zaterdag 9 juni 2018

Doesburg City Run wil groeien naar 5.000 deelnemers

Tony Ashek en Heidi van Vliet, initiatiefnemers van de Doesburg City Run

De eerste Doesburg City Run smaakt naar meer. Dat zal ook zeker gebeuren als het aan de initiatiefnemers Tony Ashek en Heidi van Vliet ligt. ‘We kunnen groeien naar 5.000 hardlopers’. Positief denken en nooit opgeven. Het staat bijna leesbaar op het voorhoofd geschreven van Tony Ashek. Nog geen vijf jaar geleden emigreerde hij van de VS naar Nederland. Nu spreekt de 49-jarige de taal probleemloos, heeft een pakket diploma’s op zak en perste er een succesvolle eerste editie van de Doesburg City Run uit. Als Tony ergens zijn tanden in zet, laat hij niet meer los. Zo ook ruim 7 maanden geleden toen hij het idee opvatte om een hardloopwedstrijd door de historische binnenstad van Doesburg te houden. Waarom? Omdat de Giesbeekse personal trainer en eigenaar van fitnessbedrijf Hart2Hart Doesburg een mooie stad vindt en van de mensen in Doesburg houdt. Op een Doesburgs terras spreekt Tony met voldoening over de eerste Doesburg City Run. Geflankeerd door de Doesburgse goudsmid Heidi van Vliet, die al jaren in zijn fitnessbedrijf programma’s volgt en enthousiast werd gemaakt over het idee van Tony om een hardloopwedstrijd te organiseren.

Waarom een hardloopwedstrijd in Doesburg?
Tony: ‘Doesburg is een prachtige stad met prachtige evenementen. Maar tussen de vele mooie evenementen miste ik nog een sportief evenement. De mensen hier zijn heel aardig en behulpzaam, en de omgeving is prachtig. Daarom zijn we Doesburg City Run gestart.
Heidi: ‘Tony is een sportman, een winnaar. Hij heeft in een paar jaar tijd de taal geleerd en veel cursussen voor zijn bedrijf gevolgd. Ik heb hem bij de cursussen geholpen met vertalen. Daardoor is een speciale band ontstaan. Toen hij begon over een hardloopevenement in Doesburg ben ik meegegaan in zijn enthousiasme. Het is voor hem een soort van prestigeproject geworden. Tony heeft andermaal bewezen dat je iets kunt bereiken als je positief denkt en niet opgeeft. Hij komt uit Amerika, daar denken ze groot. Ik kom uit Doesburg, daar denken we realistisch. Die mix werkt perfect’.

Hoe kijken jullie terug op het evenement?
Tony: ‘We kijken met veel voldoening terug op de eerste editie. We wisten vooraf niet op hoeveel deelnemers we konden rekenen. Maar een aantal van 580 lopers heeft onze verwachtingen overtroffen. De samenwerking met bijna 50 vrijwilligers was geweldig en als ik zie dat Herman Geereking met tranen in zijn ogen loopt van geluk, dan weet ik dat het een goed evenement was. We hebben het samen gedaan. Zonder Heidi was het niet gelukt’.
Heidi: ‘De man van de tijdregistratie vertelde ons dat het echt opmerkelijk is hoeveel deelnemers we hadden bij een eerste editie van een dergelijke hardloopevenement. We wisten maanden geleden ook niet precies wat we mochten verwachten, maar we hebben alles stap voor stap gedaan. Zo heb ik alle scholen bezocht om de Doesburg City Run onder de aandacht te brengen. Zo zijn we stapsgewijs gegroeid.

Ging alles goed? Of zijn er nog verbeterpunten?
Tony: ‘Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter. Zo hadden we de prijsuitreiking op het laatst moment een paar uur naar voren gehaald, met als gevolg dat demonstraties van sportscholen op weinig aandacht konden rekenen. Dat moet volgend jaar beter. Misschien gaan we ook nog wat sleutelen aan het parcours’.
Heidi: ‘En we willen graag naar de zondag. Bijvoorbeeld pinksterzondag als vaste dag voor de Doesburg City Run. Want dat er een tweede editie komt, staat vast. Zeker nu mensen hebben gezien dat we een nieuw evenement succesvol uit de grond kunnen stampen, hopen we de twijfelaars over de streep te trekken.’

Hoe groot moet de Doesburg City Run in de toekomst worden?
Tony: ‘Volgend jaar willen we double (1.000 deelnemers) of misschien wel tripple (1.500 deelnemers). Maar over een paar jaar naar 5.000 deelnemers gaan, zou echt fantastisch zijn. Zeker als de route nog beter wordt, komen er nog meer deelnemers. Misschien dat we een aantal bekende sportpersonen uitnodigen, dat trekt ook extra aandacht. En misschien nog een funfactor toevoegen, bijvoorbeeld een stiletto run, op je hakken rennen door de stad. Maar het gaat om de juiste balans. De juiste balans tussen professionaliteit en ambitieus enerzijds, en fun en gezelligheid anderzijds.
Heidi: ‘Maar we moeten wel uitkijken dat het geen chaos wordt. Bij zoveel deelnemers heb je ook eens zoveel publiek. Doesburg moet het natuurlijk wel aankunnen. Denk bijvoorbeeld aan de parkeercapaciteit en de organisatie’.

Hoe is de samenwerking geweest met ondernemers en gemeente?
Tony: ‘De winkeliersvereniging heeft ons financieel ondersteund. Sommige individuele ondernemers waren nog wat sceptisch. Ik hoop dat we die ondernemers hebben kunnen overtuigen. Onze gezamenlijke hoofdsponsors Nh1816 Verzekeringen en Hypotheek Advies Partner uit Doesburg hebben gaandeweg het traject een paar keer het sponsorbedrag verhoogd. Ze raakten steeds meer overtuigd van onze aanpak en voor ons heeft dit heel stimulerend gewerkt. Onze dank aan deze hoofdsponsors is dan ook heel groot.
Heidi: ‘Ook de samenwerking met de gemeente was super. Ze hebben ons goed geholpen. En prachtig is dat we twee mooie cheque’s voor de goede doelen Nierstichting en Kika hebben kunnen overhandigen’.

Hoe zien jullie de toekomst van de Doesburg City Run?
Tony: ‘Zonnig. Het budget moet van 7.000 euro wel omhoog naar 10.000 euro, maar we hopen dat de twijfelaars overtuigd zijn geraakt. Als we naar een vaste zondag gaan, bijvoorbeeld Pinksterzondag, en we blijven groots denken dan kunnen we zeker naar die 5.000 deelnemers.
Heidi: ‘Doesburg is nu bekend met de Doesburg City Run. We willen mensen meer laten bewegen. En we willen er een gezellig en sportief evenement bij hebben. Dat is allemaal gelukt. Zo zie je dat niets onmogelijk is en als je ergens in gelooft en je schouders eronder zet, dan kun je veel bereiken. Dus volgend jaar is er weer een Doesburg City Run’. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten