zaterdag 21 september 2024

Emotionele hardloopwedstrijd voor overleden Tom: ‘We laten zijn wens uitkomen’

Net na de start, met nummer 471 de winnaar van de 10 kilometer Luuk te Brake

Marathonspecialist Tom van Beusekom is niet meer. Maar zijn loop – de TommyBeusRun – is springlevend. Zo’n 200 hardlopers deden deze zaterdag in Winterswijk mee aan de wedstrijd die de man uit Bredevoort in 2022 nog zelf organiseerde. Deze keer om ‘hun’ Tom te eren. En om geld op te halen voor het goede doel.

Slechts 33 jaar werd-ie, de altijd goedlachse en behulpzame Tom uit Bredevoort. Toen hij wist dat hij kanker had en zou overlijden, had hij nog slechts twee doelen. Eén: Zoveel mogelijk tijd doorbrengen met zijn familie, vriendin Paula en vrienden. En twee: geld ophalen om mensen meer te laten bewegen en voor de bestrijding van die vreselijke ziekte.

Rennen door het ziekenhuis

In 2022 deed hij dat laatste nog zelf, tijdens de eerste en tot dit weekend enige TommyBeusRun. Georganiseerd door Tom. Hardlopen kon hij toen al niet meer. Maar hij schreeuwde alle 500 lopers met alles wat hij had naar voren. “Een prachtige dag”, zo besloot Tom destijds, die het opgehaalde geld deels gaf aan zijn hardloopvereniging en deels aan KWF Kankerbestrijding.

Deze zaterdag was centrum Oriolus het goede doel. Een ontmoetingsplek voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden. Gevestigd in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk waar Tom zo vaak kwam als patiënt. “Heel bijzonder dat deze loop van 5 en 10 kilometer nu ook door het ziekenhuis zelf gaat”, zegt vader Jos. “En emotioneel. Voor mijn gevoel is hij er vandaag bij.”

Toms wens komt uit

Toms vrouw Paula denkt dat ook. “Hij kijkt met ons mee. Vanaf boven. En ik ben blij dat we zijn grote wens – deze run weer opzetten, samen met het ziekenhuis – kunnen laten uitkomen. Dat doe ik met liefde voor mijn man. Hij voelde zich hier altijd heel erg thuis. Dus dat we dit op de plek kunnen doen waar hij zoveel goede zorg heeft gehad, is mooi.”

Naast het inschrijfgeld hebben sommige lopers geld ingezameld voor Toms doel. Zo ook een groepje ziekenhuismedewerkers. “Op ons werk zien we veel mensen met kanker”, zegt een vrouw die hem van de afdeling radiologie kent. “We hebben bij collega’s, vrienden en familie geld opgehaald. Dat gaan we zo aan Toms familie geven.”

Een onverwachte cheque

Vader Jos kan zijn ogen bijna niet geloven als hij de cheque van 700 euro ziet. Dankbaar knuffelt hij het personeel. Pal daarna loopt hij naar de start. Want klokslag half drie beginnen de deelnemers aan hun 5 en 10 kilometer.

Met een grote glimlach moedigt Jos – net zoals zoon Tom twee jaar geleden deed – alle lopers aan. “Goed zo! Je kan het”, roept Jos terwijl hij de vuist even balt.

Als iedereen is vertrokken sleept Jos met flesjes water en kratten vol appels. “Dat kunnen ze straks wel gebruiken als ze over de finish komen”, lacht hij. “Tommy is trots. Dat weet ik heel zeker.” (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten