donderdag 8 augustus 2019

Vaker op je gevoel trainen en minder op de snelheid van je hardloophorloge

Waarom is hardlopen op gevoel zo goed voor je?
Hardlopen op basis van inspanning en minder op basis van de snelheid van je GPS horloge.

Tegenwoordig houden we alles bij. Van het aantal stappen dat we per dag zetten, tot waar we geweest zijn, welke hartslag we daarbij hadden en hoeveel calorieën dat wel niet tot ons hebben genomen. Hardlopers hebben er ook een handje van om tijdens trainingen ieder detail bij te willen houden. Vergeten wordt bijna hoe belangrijk het is niet altijd te luisteren naar je smartwatch, maar stil te staan bij hoe de training eigenlijk voelt. Runner's World legt uit waarom hardlopen op gevoel zo goed voor je is:

Eén van de meest effectieve coachingstools die Jenny Hadfield, fitness expert en hardlooptrainer, heeft gebruikt, is atleten leren hoe ze kunnen vertrouwen op de inspanning die ze voelen in het lichaam en minder focussen op het tempo wat ze lopen. Want, door je te concentreren op de signalen van je lichaam, kan je wel zeggen dat je verbonden bent met je grootste bezit: je innerlijke GPS.

Het lichaam kent inspanning en heeft nooit gehoord van een bepaald tempo. GPS-horloges en apps bieden tijdens je run echt wel goede en nuttige informatie, maar het is beter om je prestaties ná het lopen pas te evalueren.

Waarom lopen op tempo niet altijd goed is
Het gevaar, als je op tempo traint dat verschijnt op het scherm van je sporthorloge, schuilt in het feit dat je tempo van onwijs veel factoren afhankelijk is. Zo heeft een matige tot harde wind invloed, maar kan je tempo ook worden beïnvloed door ondergrond, sneeuw, hitte of lichamelijke aspecten zoals griep en menstruatie maar ook een slapeloze nacht. En ook op de dag van je wedstrijd spelen deze factoren een rol in hoe snel je bent. Dus heb jij van te voren een tempo bepaald om de rest van je training of wedstrijd te volgen, dan kan het best zijn dat dit langzamer of juist sneller is dan je daadwerkelijk ook aan kunt die dag.

Advies is om eens de cijfertjes los te laten en een training te doen puur op gevoel. Volg je lichaam eens en doe je training op basis van hoe je lichaam die dag voelt. Achteraf kan dan blijken dat je eigenlijk sneller was omdat je een hele fitte dag had, of misschien langzamer was, omdat je lichaam die dag energie nodig had voor andere dingen.

Het drie kleuren zone systeem
Jenny Hadfield maakt gebruik van het drie-kleuren-zone-systeem dat atleten leert te lopen op basis van hun ademhaling en hoe ze zich voelen. Zo werkt het:

Gele zone
Voor gemakkelijke runs, duurloopjes en herstelloopjes loop je in de zogenaamde Gele Zone. Deze zone loop je aerobe, dus in je vetverbranding. Door met deze inspanning te rennen, ben je in staat langer hard te lopen, verbeter je jouw vetverbrandende enzymen en is de hardlooptraining niet al te belastend voor het lichaam.

Oranje Zone
De oranje zone is wat zwaarder dan de gele zone en hangt zo rond je lactaatdrempel / anaerobe drempel / omslagpunt, het punt waarop je lichaam over gaat van het gebruik van vet voor energie naar het gebruik van meer glycogeen. In deze zone loop je als je bijvoorbeeld een tempo-training of lange intervaltraining doet. Lopen in de oranje zone help je om sneller te worden met minder inspanning.

Rode Zone
Train je nog wat zwaarder, dan kom je in de rode zone. Lopen in de rode zone betekent dat de training zwaar aanvoelt, ver buiten je comfortzone. Hardlooptrainingen zoals intervallen, heuveltraining en andere intensieve trainingen vallen binnen deze inspanning. Het is goed om af en toe te trainen in deze zone, omdat het je fitheid en snelheid verbetert en daarnaast je metabolisme verhoogt, tot wel uren na je training.

Trainen op gevoel
Jenny Hadfield legt uit dat als je gaat hardlopen op gevoel en puur kijkt hoe je lichaam die dag reageert op wat je doet en daarop inspeelt, train je altijd op het optimale inspanningsniveau. Door op gevoel te trainen weet je of je die dag sneller of langzamer moet lopen en kun je uiteindelijk harder en efficiënter trainen en zal je ook sneller herstellen.

Makkelijk is het niet. Het kost tijd om te leren hoe je jouw tempo kunt trainen zonder hardloophorloge, maar puur op gevoel. Maar dat het loont is een ding wat zeker is. Jenny: 'Ik heb hardlopers minuten van hun PR laten lopen, sneller laten herstellen van blessures en ook weer plezier terug hebben zien krijgen in het hardlopen door op gevoel te trainen'. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten