zondag 31 januari 2021

Hoe vergroot je je basisconditie?

Bouw je basis optimaal op
Of je nu vooral een 5 kilometer fan bent of een echte marathonloper, je hebt voor alle afstanden de goede basis nodig. In je trainingsplan zet je een periode op om meer kilometers te maken. Is een goede basis gewoon doorknallen op een langere afstand of kun je op meer punten letten? Het zijn niet alleen die extra kilometers. Tempo, inzet en herstel maken dat je uitbreiding van je basis makkelijker gaat. Bouw je basis optimaal op.

Zomaar wekelijks een aantal kilometers maken, daarmee haal je het niet. Of je nu een 5 of een 10 kilometer wedstrijd als doel hebt, of een complete marathon, voor je basis geldt een gespreide opbouw in extra afstand. Gewoon met makkelijk tempo die extra kilometers maken daarmee haal je nog niet een mooi wedstrijdresultaat.

Wekelijks
Voor veel lopers werkt een wekelijkse lange training goed. Dit past binnen de vaak beperkte beschikbare tijd en het is een mooi vast punt in je trainingsplan van die week. Als je in de opbouw van je basis zit is dit de dag om je afstand te vergroten.

Ga niet iedere week een te makkelijk tempo lopen om de afstand maar overzichtelijk te vergroten. Uit de trainingsboeken is bekend dat het grootste voordeel voor je conditie zit op het punt waar je moeite moet doen voor je tempo. Zet je tempo niet té laag. Een rustig tempo waarbij je net niet hoeft te hijgen past goed. Beperk eerder de extra omvang dan dat je een te laag tempo gaat aanhouden. Dat lage tempo sluipt er in en dan is het naar de wedstrijd toe lastiger om die basissnelheid te verhogen.

Je kunt in tempo variëren bij het uitbreiden in afstand. Loop bijvoorbeeld de eerstehelft in een makkelijk tempo en zet daarna aan voor een snellere tweede helft.

Na een lange duurlooptraining heb je vast vermoeide benen. Dat is niet erg en dit hoort ook bij je aanpassingsvermogen in de wens naar een langere afstand. Je bent het niet gewend. De benen kunnen de dagen erna best weer een training aan maar maak die wel lichter. Herstel is nu belangrijk. Ga je te hard verder met trainen na die lange duurloop inclusief extra afstand dan vraag je teveel. Herstel na je lange weektraining is je basis voor een volgende vergroting in afstand een week later.

Dan zit er nog een fijne lijn tussen vermoeide spieren of een blessure. Dit hangt helemaal af van de conditie van de loper. Toch past een waarschuwing op deze plek. Voel of het om vermoeidheid gaat of is er pijn die duidt op meer problemen?

Als je jong bent kun je later in de week makkelijk nog wat intensieve trainingen maken. Voor veertigers en vijftigers is herstel nog belangrijker. Je komt in de fase in je leven waarin je langzaam spiermassa verliest. De bulk van kilometers maken in een goed haalbaar tempo lukt zeker. Daarnaast is aandacht voor snelheid goed om je verlies in spiermassa tegen te gaan. Lichte interval met afstanden tussen de 50 en de 200 meter werken goed. Loop deze op een comfortabele sprintsnelheid.

Week na week opbouwen
Bij het versterken van je basis door meer kilometers maken ligt de nadruk op meer hardlopen. Je wilt je conditie versterken en dat lukt door langer en verder te lopen dan je gewend bent. Het past dan ook het beste bij een periode waarin er geen wedstrijden op korte termijn in je agenda staan. Het vergt training samen met een goed tempo dat uitdagend is voor die nieuwe extra afstand. Je versterkt je cardiovasculaire kracht.

Laat in deze trainingsperiode even de zware snelheidtrainingen aan de zijkant staan. Even geen 400 of 800 meter daverende intervalronden. Met een sterke basis kun je de trainingsperiode later nog beter de fase in waarin je echte snelheid opbouwt. Bouw je afstand uit iedere week en pluk daarna de vruchten van die inspanning. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten