlaat Johnny Piek en Shania mee die mee konden helpen met de spullen sjouwen. Start nummer opgehaald op naar de wissel zone. Ik had startnummer 566 en kwam al gauw achter dat ik een heel lang stuk moest lopen voor ik bij m'n nummer was waar ik de fiets kon plaatsen. Wel alle ruimte voor de spullen dat in een plastic bak moest ,dus dat was fijn. Hup naar de zwemstart mijn favoriete onderdeel ( not ). Dit komt omdat het een massastart is en aangezien ik absoluut geen goede zwemmer ben is mijn grootste angst een schop in mijn borstkas te krijgen of dat je door alle beuken en schoppen je zwembril kapot gaat , of je transponder verliest. Maar gelukkig heelhuids het water uitgekomen met een zwemtijd waar ik best tevreden over mag zijn. Met 38 min was ik het water weer uit.

Yess nu naar mijn favoriete onderdeel... fietsen!! Daar heb ik heel veel snellere zwemmers weer in kunnen halen! Mooi parcours langs het water waarin 2 korte klimmetjes zaten en 1 langere klim de Slingerberg . Dit rondje mocht je 3 x afleggen om op 90 km te komen. Met 33.5 km/uur gemiddeld een mooie tijd om daarna aan het hardloop onderdeel te beginnen. In dit onderdeel heb ik mij niet zo goed voorbereid kwa parcours  ik had me blind gestaard op vooral de verkoelende grot waar je een stukje in en uit mocht lopen maarrrr wist even niet dat er een grote trap in voorkwam om de brug weer op te komen. De bedoeling was om deze vlot naar boven te rennen maar dat lieten mijn bovenbenen toch echt niet toe. Ook kreeg ik na alle gelletjes en sportdrank toch wat last van mijn buik en besloten dat finishen voor mij belangrijker is dan een snelle tijd. Dus rustig mijn tempo aangepast en proberen het ritme erin te houden en zien dat de buikpijn wat weg zakt. Verder zeker genoten van het parcours en alle aanmoedigingen onderweg. Ook blij elke ronde ( 3 rondes ) Johnny en Shania weer te zien zo blij met hun als trouwe supporters dat doet me goed en wetende dat je ze bij de finish een dikke grote knuffel kunt geven als dank voor alles ze doen het ook maar even in alle vroegte opstaan omdat mama zo nodig moet triathlonnen.

Laatste 5 km heb ik nog even bij een Belg aan kunnen haken en is mijn buikpijn gelukkig weg. Even een praatje met hem gemaakt al verstond hij mij volgens mij voor geen meter. Dat Achterhoeks geneuzel. Toen naar de finish yess volbracht !! In een mooie tijd voor wat er die dag erin zat. 5 uur en 13 min. 4 de op NK in mijn leeftijdscategorie.En ja nu lekker genieten van onze vakantie zonder alle verplichtingen. Gewoon even de rust nemen af en toe een beetje sporten maar even geen schema.  Heerlijk! En stiekem weer nieuwe plannen maken voor volgend jaar.

Bianca Piek

Verslag van de NK halve triathlon in Kanne(B)

Cindy Brusse bij de grotten van Kanne

Zondag 28 juli NK halve triatlon te Kanne.

Een half jaar geleden leek me het een leuk en goed idee en ik schreef me in. Maar na de koude IM 70.3 te Victoria op 26 mei was ik een maand lang niet fit en dat zorgde dat de zin in huidig evenement tot het nulpunt was gezakt!  Dan zou je natuurlijk niet kunnen gaan en dat doet ongeveer 15% van de atleten die zich voor een evenement hebben opgegeven, maar dat is dan weer niet mijn stijl. Met als positief punt, dat je altijd weer van alles meemaakt, reisde ik af naar het net over de grens gelegen Kanne in België.

De nieuwe ervaring begon al meteen met het zwemmen: een massastart! Na 600m lag er een boei, waarna het hele peloton links-om-keert maakte. Zelden heb ik zo lang in de wasmachine gelegen. Het brede veld gaat namelijk inschikken tot de boei en dat gaat gepaard met de nodige draaien om de oren! Gelukkig op de terugweg 1300m lang geen last meer gehad van mannen met losse handjes. Na 1900m stond ik met een prima tijd van 28.30 weer op de kant. Toen 3 rondes van 30km fietsen met richting het einde van de ronde een slingerklim van 800m met 6.7% gemiddeld.

Ik maakte me van te voren wat zorgen over mijn fiets capaciteiten. In de training had ik de grootste moeite om een hartslag van 135 te halen. Het was alsof ik aan de Bètablokkers zat. De snelheid was passend bij de lage hartslag, maar niet oke voor een wedstrijd. Gelukkig was ik goed uitgerust op de wedstrijddag, had het hart er zin in en leek er een motortje in de Canyon tijdrijder te zitten! Het was heerlijk heen en weer vliegen langs het kanaal. De pittige klim was een mooie onderbreking met veel publiek, maar zorgde wel dat de gemiddelde snelheid naar beneden daalde. 33.4km/u over 90 km was dan toch een prima resultaat.

En dan het lopen..... In de meeste trainingen ging dat zeer moeizaam en van te voren was ik er ook niet zeker van dat ik de wedstrijd zou gaan finishen. Kwestie van maar gewoon beginnen en niet teveel nadenken over de totale afstand van 21km. Het waren 3 rondes met steeds een hoge brug over (via 1 kant de trap, de andere kant een lang oplopend fietspad) en 3x een heen-en-weertje door de grotten van Kanne. Daar was het met 11 graden heerlijk koel vergeleken met de 26 graden buiten.

De eerste km voelde net zo stroef als de 16e, dus maar gewoon doorgaan. Daarna begonnen kramp verschijnselen op te spelen, wat maakte dat ik elke klim moest gaan wandelen. Uiteindelijk na 1.48u hobbelen de finish bereikt in een totaal tijd van 5.05u, mijn 3e tijd ooit op een halve. Het was een hele mooie wedstrijd en nu 1 week later ben ik er toch alweer redelijk van hersteld, jeee! 2e NK D 50-54

Cindy Brusse

zaterdag 27 juli 2024

Uitslagen van de Trailrun in Otterlo

Hans Monasso en Gerrit Dijkslag

Uitslagen AVA'70 leden en Aaltenaren:

21.3 kilometer: Hans Monasso 1:55.20, Gerrit Dijkslag 1:58.26

Klik op de link voor alle uitslagen

uitslagen

site organisatie

8 EHBO-tips die elke hardloper moet weten

Veel voorkomende medische situaties die elke hardloper tegen kan komen

Ook al is hardlopen geen contactsport, ongelukken en blessures kunnen gebeuren. Je kunt vallen op je knie of door spierkramp gedwongen worden te stoppen. Wat doe je als dit gebeurt en je bent ver van huis met slechts beperkte middelen?

Elke hardloper zou ze moeten weten om goed voorbereid de deur uit te gaan, of het nu is voor een rustig duurloopje van vijf kilometer over achterafweggetjes of voor een natuur trail van 50 kilometer.

1. Snij- en schaafwonden: meteen schoonmaken

Een val of botsing kan leiden tot een open snijwond die je training ontregelt. Je bent geneigd om door te lopen, maar toch is het goed om even te stoppen en de wond goed te bekijken. Je kunt het beste het bloeden stelpen, het gebied schoonmaken en beschermen. Het schoonmaken dien je bij voorkeur met waterstofperoxide of een lauwwarme zeepoplossing te doen. Heb je alleen een fles water bij je, dan kun je het schoonspoelen met water. Houd het gebied vochtig met een antibioticumzalf of gewone vaseline. Bedek de vochtige wond met een gaasje tot deze geen vocht meer afscheidt. Je hoeft de wond niet te bedekken als er geen vocht meer uitkomt. Heb je helemaal niets aan wondverzorging tot je beschikking, scheur dan een stuk van je shirt af en bind dit op het gebied bij wijze van compressie. Dit is vooral van belang als het bloed uit de wond gutst.

2. Blaren: liever niet doorprikken

Hoe verleidelijk het ook is: prik je blaren niet door als het niet nodig is. Maak in verband met risico op ontstekingen een gesloten blaar alleen open, als deze echt pijnlijk is. Je blaar reinigen met water kan ook een verergerende werking hebben, omdat de combinatie van zweet en vocht mogelijk meer blaren creëert. Gebruik liever speciale blaar pleisters of vaseline om de genezing te bespoedigen.

Wil je je blaar toch doorprikken? Prik dan met een steriele naald in de zijkant van de blaar en duw het vocht eruit. Verwijder het velletje niet; smeer er wat anti-infectiezalf op en doe er zo nodig een verbandje omheen.

3. Uitdroging: drinken

Zelfs ervaren hardlopers nemen onderweg onvoldoende vocht in. Dat kan met name voorkomen in warme omstandigheden, en/of een hoge luchtvochtigheid. Bij ernstige uitdroging kun je duizelig worden, je kunt verward raken of zelfs het bewustzijn verliezen. Als je voelt dat je uitgedroogd raakt, stop dan met hardlopen. Vul je vochtvoorraden aan en gun jezelf de tijd om te herstellen. Door uitdroging kan ook spierkramp optreden. In dat geval moet je eveneens stoppen met hardlopen, je spieren rekken en/of masseren om de kramp eruit te halen, en natuurlijk je vochtvoorraden aanvullen. Hoe voorkom je nou uitdroging? Zorg dat je zout- of elektrolyttabletten bij de hand hebt, of voeg dat toe aan je waterfles. Houd er wel rekening mee dat sommige gelletjes cafeïne bevatten dat heeft een vocht afdrijvende werking en kan een oorzaak van uitdroging zijn.

4. Zonnestralen: smeer je altijd in

Natuurlijk moet je je gewoon insmeren voordat je in het zonnetje gaat hardlopen. Als je huid om wat voor reden dan ook dreigt te verbranden, neem dan onmiddellijk maatregelen. Bedenk een manier om je huid te bedekken of zoek een plekje in de schaduw. Is je huid verbrand door de zon, dan kun je de pijn verlichten met een aloë vera spray met lidocaïne. Gebruik geen vaseline, want dit kan de warmte vasthouden die het lichaam probeert vrij te maken. Veel water drinken is ook van cruciaal belang, omdat je risico op uitdroging bij verbranding groter is.

5. EHBO-kit: bij de hand

Tijdens het hardlopen kun je natuurlijk niet alle EHBO-spullen bij je dragen. Zorg dat je ze bijvoorbeeld in je auto, waarmee je naar een training of wedstrijd rijdt, bewaart. Je kunt een instant icepack of elastisch verband bij de hand houden voor ernstige verstuikingen. Het kan ook geen kwaad om enkele basisbenodigdheden, zoals pleisters, verbandgaas, blaar pleisters en een crème voor eventuele schaafwonden binnen handbereik te houden.

6. Veiligheid: loop samen

Het klinkt misschien als een open deur, maar het kan een groot probleem zijn als zich een noodsituatie voordoet en je bent alleen. Dus als je van plan bent om een training door een dunbevolkte omgeving te doen, vraag dan een vriend om mee te gaan. Ga je toch alleen, dan kunnen achterblijvers met behulp van bepaalde tracker-apps zien waar je je bevindt.

7. Veiligheid: onthul je route

Als je alleen hardloopt, en je hebt geen zin om je telefoon mee te nemen, dan kun je niet werken met een dergelijke tracker. Laat dan familieleden, vrienden of de buren weten waar je gaat lopen en hoe lang je denkt weg te blijven.

8. Noodsituatie: bel 112!

Er is veel voor te zeggen om altijd een telefoon mee te nemen. Als jij of je hardloopmaatje tijdens het hardlopen in ernstige gezondheidsproblemen komt, roep dan onmiddellijk medische hulp in. Bij abnormale pijn op de borst of ongebruikelijke moeite met ademhalen, moet je onmiddellijk stoppen met hardlopen en 112 bellen, zodat hulpverleners snel ter plekke zijn en je zo nodig direct naar het ziekenhuis kunnen vervoeren. (bron)

vrijdag 26 juli 2024

10 herkenbare situaties voor hardlopers

Een liefde voor lopen gaat soms gepaard met gekke trekjes

Hardlopers. Als je ze eens goed observeert, zijn ze eigenlijk best grappig. Van het omlopen voor een rond getal op Strava tot zo min mogelijk proberen te hijgen als je andere lopers passeert (ben heus niet moe hoor!). Daarom 10 trekjes die de meeste hardlopers zullen herkennen. Waar betrap jij jezelf af en toe op?

1. Rond getal

Bij thuiskomst toch nog even heen en weer door de straat lopen om op een rond getal in kilometers uit te komen (wat is nou 14,17 kilometer?!).

2. Parkeerparadox

Voor een hardloopwedstrijd de auto tot op de laatst mogelijke meter zo dicht mogelijk bij de start willen parkeren, terwijl je daarna misschien wel een halve marathon gaat lopen.

 3. Schijn bedriegt

Snel je houding corrigeren en rechtop lopen als je denkt dat jouw trainer je ziet. Of de fotograaf klaar staat.

4. Want Strava

Je hardloopsessie uitstellen zodat je hardloophorloge op kan laden (want als het niet op Strava staat is het niet gebeurd).

5. Koekje erbij?

De 'erafgelopen calorieën' waar je zo blij mee was, er dubbel weer aan eten. 'Chocolademelk met of zonder slagroom? ...Is dat een vraag?'

6. Twee keer ontbijten

Twee keer ontbijten (voor én na je run). Gewoon, omdat het kan.

7. De ene bui is de andere niet

Een paraplu meenemen als je ergens naartoe moet, om vervolgens later op de dag een stuk hard te lopen door de stromende regen.

8. #Duurtlang

Niet eerder gaan hardlopen dan dat je sporthorloge de GPS heeft gevonden. Want wie wil er nou geen mooie #strava art.

9. Ontkenningsfase

Hoeveel zeer het ook doet, het eerste wat je vraagt bij de arts na een consult: 'Wanneer mag ik weer hardlopen?'.

10. Matchen met de finishmat

Zo precies mogelijk je hardloophorloge op stop proberen te zetten op het moment dat je voeten de matten van de finish raken (want Strava). (bron)

donderdag 25 juli 2024

Het belang van magnesium voor lopers en hieruit haal je het

Walnoten zijn echte toppers, ideaal om te eten als tussendoortje! 
Als je veel loopt, is het belangrijk dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. Waarom is dit mineraal zo belangrijk en uit welke voeding haal je het?

Het belang van magnesium voor sporters
Magnesium is een mineraal dat een cruciale rol speelt bij de vorming van botten en spieren, de overdracht van zenuwprikkels en de goede werking van de spieren. Het is zeer belangrijk voor iedereen, en in het bijzonder voor mensen die veel sporten. Want als sporter heb je uiteraard alle baat bij sterke botten en spieren om stevig te lopen, en magnesium voorziet ook alle lichaamscellen van voldoende energie. Sporters zouden zo'n 10 tot 20% meer magnesium nodig hebben dan mensen die niet veel sporten. Vooral als je veel en lang sport (bv. langeafstandslopers) verlies je veel vocht en daarmee ook magnesium. Zo kan je een tekort ontwikkelen, net als wanneer je veel stress en spanningen hebt. Vandaar de bijnaam van magnesium: het 'antistress-mineraal'.

Voordelen van magnesium
Magnesium heeft veel voordelen voor lopers:
* Het draagt bij tot een sneller herstel na het lopen.
* Het maakt je minder gespannen en verlaagt je hartslag, waardoor je lekkerder slaapt.
* Je spieren worden er sterker en krachtiger door, en je voelt je over het algemeen energieker en fitter.
* Magnesium speelt een belangrijke rol bij het omzetten van voeding (vooral de koolhydraten eruit) naar energie voor het lichaam.

Symptomen van magnesiumtekort
Een tekort aan magnesium kan zich op verschillende manieren uiten:
* spierkrampen (= meest typische symptoom, doordat de spieren niet kunnen ontspannen bij magnesiumtekort)
* vermoeidheid
* misselijkheid
* zenuwachtigheid
* hartkloppingen

Als je vermoedt dat je een magnesiumtekort hebt, ga dan langs bij een arts. Hij/zij kan aan de hand van een bloedtest nagaan wat er aan de hand is, en eventueel een supplement voorschrijven. Begin niet op eigen houtje een magnesiumsupplement te nemen. Dat geldt trouwens voor alle voedingssupplementen.

Magnesiumrijke voeding
Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je meestal voldoende magnesium binnen. Om zeker te zijn, kan je magnesiumrijke voeding eten zoals volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten en melkproducten. Noten bevatten de grootste hoeveelheid magnesium. Walnoten zijn echte toppers. Ideaal om te eten als tussendoortje! Ook spinazie (en andere groene bladgroenten), avocado's en bananen zijn regelrechte magnesiumbommen! (bron)

woensdag 24 juli 2024

Raak je snel buiten adem?

Hardlopen, het is en blijft een adembenemende sport!

Ademloos hardlopen - hardlopen zonder adem te halen – dat lukt maar heel even. Een kort sprintje over 50 meter lukt met de mond dicht, zelfs als je voluit loopt. Loop je langer met hoge snelheid, dan raak je al snel ‘buiten adem’ en hijg je als een paard. Hoe werkt dat?

Spieren hebben zuurstof nodig om hun werk te kunnen doen. En hoe harder ze moeten werken, des te meer zuurstof hebben ze nodig. Bovendien scheiden ze CO2 – koolstofdioxide – uit, wat een schadelijke stof is en moet worden uitgeademd. Je ademhalingssnelheid en hartfrequentie passen zich automatisch aan de zuurstofbehoefte en de concentratie van het koolstofdioxide in het bloed.

Zolang je je niet inspant, volstaan zes tot tien ademhalingen per minuut. Je hartfrequentie in rust ligt waarschijnlijk tussen de veertig en zeventig slagen per minuut. De individuele verschillen zijn daarbij groot. Tijdens een intensieve intervaltraining of de eindspurt in een wedstrijd kan dat oplopen tot wel 80 ademhalingen en meer dan 200 slagen. Als je de snelheid laat zakken, dan wordt het hijgen snel minder en zakt de hartfrequentie. Stop je helemaal, dan zakken ze verder tot ze uiteindelijk in de buurt van de rustwaarden komen. Ook dat gaat helemaal vanzelf.

Drie vragen over de ademhaling beantwoord:

1. Moet je door de mond of door de neus ademen?

In rust is het goed om door de neus te ademen. De neusharen en het neuslijmvlies maken deel uit van het afweersysteem spelen een rol bij het schoonhouden van de longen. Ze vormen een eerste obstakel voor stofdeeltjes, bacteriën en virussen. Tijdens inspanning is veel lucht nodig, de opening van de neusgaten is daarvoor te klein. Bij hardlopen gaat de ademhaling dan ook vooral door de mond.

2. Kan kou de luchtwegen of de longen beschadigen?

Die kans is nihil. De lucht die wordt ingeademd wordt door de mond, keel en luchtpijp voldoende opgewarmd. Je kunt in de winter gewoon doortrainen, zelfs bij tientallen graden onder nul. Wel is het slim om de rand van de neusgaten en de lippen in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Bij extreme kou lopen die wel degelijk kans op onderkoeling of zelfs bevriezing.

3. Is het gevaarlijk om ‘buiten adem’ te raken?

Als je ‘boven je macht’ loopt kan de ademhaling de benen niet meer bijhouden. Hoe graag je ook je tempo vast wilt houden, je afvalstoffen in je lichaam zijn ongevoelig voor je wilskracht en de loopsnelheid zakt onherroepelijk. Op die manier voorkomt je lichaam dat het zuurstoftekort of de hoeveelheid koolstofdioxide schade aanricht. Hardlopen, het is en blijft een adembenemende sport! (bron)

dinsdag 23 juli 2024

Wassink rent weer mee: “Dwars door de fabriekshallen”

Op de hoogste trede in 2016

Gert-Jan Wassink zal op zaterdag 7 september in Varsseveld weer aan de start verschijnen van de Kramp Run. De geboren Varssevelder en mede-initiatiefnemer stond er meerdere keren op het podium en won de hardloopwedstrijd in 2016.

Als de meervoudig EK-deelnemer terugdenkt aan de jaren sinds editie één in 2011, blijven hem meerdere herinneringen bij. ‘’Ik weet nog dat ik een editie mijn oma met dementie langs de kant zag zitten met de mensen van Azora, waar ik in de zomervakantie had gewerkt. Toen dacht ik: ‘Dit is wel waar een sportevent voor bedoeld is in een klein dorp als Varsseveld. Letterlijk iedereen, jong en oud, in welke mate van conditie dan ook, kan genieten van de wedstrijd.’ Dat vind ik echt fantastisch om te zien. Dat ik in 2016 de Kramp Run mocht winnen, dat geeft nog steeds kippenvel. Die wave van geluid door het centrum heen. Dus ik kijk heel erg uit naar mijn elfde deelname dit jaar. Ik ben momenteel geen vrijwilliger meer, maar probeer bij de wedstrijden waar ik kom topatleten warm te maken voor de Run. Ik kijk ernaar uit om weer te mogen lopen en te genieten van de unieke sfeer.’’ Die ziet Wassink ook bij de Recreanten- en Businessrun, die twee rondes van 2,5 kilometer telt en de deelnemers door de hallen van Kramp en Svedex voert: “Waar in Nederland mag je nou dwars door de fabriekshallen heen lopen? Ook dat zorgt voor een unieke sfeer.’’

De Ducona PET Packaging Toprun is het afsluitende programma-onderdeel van de Kramp Run. Daarvoor staan de Kids- en Jeugdrun, Framerun en Business- en Recreantenrun op het programma: afstanden tussen de 1 en 5 kilometer. De Toprun, waar de snelste 5-kilometerlopers uit Nederland (onder de 17 minuten voor mannen en onder de 21 minuten voor vrouwen) het tegen elkaar opnemen, maakt het evenement met name uniek, vindt Wassink: ‘’Het parcours is vijf rondjes van één kilometer door het centrum van Varsseveld. Zo’n concept zie je vaak bij Duitse wedstrijden. Mensen blijven massaal hangen na hun eigen rondje lopen om de toplopers aan te moedigen’’, aldus Wassink, nu woonachtig in Apeldoorn. ‘’Speciaal is verder dat de drie regionale atletiekverengingen Argo, AVA ’70 en Atletico ’73 de wedstrijd dragen. Dat heeft de verenigingen dichter bij elkaar gebracht.’’

Wie ook mee wil rennen kan zich inschrijven is via de website: www.kramprunvarsseveld.nl (bron)

vrijdag 19 juli 2024

Zwarte Cross 2024 - vrijdag 2e dag

Ernstjan Luiten en Gerdie Duenk

Ok we-j  waren met een delegatie afgereisd noar de zwarte cross um ons in te zetten as camping gastheer en gastvrouw …we-j waren dan moar met zien beiden van Ava .., althans mear hew der neet e-zene . En net as de donderdagploeg mosten we-j ons ok in het gemeentehuus op de camping melden bi-j ene Carmen.. nogwat .

Wat komt jullie doon vroog iemand met een oranje T-schirt  wee zich veurstellen as de burgemeester. He was woarschienlijk belangrieker dan w-j met ons pearse T -shirt. Dat wet we-j neet …we mosten ons melden bi-j Carmen…

Melden bi-j Carmen is ongevear hetzelde as dat een broekie zich veur de dienstplicht mot melden  in het leger  bi-j de koning …. en dan denkt  dat Willem der zelf steet in zien greune pak.  De burgemeester had een portofoon en een oortje in en vroog zien chef um wark veur ons .. Mooi zol dan wezzen dat he ok antwoord kreeg …moar dat kwam neet

Noa een uur koffie en fris drinken en een lunchpakket achter de kiezen. Goat jullie moar op de camping vuulniszekke uutdelen was onze opdracht  en kregen beide een rolle toeten met. Et zol kunnen weazen dat er wat prut is weg e-waaid of dat er wat noast de bak zol liggen en dan is een zak wal makkelijk …was mien gedachte.

Op de camping was het op dag 1 al een varkenshok met een ongeleufelukken pruttel …. De  campinggasten keken zo wazig …of ze nog nooit een vuulnistoete hadden e-zene. Een paar keer hew veur e-done dat de zak een onder en boavenkante hef en dat hier eventueel prut in zol kunnen …. mission impossible

Umdat zekke uutdelen  gin zin had of dat sommigen  er al 3x wat hadden gekregen en…  ze gin ander wark veur ons hadden …kreeg  wi-j de opdracht: Goa dan moar rondlopen op de camping en preutjes maken veur de goeie sfeer… moar i-j mugt neet het festival terrein op. Gerdie wist oaveral de weg…hier kuj binnendeur …doar kuj een pette kriegen …de crewbar had gratis bier… De rest van de dag buw op het festival terrein e-west

Ernstjan Luiten

Foto's van de 4e dag van de Nijmeegse Vierdaagse

Siep van Schepen en Andre Bruil

Klik op de link voor de foto's van Eric Beatse, de Kiejesdief

deel 1

deel 2

deel 3

deel 4

Dag 1,  dag 2 en dag 3 zijn al gepubliceerd!

Train je pasritme!

Ritmelopen zijn zowel voor sprinters als voor marathonlopers geschikt
Om meer economisch te kunnen gaan lopen zul je vooral aandacht aan de loopscholing moeten besteden. De trainingsvorm die daar direct op aansluit zijn de ritmelopen.

De ritmelopen gaan over kortere afstanden met 'gemakkelijk' looptempo, waarbij je zo veel mogelijk op je pasritme kunt letten. Het pasritme heeft te maken met het aantal passen dat je per minuut maakt. Naast aanleg, loopafstand en het looptempo is het pasritme afhankelijk van de mate van getraindheid. Vooral beginnende lopers hebben de neiging met te grote passen te lopen en zijn daarom gebaat bij enige controle van hun pasritme.

De ritmelopen zullen zo kort moeten zijn dat ondanks het hogere looptempo er nog maar weinig afvalstoffen in de beenspieren gevormd wordt. Het looptempo tijdens de ritmelopen moet zodanig zijn dat er steeds voldoende zuurstof kan worden opgenomen. Het zodanig lopen in gecontroleerd vooral 'gemakkelijk' tempo zal vooral de techniek verbeteren, zodat we ook in langzamer tempo economischer zullen gaan lopen.

Controle om het ritme vast te stellen, verkrijg je door regelmatig het aantal passen per minuut te tellen. Bij een ritmeloop over bijvoorbeeld 20” ["=seconden] tel je het aantal keer dat dezelfde voet steeds op de grond komt, daarna vermenigvuldig je dit met 6, dan heb je het aantal loopassen per minuut.

Beginnende lopers hebben veelal 160 looppassen per minuut. Het is aan te bevelen te streven naar 175/180 of meer looppassen per minuut. Vooral wedstrijdlopers zullen hogere waarden bereiken.

Aandachtspunten bij de toepassing van ritmelopen
• ritmelopen gaan in een 'gemakkelijk' tempo, het zijn geen sprintlopen;
• uitvoeren met kort lichtvoetig grondcontact [a.h.w. over een gloeiend hete plaat lopen] en zonder overdreven beenacties;
• steeds geleidelijk licht versnellend op tempo komen en aan het einde rustig en ook ritmisch het tempo terugnemen;
• ook kan de gehele ritmeloop als versnelling worden gedaan, dan kun je natuurlijk niet de pasfrequentie controleren;
• de tijdsduur kan variëren van omstreeks 7” tot 40”;
• als het pasritme meer en meer beheerst wordt kan er met mate ook licht gevarieerd worden met de paslengte;
• zorg in het begin voor zo weinig mogelijk weerstand door met de wind mee te lopen of zoek aanvankelijk een licht aflopend pad;
• wanneer de concentratie overgaat in gecontroleerde coördinatie kun je ook ritmelopen afwisselen met licht omhoog of met tegenwind lopen;
• je kunt ook aan het einde van een warming-up voor een serie tempolopen of een vlotte duurloop enige ritmelopen doen.

Gevorderde lopers
Gevorderde lopers kunnen ook bij de cooling down [of daar net voor] de nodige ritmelopen doen. Na een vermoeiende training dienen zij extra aandacht aan de coördinatie te besteden.  Vooral gevorderde lopers kunnen ook aan de slag met ritmelopen op blote voeten. Ritmelopen zijn zowel voor sprinters als voor marathonlopers geschikt. (bron)

donderdag 18 juli 2024

Foto's van de 3e dag van de Nijmeegse Vierdaagse

Respect voor deze militairen

Klik op de link voor de foto's van Eric Beatse, de Kiekjesdief

deel 1

deel 2

deel 3

deel 4

Zwarte Cross 2024 - donderdag 1e dag

De AVA'70 crew op de eerste dag

AVA’70 crew kleurt binnen de lijnen

Klokslag 06.00 uur in de vroege ochtend van donderdag 18 juli vertrok de crew van AVA`70 per fiets vanaf Het Noorden van Aalten naar het terrein van de Zwarte Cross. Onder het motto “Vier het leven” peddelde het clubje, volop genietend van de opkomende zon, richting het festivalterrein. De AVA`70-janen hebben door de jaren heen als vrijwilligers een enorme staat van dienst opgebouwd en krijgen dan ook steeds meer verantwoordelijke taken toegewezen. Dat was dit jaar zeker niet anders.

Na het inchecken werd het tiental om 07.00 uur verwacht op het plaatselijke gemeentehuis en dan weet je natuurlijk al lang dat dit weer een zeer exclusieve taak gaat worden. Spannend natuurlijk, maar ook nieuwsgierig uiteraard welke plannen de organisatie heeft met de dravertjes? Chef de mission, Jeroen, nam de AVA`70-groep na een hartelijke begroeting gelijk apart en gaf aan onnoemelijk trots te zijn, dat juist hij de leiding had gekregen over het selecte Aaltense gezelschap. De opdracht voor deze ochtend was kort en duidelijk: zorg dat de kampeerders keurig op de plek komen te staan!

Oké, dat lijkt een misschien eenvoudige opgave, maar dat is het zeker niet! Het terrein is een bunder of 12 en zal worden bevolkt door vele duizenden feestvierders, dus dat vraagt om een strakke organisatie en vraagt van de AVA-janen een zeer gedisciplineerde houding. Op de grote weide waar het gras zeker twee kontjes hoog was, stonden ook nog eens verschillende banen gekalkt, waar binnen zich niets mag bevinden. Dus geen stoeltje, scheerlijn of haring binnen de blauwe strepen, want de veiligheid gaat boven alles en feitelijk zijn dit de vluchtzones, maar ook de wandelpaden en de route voor hulp bij trammelant. Kortom…. discussie niet aangaan, tegenspraak niet tolereren, maar vooral je gezag laten gelden.

Uiteraard was de Aaltense brigade wel wat geschrokken van de zwaarte van de opgedragen taak, maar besloot er unaniem vol voor te gaan. Met strakke smoelen verspreidde de groep zich over het terrein en ging men uiterst serieus aan de bak. De werkwijze bleek perfect te werken, want de campinggasten, zetten zonder tegensputteren keurig hun 2, 3 of 17 persoonstent binnen de lijntjes. Uiteraard was er door de club een noodscenario besproken. Bij lichte muiterij zou het tweetal aanwezige, uiterst charmante dames worden opgeroepen, om eens even duidelijk te gaan maken, wat nou precies de bedoeling was. Mocht het nog verder uit de klauw gaan gieren, dan werd de grijze eminentie, Johan Assink, naar de plek des onheils gedirigeerd. De dik 70-jarige, goedlachse maar streng doch rechtvaardige routinier hoefde slechts 1 keer een blik te werpen naar een zestal snuitertjes uit Bovenkarspel en toen ging zijn naam al als een lopend vuurtje over het kampeerterrein.

Verdere problemen bleven natuurlijk uit, want je wilt natuurlijk niet het risico lopen, dat ome Johan komt buurten. Sterker nog, het respect voor de groep controleurs nam al snel toe en overal gingen de gasten met de AVA-knasters in gesprek en de sfeer was buitengewoon goed. Het werd zelfs, met het toenemen van de temperatuur, alleen maar beter en beter. Teamhoofd Jeroen was dan ook geweldig tevreden over de amicale werkwijze van zijn cluppie en besloot om de directie van het festival persoonlijk op de hoogte te brengen van de buitengewone prestaties, die er door het tiental hardlopers in de kampeerweide was geleverd. En dan te bedenken, dat de Zwarte Cross eigenlijk nog moest gaan beginnen. (FR)

woensdag 17 juli 2024

Foto's van de 2e dag van de Nijmeegse Vierdaagse

Een welverdiende rustpauze

Klik op de link voor de foto's van Eric Beatse, de Kiekjesdief





dinsdag 16 juli 2024

Foto's van de 1e dag van de Nijmeegse Vierdaagse

Evelien Hillen, Andre Ketelarij en Theo Bauhuis

Klik op de link voor de foto's van Erci Beatse, de Kiekjesdief

deel 1

deel 2

deel 3

deel 4

maandag 15 juli 2024

Dit is het juiste tempo voor je langzame duurloop

Lange langzame duurlopen bezorgen je een puike conditie. Maar hoe snel is langzaam?

Langzaam je lange duurloop afwerken voelt misschien niet vermoeiend, maar is onmisbaar in een goed trainingsschema. Deze duurloop is een training die iedere hardloper wel in zijn of haar trainingsprogramma heeft opgenomen. Waarschijnlijk wordt er echter in de meeste duurlopen veel te snel gelopen. Wat is dan een goed tempo van een lange langzame duurloop?

Zo snel moet je lopen tijdens een duurloop

Een goede vuistregel luidt: doe over je langzame kilometers zo’n twee minuten langer dan over de kilometers tijdens je beste vijf kilometer. Eigenlijk kun je nooit te langzaam lopen. Het lastigste is nog de lage hartslagen aanhouden die daarbij in je schema opduiken. Toch mag je best vaker heel langzaam lopen. Kom in ieder geval niet elke keer uitgewoond thuis.

Waarom snel lopen niet verstandig is

Het te snel lopen van je traag bedoelde duurlopen is schadelijk omdat je er langer van zult moeten herstellen. Bovendien loop je een grotere kans op blessures. En het is al helemaal niet leuk gaandeweg te moeten vaststellen dat je jezelf overschatte en danig in tempo terug moet vanwege op de loer liggende uitputting of hongerklop. Besef ten slotte dat je zo in de verkeerde zones kunt trainen, en de belangrijke vetverbrandingzone niet optimaal aanspreekt. (bron)