Vegetarisch eten en sporten gaat prima samen |
Vega of vegan of flexitariër?
De manier waarop vegetariërs
invulling geven aan hun voedingspatroon is zeer verschillend. Het begrip
vegetariër is verre van eenduidig. Normaal gesproken wordt onder een vegetariër
iemand verstaan die geen vlees, vis, gevogelte en wild eet, maar wel zuivelproducten
en eieren. Veganisten daarentegen vermijden alle dierlijke producten.
Veganisten eten plantaardig, maar veganisme omvat meer dan alleen het hebben
van een plantaardig eetpatroon. Plantaardige producten worden soms bereid of
geproduceerd met behulp van dieren. Deze producten vermijden veganisten ook.
Denk bijvoorbeeld aan honing. En dan heb je natuurlijk nog de zogenaamde
‘flexitariërs’; ze eten minder vaak vlees of vis maar bannen het niet helemaal
uit hun dieet.
Eiwitten
Eén van de belangrijkste
voedingsstoffen uit vlees en vis zijn eiwitten. Eiwitten bestaan uit ketens van
aminozuren. In totaal zijn er 22 aminozuren waarvan er 9 essentieel zijn. De
essentiële aminozuren kunnen niet zelf aangemaakt worden door het lichaam en
moeten dus uit de voeding gehaald worden. De kwaliteit van eiwit wordt bepaald
door de aanwezigheid van deze 9 aminozuren. Het lichaam heeft geen grote
capaciteit om aminozuren op te slaan. Dit betekent dat er steeds opnieuw een
noodzaak bestaat om voldoende eiwitten binnen te krijgen via de voeding.
Biologische waarde van een
eiwitbron
Hoe hoogwaardig een eiwitrijk
voedingsmiddel is wordt aangeduid met de term Biologische Waarde. Dierlijke
eiwitten hebben over het algemeen een hogere biologische waarde dan
plantaardige eiwitten aangezien zij alle (essentiële) aminozuren bevatten.
Plantaardige eiwitten hebben meestal een deel van de 22 aminozuren. De
biologische waarde van plantaardige eiwitten kunnen verhoogd worden door elkaar
aan te vullen.
Biologische waarde verhogen
Graan en peulvruchten vullen
elkaar goed aan in een maaltijd. Graan is namelijk rijk aan het aminozuur
methionine en arm aan lysine. Bij peulvruchten is het net andersom. Dit is dus
een perfecte combinatie om een zo volwaardig mogelijk eiwit binnen te krijgen.
Denk bijvoorbeeld aan bruine bonen of linzen met rijst, erwtensoep met brood of
een burger gemaakt van peulvruchten op een broodje.
Amaranth, quinoa en boekweit
zijn geen échte graanproducten (dus geen zaden van grassen), maar worden wel
als zodanig verwerkt. Ze worden daardoor pseudo granen genoemd. Amaranth en
quinoa bevatten alle essentiële aminozuren (dus niet alle aminozuren, maar de
essentiële) en hebben daarmee een vrij hoge biologische beschikbaarheid zonder
dat ze gecombineerd hoeven te worden met andere voedingsmiddelen.
IJzer
Vegetariërs en vegans hebben
een verhoogde kans op een ijzertekort. In vlees zit relatief veel ijzer en
bovendien wordt ijzer uit vlees gemakkelijker door het lichaam opgenomen dan
ijzer uit plantaardige producten. Let daarom als vegetariër extra op bij de
keuze van je voeding: kies volkoren graanproducten en combineer de maaltijden
altijd met een product dat rijk is aan vitamine C. Bij vitamine C-rijke
producten kun je denken aan groente en fruit. IJzersupplementen zijn niet
nodig, behalve wanneer bloedonderzoek daadwerkelijk een ijzertekort
(bloedarmoede) aantoont.
Goede vervangers van vlees
De belangrijkste
voedingsstoffen, naast eiwitten en ijzer, zijn de vitamines B12 en het mineraal
zink. Vis, en dan vooral de vette (zoals haring, makreel en zalm), is rijk aan
omega-3 vetzuren. Deze voedingsstoffen uit vlees of vis kun je voldoende
binnenkrijgen door goede vervangers van vlees te eten en een goed omega-3
supplement te gebruiken. De keuze uit vervangers is groot. Je kunt dus lekker
variëren tussen de verschillende producten.
Vleesvervangers uit de
supermarkt
Veel van de vleesvervangers
uit de supermarkten zijn op basis van soja. Ongefermenteerde soja bevat een
aantal antinutriënten zoals lectinen, saponinen en fytinezuur. Het klinkt een
beetje ingewikkeld, maar antinutriënten zijn een groep stoffen in voeding die
ons lichaam niet voeden maar juist tegenwerken. Ze zorgen bijvoorbeeld dat je
andere (nuttige) voedingsstoffen minder goed kunt opnemen, of ze zitten je
darmwand dwars. Als je er teveel van eet, krijg je er last van. Door soja te
fermenteren wordt een groot deel van het fytinezuur omgezet en krijg je een
mooier product. Denk bijvoorbeeld aan tempéh; een goed opneembare eiwitbron met
minder antinutriënten dan ongefermenteerde soja.
Zorg dus voor veel variatie,
beperk het gebruik van ongefermenteerde soja en maak de juiste combinaties
zodat je toch het hele aminozurenprofiel binnen krijgt. Je kunt als sporter
prima zonder vlees of vis, als je goede vervangers en andere voedingsmiddelen
eet. Als aanvulling kun je kiezen voor een goed omega-3 supplement (zoals
Plantina Trimare Visolie) en een extra
eiwit supplement (Plantina erwten eiwitpoeder), zodat je zeker weet dat je goed
herstelt na je training. (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten