woensdag 31 januari 2018

Waarom sporten ons gelukkig maakt

Tijdens het sporten creëren we natuurlijke pijnstillers
Kalmte, ongeduld, nervositeit of blijdschap. Gevoelens als deze blijken hun oorsprong te vinden in een precieze plek in onze hersenen. Maar onze gevoelens zijn niet enkel een product van ons brein. De rest van ons lichaam werkt samen met onze hersenen om onze gevoelens te bepalen. Sporten speelt daarbij een belangrijke rol.

Door: Miriam van Reijen

Honger, dorst en vermoeidheid
Ons brein en ons lichaam bestaan als het ware uit twee netwerken die met elkaar in verbinding staan. Ze werken samen om ervoor te zorgen dat onze gezondheid, onze stofwisseling en bijvoorbeeld ons hart- en longsysteem goed functioneert. Zo ‘voelt’ ons lichaam dat we honger hebben, lawaai horen of bijvoorbeeld in beweging komen. Ons lichaam zendt deze signalen naar ons brein. Zijn de signalen sterk genoeg, dan beïnvloedt het ons welbevinden en worden we hongerig, chagrijnig of bijvoorbeeld moe.

Het nadeel van pijnstillers
Mensen met een betere connectie tussen hun lichaam en hun breinnetwerk reageren sterker op prikkels van buitenaf. In principe is dat een prettige eigenschap. Je bent zo goed in staat om te reageren op je omgeving en waar te nemen wanneer je lijf behoefte heeft aan vocht, rust of voeding. Neem je pijnstillers om fysieke pijn te verminderen, dan ben je ook minder goed in staat om te reageren op externe prikkels. De pijnstillers zijn namelijk niet goed in staat om onderscheid te maken tussen pijnprikkels en andere – minder vervelende – prikkels van buitenaf. Maak je te veel en te vaak gebruik van deze medicatie dan verstoor je een goede samenwerking tussen je brein en je lichaam.

Het voordeel van sport
Tijdens het sporten creëren we natuurlijke pijnstillers. Deze pijnstillers zijn slechts een van de signalen van ons lichaam. Gelijktijdig kunnen signalen van vermoeidheid, honger en dorst om aandacht vragen. Het sterkste signaal krijgt hierbij de meeste aandacht. Gelukkig maar; zo loop je jezelf niet voorbij en stop je op tijd als je dreigt over je grenzen te gaan. Door gebruik te maken van de natuurlijke pijnstillende werking van sport zorg je juist voor een verbeterde samenwerking tussen je brein en je lichaam. Onderzoekers die zich richten op de brein-lichaamsverbindingen hopen dan ook een oplossing te vinden voor overmatig medicatiegebruik. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten