dinsdag 19 juni 2018

Hoe bang moet je zijn voor honden tijdens het hardlopen?

Honden, het is één van de grootste angsten van de hardloper
Het is een van de grootste angsten van de hardloper. Ren je net lekker door bos, park of duinlandschap, hapt een hond je naar de enkels. Lig je daar weerloos op de grond in je hardlooppakkie, terwijl het baasje verwoed probeert zijn hond van je af te slepen. Een trauma voor het leven is geboren. Dat is natuurlijk nergens voor nodig en dus kregen we van ’s lands beroemdste hondendeskundige, Martin Gaus het broodnodig advies:

Hoe bang moet je zijn voor honden? Allereerst is een belangrijke relativering op zijn plaats aldus Gaus: De meeste honden die loslopen gaan niet achter joggers aan en wel omdat de eigenaren er niet aan moeten denken dat die jogger gebeten wordt. Mensen zijn veel bezig met incidentenpolitiek, maar in de praktijk zijn het verdomd weinig honden die hardlopers aanvallen. Eigenaren willen dat echt niet. De overgrote meerderheid van de baasjes heeft het beste met zijn hond voor. Die laten hun beestje alleen rondlopen als het kan.’ Honden die wel op hardlopers afkomen, doen dat vrijwel altijd om te spelen. Want verreweg de meeste honden zijn goed afgericht en bijten niet zomaar. En als ze dat wel doen, zullen normale baasjes ze juist aangelijnd houden.

Maar als het toch spannend wordt? Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat het spannend wordt en een hond in de aanval dreigt te gaan. Gaus benadrukt dat om dat echt duidelijk waar te kunnen nemen, je lang met honden om moet gaan om ze goed te kunnen lezen. Maar over het algemeen herken je een hond die zich focust voor de confrontatie aan de staart die omhoog gaat. Wat dan in ieder geval niet helpt is een typische reactie bij veel hardlopers met een zekere angst voor honden. Gaus: ‘Je moet vooral niet hysterisch gaan doen, keihard wegrennen en gaan schreeuwen en roepen.’  Dat zal alleen maar een extra motivatie zijn voor de hond om mee te doen met dit ‘spelgedrag’.

Wat dan wel? ‘Komt die hond dreigend naar je toe ga dan stilstaan en kijk de hond niet aan. Aankijkgedrag is bedreigend voor een hond. Ik snap dat mensen niet willen stoppen om hun tempo vast willen houden, maar doe het toch maar’, aldus Gaus.

Rol van de baasjes: Gaus benadrukt nog een belangrijk punt: Degene die met de hond loopt, draagt de  verantwoording. Als jij je hond uitlaat en er komt een fietser of een jogger aan dan wil je hond erachteraan. Aan jou de taak je hond goed op te voeden en in toom te houden.

Rennen met een hond: Je hebt natuurlijk ook hardlopers met een hond. En dat is een heel goed idee, vindt Gaus: ‘Honden vinden hardlopen fantastisch. Je kunt ze gewoon aangelijnd houden, maar los laten lopen kan ook. Als een hond goed begeleid wordt, zit een hond onzichtbaar aangelijnd.’ En als je van plan bent om zo’n hardloopmaatje op vier poten aan te schaffen dan heb je alle keus. Bijna alle middelgrote honden vinden het prachtig om te doen. Een goed getrainde herder of bordercollie, perfect! . Alle jachthonden zijn er uitstekend geschikt worden. Ook terriers zijn heel goede hardlopers. Naar mensen toe zijn zij juist heel erg aardig.’ Hele grote of hele kleine honden is een minder goed idee. Voor kleinere hondjes is een langere afstand al snel te veel van het goede en hele grote honden zijn met hun logge lijven helaas ook niet berekend op het draven van enorme afstanden. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten