donderdag 20 februari 2020

Hardlopen doe je samen

Trainen in een groep werkt motiverend
Ben je eenmaal begonnen en heb je een goed ritme te pakken, dan gaat hardlopen bijna vanzelf. Maar soms zijn er van die momenten dat je jezelf echt moet motiveren om te starten. De oplossing: zoek een loopmaatje. Er is geen betere stok achter de deur dan iemand die buiten (al dan niet in de regen of de kou) op je wacht om samen te gaan trainen.

Je favoriete serie of die spannende voetbalwedstrijd op tv, de bank die wel erg lekker ligt na een drukke werkdag, de warmte en droogte van thuisblijven: het zijn allemaal dingen die een stuk aanlokkelijker kunnen zijn dan het aantrekken van je hardloopschoenen en naar buiten gaan, ook als je eigenlijk heel graag loopt.

Voordelen van een loopmaatje
Een hardloopmaatje – bijvoorbeeld een vriend, vriendin, collega of kennis – met wie je afspreekt om op vaste dagen en tijden samen te gaan lopen biedt dan uitkomst. Je laat je maatje immers niet zitten. Bovendien heeft samen lopen verschillende voordelen. Dat doe je omdat:

1. Het veel leuker en gezelliger is
Tijdens het lopen heb je ook tijd om bij te praten. Daarbij kan een loopmaatje ervoor zorgen dat je een training langer volhoudt als het zwaar wordt, en kun je zelf ook de ander oppeppen als die het even moeilijk heeft.

2. Je als je samen traint gemiddeld meer calorieën verbrandt
Vrouwen die samen trainen verbranden gemiddeld meer calorieën, vergeleken met als je alleen traint. Mooi meegenomen!

3. Trainen in een groep echt motiverend werkt
Ken je het Köhler-effect? In een groep wil niemand graag de zwakste schakel zijn, waardoor je harder je best doet dan je in je eentje gedaan zou hebben. Het is namelijk de natuurlijke neiging van mensen om beter hun best te doen als er andere mensen in de buurt zijn. Waar je in je eentje 100 jumping jacks zou doen, doe je er samen met een maatje 160 en haal je in een groep zelfs de 200.

4. Een workout met vrienden langer duurt
Een gemiddelde workout samen met een vriend of vriendin duurt 42 minuten, een training in je eentje gemiddeld 36 minuten. Dit werkt trouwens ook als je afspreekt om tegelijk te gaan lopen, maar wel allebei op verschillende plekken. Train je met een virtuele buddy, dan houd je het gemiddeld 24 procent langer vol.

5. Geliefden die samen trainen minder snel stoppen
Bij stelletjes die allebei apart trainen haakte 43 procent af. Bij stellen die samen trainden was dat maar 6,3 procent. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten